• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Nedeľa, 12.1.2025Meniny má Ernest
Bratislava

Vedci prezradili, ktorá vec najúčinnejšie spomaľuje starnutie. Nájdete ju všade naokolo

  • 22:05 10.11.2017
  • Pensylvánia
Vedci prezradili, ktorá vec najúčinnejšie spomaľuje starnutie. Nájdete ju všade naokolo

Jediná zložka v potrave sa dokáže výrazne podpísať pod váš mladícky vzhľad. Neváhajte, a doprajte si ju aj dnes.

Penyslvánska univerzita sa stala dejiskom výskumu, ktorý zisťoval, akú potravinu by sme mali častejšie zaraďovať do jedálnička, aby nám zabezpečila mladistvejší vzhľad. V článku publikovanom na stránke univerzity sa vedci zdôverili s tým, že naším Kameňom mudrcov by v tomto prípade mohli byť huby.

Pomôžu potlačiť aj ochorenia súvisiace so starnutím

Vedecký výskum dokázal, že práve huby obsahujú vysoké množstvo antioxidantov egrothioneínu a glutatiónu. Tieto dve látky pomáhajú neutralizovať negatívny dopad oxidačného stresu na zdravie buniek.

„Už dlhý čas vieme o teórii, podľa ktorej oxidácia jedla v organizme, vďaka ktorej sa tvorí energia, zároveň vytvára určité množstvo pomerne toxických voľných radikálov,“ uvádza jeden z autorov štúdie, profesor Robert Beelman.

„Telo disponuje mechanizmom, ktorý dokáže odstrániť väčšinu voľných radikálov vrátane egrothioneínu a glutatiónu. Veľkému množstvu z nich sa aj napriek tomu podarí spôsobiť poškodenie, ktoré môže v konečnom dôsledku prispieť k rozvoju ochorenia súvisiaceho so starnutím, ako napríklad rakovina, ischemická choroba srdca alebo Alzheimerova choroba.“

Doprajte si každý deň

Množstvo antioxidantov sa výrazne odlišuje v závislosti od druhu huby. Najväčší podiel egrothioneínu a glutatiónu sa vyskytuje v bielych hríboch, no nič nepokazíte napríklad ani šampiňónmi.

Tepelná úprava húb podľa odborníkov nijako neovplyvňuje ich zloženie. Beelman uvádza: „Egrothioneíny sú veľmi stabilné.“

Podľa hlavného autora štúdie si môžeme brať príklad z ostatných krajín, kde sa spomínané antioxidanty konzumujú vo veľkom – napríklad Francúzsko alebo Taliansko, v ktorých sa neurodegeneratívne ochorenia vyskytujú len zriedkavo.

„Zatiaľ nevieme, či to je náhoda alebo príčina, ale určite je nutné bližšie sa pozrieť na stravovanie jednotlivých krajín. Rozdiel medzi zdravím a chorobou totiž môže predstavovať len 5 šampiňónov denne.“

Zdroj: Info.sk, DP, news.psu.edu, ria.ru, Foto: Pexels
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Táto potravina je zodpovedná za rapídny nárast prípadov cukrovky

Táto potravina je zodpovedná za rapídny nárast prípadov cukrovky

VČERA - 21:30Zdravie

Značné percento prípadov diabetu je spôsobené konzumáciou tejto potraviny.

Tieto zmeny na tvári signalizujú vážne problémy so srdcom

Tieto zmeny na tvári signalizujú vážne problémy so srdcom

VČERA - 21:00Zdravie

Lekár prezradil príznaky zlyhávania srdca, ktoré by nikto nemal ignorovať.

Tieto bežné lieky výrazne zvyšujú riziko autizmu a ADHD, tehotné ženy by ich nemali brať

Tieto bežné lieky výrazne zvyšujú riziko autizmu a ADHD, tehotné ženy by ich nemali brať

20:01 07.01.2025Zdravie

Lieky, ktoré užívajú milióny tehotných žien, môžu mať za následok autizmus u detí.

Lekár sa nakazil rakovinou: Takto ju dokázal dostať od pacienta

Lekár sa nakazil rakovinou: Takto ju dokázal dostať od pacienta

19:33 07.01.2025Zdravie

Ide o prvý zdokumentovaný prípad svojho druhu.

Tento druh mlieka je spojený s depresiou a úzkosťou

Tento druh mlieka je spojený s depresiou a úzkosťou

21:44 06.01.2025Zdravie

Výskumníci radia, ktorý typ mlieka je lepší z hľadiska vplyvu na duševné zdravie.