• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Streda, 23.4.2025Meniny má Vojtech
22°Bratislava

9 nechutných zložiek v potravinách, o ktorých ste netušili

  • 20:22 06.11.2017
  • Bratislava
9 nechutných zložiek v potravinách, o ktorých ste netušili

Aj keď zvyknete čítať etikety na potravinách, možno ani netušíte, odkiaľ niektoré zložky v skutočnosti pochádzajú. Ľahko môžete natrafiť na zložky vyrobené z hmyzu či dokonca bobra.

Každý deň sa objavujú nové správy o rôznych škodlivých potravinách, ktoré kontrolóri sťahujú z trhu. No v potravinách sa okrem cudzích predmetov či nadlimitných reziduí nachádzajú aj iné zložky s pochybným pôvodom. Alex Kann z Community Channel odhalil niekoľko nechutných zložiek, ktoré sa bežne nachádzajú v potravinách a ani o tom nevieme.

Tu je deväť nechutných potravinových zložiek, ktoré možno bežne konzumujete a ani o tom netušíte:

1. Sekrét z bobrej análnej žľazy

Castoreum je prísada vyrobená zo sekrétov análnych žliaz bobrov. Používajú ho na označenie svojho územia a priťahujú ním potenciálnych partnerov. V potravinách sa používa v sladkých vanilkových, jahodových a malinových príchutiach v nápojoch a sladkostiach. O tejto zložke ste predtým pravdepodobne netušili, pretože sa zvykne označovať ako “prírodné ochucovadlo”.

Potraviny, v ktorých sa nachádza: Podľa befoodsmart.com sa sekréty z bobrích žliaz vyskytujú v alkoholických nápojoch, pečive, mrazených mliečnych výrobkoch, žuvačkách, sladkostiach, mäsových výrobkoch, pudingu, želatíne, zmrzline, vanilkovej či malinovej príchuti.

2. Vlasy

L-cysteín je aminokyselina - stavebný kameň vašich vlasov. Používa sa však aj na predĺženie trvanlivosti pečiva a výrobkov z múky. Často sa získava z prasacej srsti a kačacieho peria, no dávajte si pozor pri pobyte v USA - tam sa často vyrába z ľudských vlasov. Našťastie pre nás, táto praktika bola v EÚ zakázaná.

Potraviny, v ktorých sa nachádza: Pizza, pečivo, fast food

3. Nemrznúca zmes

Propylénglykol sa používa ako zvlhčovadlo označené ako E1520. No okrem potravín sa používa napríklad aj ako hlavná zložka nemrznúcej chladiacej zmesi. Pre zvieratá môže byť dokonca vysoko toxický.

Potraviny, v ktorých sa nachádza: Propylénglykol sa používa ako zvlhčovadlo, zahusťovadlo a ako zosilňovač chuti v mrazených mliečnych dezertoch a pečive. Nachádza sa tiež vo farbách, plastoch, nemrznúcich zmesiach.

4. Chrobáky

Košenila alebo karmín je potravinárske farbivo, ktoré sa vyrába varením alebo sušením samičiek červca nopálového, ktorý žije na rôznych druhoch sukulentov. Karmín sa uvádza ako prírodné farbivo, alebo je označené ako E120.

5. Drevo

Celulóza, ktorú často vidíme uvedenú ako "vlákninu", je možné získať z drevnej buničiny a bavlny. Používa sa napríklad do baleného chleba na zníženie obsahu tuku. Keď si nabudúce zakúpite tortily, pozrite sa na zoznam zložiek.

6. TBHQ

Terciárny butylhydrochinón je konzervačná látka v obľúbených pochúťkach s vysokým obsahom tuku. Je to účinný antioxidant a konzervant, ktorý bráni tomu, aby sa tuky pokazili, ničí baktérie a plesne. Zároveň sa spája s rakovinou močového mechúra. V niektorých krajinách je zakázaný, no v potravinách sa uvádza ako E319. Používa sa aj pri výrobe bionafty a laku.

