Vedci prezradili, ktorá vec najúčinnejšie spomaľuje starnutie. Nájdete ju všade naokolo
Jediná zložka v potrave sa dokáže výrazne podpísať pod váš mladícky vzhľad. Neváhajte, a doprajte si ju aj dnes.
Penyslvánska univerzita sa stala dejiskom výskumu, ktorý zisťoval, akú potravinu by sme mali častejšie zaraďovať do jedálnička, aby nám zabezpečila mladistvejší vzhľad. V článku publikovanom na stránke univerzity sa vedci zdôverili s tým, že naším Kameňom mudrcov by v tomto prípade mohli byť huby.
Pomôžu potlačiť aj ochorenia súvisiace so starnutím
Vedecký výskum dokázal, že práve huby obsahujú vysoké množstvo antioxidantov egrothioneínu a glutatiónu. Tieto dve látky pomáhajú neutralizovať negatívny dopad oxidačného stresu na zdravie buniek.
„Už dlhý čas vieme o teórii, podľa ktorej oxidácia jedla v organizme, vďaka ktorej sa tvorí energia, zároveň vytvára určité množstvo pomerne toxických voľných radikálov,“ uvádza jeden z autorov štúdie, profesor Robert Beelman.
„Telo disponuje mechanizmom, ktorý dokáže odstrániť väčšinu voľných radikálov vrátane egrothioneínu a glutatiónu. Veľkému množstvu z nich sa aj napriek tomu podarí spôsobiť poškodenie, ktoré môže v konečnom dôsledku prispieť k rozvoju ochorenia súvisiaceho so starnutím, ako napríklad rakovina, ischemická choroba srdca alebo Alzheimerova choroba.“
Doprajte si každý deň
Množstvo antioxidantov sa výrazne odlišuje v závislosti od druhu huby. Najväčší podiel egrothioneínu a glutatiónu sa vyskytuje v bielych hríboch, no nič nepokazíte napríklad ani šampiňónmi.
Tepelná úprava húb podľa odborníkov nijako neovplyvňuje ich zloženie. Beelman uvádza: „Egrothioneíny sú veľmi stabilné.“
Podľa hlavného autora štúdie si môžeme brať príklad z ostatných krajín, kde sa spomínané antioxidanty konzumujú vo veľkom – napríklad Francúzsko alebo Taliansko, v ktorých sa neurodegeneratívne ochorenia vyskytujú len zriedkavo.
„Zatiaľ nevieme, či to je náhoda alebo príčina, ale určite je nutné bližšie sa pozrieť na stravovanie jednotlivých krajín. Rozdiel medzi zdravím a chorobou totiž môže predstavovať len 5 šampiňónov denne.“
Táto potravina je zodpovedná za rapídny nárast prípadov cukrovky
Značné percento prípadov diabetu je spôsobené konzumáciou tejto potraviny.
Tieto zmeny na tvári signalizujú vážne problémy so srdcom
Lekár prezradil príznaky zlyhávania srdca, ktoré by nikto nemal ignorovať.
Tieto bežné lieky výrazne zvyšujú riziko autizmu a ADHD, tehotné ženy by ich nemali brať
Lieky, ktoré užívajú milióny tehotných žien, môžu mať za následok autizmus u detí.
Lekár sa nakazil rakovinou: Takto ju dokázal dostať od pacienta
Ide o prvý zdokumentovaný prípad svojho druhu.
Tento druh mlieka je spojený s depresiou a úzkosťou
Výskumníci radia, ktorý typ mlieka je lepší z hľadiska vplyvu na duševné zdravie.