Dve porcie tejto zeleniny dokážu znížiť vek vášho mozgu o 11 rokov
Táto zelenina obsahuje všetky dôležité živiny na zníženie veku mozgu až o 11 rokov.
Podľa novej štúdie môže každodenná konzumácia zelenej listovej zeleniny znížiť vek mozgu o 11 rokov. Vitamín K v potravinách, ako je napríklad kapusta sitinová, špenát či zelený kel, bol po prvýkrát spojený s spomalením poklesu kognitívnych funkcií.
Profesorka Martha Clare Morrisová, nutričná epidemiologička, ktorá viedla výskum, povedala:
"Strata pamäti alebo kognitívnych schopností je jedným z najväčších obáv ľudí, keď starnú. Keďže klesajúca kognitívna schopnosť je pre Alzheimerovu chorobu a demenciu kľúčová, zvýšená spotreba zelenej listovej zeleniny môže ponúknuť veľmi jednoduchý, cenovo dostupný a neinvazívny spôsob potenciálnej ochrany mozgu pred Alzheimerovou chorobou a demenciou."
Štúdia počas približne piatich rokov sledovala 954 ľudí s priemerným vekom 81 rokov. Výskumníci zistili, že ľudia, ktorí jedli dve porcie listovej zeleniny denne, mali lepšie kognitívne schopnosti ako tí, ktorí ju nejedli.
Rozdiel bol ekvivalentný tomu, že by bol váš mozog o 11 rokov mladší. Živiny, ktoré boli s najväčšou pravdepodobnosťou zodpovedné za tieto účinky, boli vitamín K, kyselina listová, beta-karotén a luteín.
Profesorka Morrisová povedala:
“Žiadne iné štúdie sa nezaoberali vitamínom K v súvislosti so zmenou kognitívnych schopností v priebehu času a len obmedzený počet štúdií zistil určité spojenie s luteínom."
Znížte vek svojho mozgu
Medzi ďalšie dobré zdroje vitamínu K, kyseliny listovej, beta-karoténu a luteínu, ktoré môžu znížiť vek mozgu, patrí jasne sfarbené ovocie a zelenina.
Profesorka Morrisová skonštatovala:
“Naša štúdia dokazuje, že konzumácia zelenej listovej zeleniny a ďalších potravín bohatých na vitamín K, luteín a beta-karotén, môže pomôcť udržať mozog zdravý, aby sa zachovalo jeho správne fungovanie."
Výskum bol prezentovaný na výročnej schôdzi Americkej spoločnosti pre výživu (ASN) Annual Meeting at Experimental Biology 2015 v Bostone.
Tieto bežné lieky výrazne zvyšujú riziko autizmu a ADHD, tehotné ženy by ich nemali brať
Lieky, ktoré užívajú milióny tehotných žien, môžu mať za následok autizmus u detí.
Lekár sa nakazil rakovinou: Takto ju dokázal dostať od pacienta
Ide o prvý zdokumentovaný prípad svojho druhu.
Tento druh mlieka je spojený s depresiou a úzkosťou
Výskumníci radia, ktorý typ mlieka je lepší z hľadiska vplyvu na duševné zdravie.
Odborník na rakovinu hrubého čreva: Tieto tri veci by som v kúpeľni nikdy nepoužil
Lekár prezradil niekoľko bežných vecí, ktoré vám po vykonaní potreby môžu škodiť.
Dietologička: Tieto vitamíny by som nikdy neužívala, spôsobujú obličkové kamene a rakovinu
Odborníčka na výživu onkologických pacientov varuje pred bežnými doplnkami stravy, ktoré užívajú milióny ľudí po celom svete.