Potraviny, v ktorých sa nachádza: Krekry, rezance, fast food a mrazené jedlá. V najvyššej koncentrácii je povolené ho používať v mrazených rybích výrobkoch.

7. Vosk

Karnaubský vosk sa používa na leštenie áut, no rovnaký lesk dokáže dodať aj vašim sladkostiam. Získava sa z listov brazílskej palmy a vďaka nemu sú potraviny lákavo lesklé a žiarivé.

Potraviny, v ktorých sa nachádza: Polevy, gumené cukríky a lak na topánky.

8. Spomaľovač horenia

Brómovaný rastlinný olej (E443) je umelý stabilizátor, ktorý sa vyrába z viacerých olejov. Používa sa ako spomaľovač horenia v niektorých plastoch a nábytku. No nájdeme ho aj v citrusových sýtených nápojoch, kde zabraňuje oddeľovaniu dochucovadiel, aby nevyplávali na hladinu. Priveľa tejto chemikálie môže spôsobiť otravu brómom.

V roku 2014 spoločnosti Coca Cola a Pepsi sľúbili, že prestanú do svojich nápojov pridávať túto zložku v reakcii na online petíciu, ktorú vypísala Američanka Sarah Kavanagh.

9. Umelé karamelové farbivo

Umelý karamel (E510) sa vyrába z viacerých chemikálií a dodáva potravinám zlatisto-hnedú farbu. Často ho nájdete v pečive či dokonca mäse. Prináša však celý rad nežiadúcich účinkov vrátane zažívacích problémov a v USA bolo jeho použitie v kolových nápojoch zakázané, pretože môže tvoriť karcinogény.

V snahe dodržiavať zdravé stravovanie by sme sa mali zameriavať na konzumáciu čerstvých produktov, ako je ovocie a zelenina. Najjednoduchším pravidlom, ako sa vyhnúť spracovaným potravinám, je nekonzumovať jedlá, pri ktorých nerozumieme ich zloženiu.

Zdroj: Info.sk, TM, mirror.co.uk, befoodsmart.com, change.org, Foto: Shutterstock
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Tieto zdravé jedlá škodia zubom

Tieto zdravé jedlá škodia zubom

VČERA - 7:29Zdravie

Celkovému zdraviu síce neuškodia, no zubári vás za ne nepochvália.

Máte dostatok hlbokého spánku? Toto sa deje s mozgom pri jeho deficite

Máte dostatok hlbokého spánku? Toto sa deje s mozgom pri jeho deficite

20:55 20.04.2025Zdravie

Menej hlbokého spánku môže znamenať väčšie riziko vážneho ochorenia.

Lekári varujú: Toto je často prehliadaná príčina rakoviny hrubého čreva u ľudí do 50 rokov

Lekári varujú: Toto je často prehliadaná príčina rakoviny hrubého čreva u ľudí do 50 rokov

18:14 20.04.2025Zdravie

Onkológovia varujú pred potravinou, ktorá môže za nárast počtu prípadov rakoviny hrubého čreva u mladých ľudí.

Lekári upozorňujú na málo známy vitamín. Jeho nedostatok sa vám vypomstí

Lekári upozorňujú na málo známy vitamín. Jeho nedostatok sa vám vypomstí

21:42 18.04.2025Zdravie

Lekári radia, ktoré potraviny by ste mali jesť, aby ste si doplnili tento dôležitý vitamín.

Lekár upozorňuje: Neignorujte dlhodobé nadúvanie, v tomto prípade to môže byť znak rakoviny

Lekár upozorňuje: Neignorujte dlhodobé nadúvanie, v tomto prípade to môže byť znak rakoviny

21:14 18.04.2025Zdravie

Všeobecný lekár varuje verejnosť, aby neignorovala pretrvávajúce nadúvanie, ktoré môže byť znakom smrteľnej rakoviny.