• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Nedeľa, 12.1.2025Meniny má Ernest
Bratislava

Toto je čas, kedy je čokoláda pre telo najviac prospešná

  • 19:30 16.11.2017
  • Bratislava
Toto je čas, kedy je čokoláda pre telo najviac prospešná

Pozitívne účinky čokolády dokážete najlepšie vyťažiť, keď ju budete jesť počas správnej doby.

Aj keď je čokoláda pre mnohých hriechom, výživoví odborníci nám túto pochúťku nezakazujú, ak ide o kvalitnú horkú čokoládu s vysokým podielom kakaa. Jej konzumácia hneď zrána v niektorých ľuďoch vyvoláva pocit hanby, no vedci nedávno zistili, že práve v ranných hodinách je čokoláda najlepšia.

Po čokoláde podáte cez deň lepšie výkony

Potravinová expertka Liz Moskow pre Food Business povedala, že konzumácia horkej čokolády je spojená s lepšou pamäťou a sústredením, keď sa konzumuje v skorých ranných hodinách.

Povedala:

"Štúdia, ktorá nedávno vyšla zo Syracuse University, opätovne uvádza prínosy tmavej čokolády, konkrétne pre kognitívnu funkciu - abstraktné uvažovanie, pamäť, sústredenie. Podľa nej vás konzumácia čokolády lepšie pripraví na váš pracovný deň, takže kedy je lepší čas začleniť tmavú čokoládu do vášho jedla, než počas raňajok?"

Čokoláda na raňajky podporuje aj chudnutie

Štúdia z univerzity v Tel Avive tiež naznačuje, že tento dezert na raňajky podporuje chudnutie. Vo výskume bolo takmer 200 obéznym dospelým ľuďom bez cukrovky náhodne priradená jedna z dvoch diét, pričom mali rovnaký počet kalórií, ale líšili sa len v zložení raňajok.

Zatiaľ čo obidve skupiny schudli v priemere 15 kg na osobu behom štyroch mesiacov, tým, ktorí jedli raňajky so 600 kalóriami, ktoré obsahovali malú sladkosť, sa kilogramy nevrátili. Takýto začiatok dňa pomohol účastníkom štúdie odolávať stravovaniu nad rámec kalórií po celý zvyšok dňa.

Moskowová dodáva:

"S kombináciou týchto dvoch štúdií a obľúbenosti dezertov na raňajky predpokladáme, že raňajky môžu začať čokoládovým koláčom alebo v reštaurácii s veľkým menu s dezertami."

Preto sa už viac nemusíte cítiť previnilo, keď si na raňajky dáte kúsky horkej čokolády v ovsenej kaši či čokoládový dezert z predchádzajúceho dňa.

Zdroj: Info.sk, TM, eurekalert.org, foodbusinessnews.net, sciencedirect.com, Foto:
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Táto potravina je zodpovedná za rapídny nárast prípadov cukrovky

Táto potravina je zodpovedná za rapídny nárast prípadov cukrovky

VČERA - 21:30Zdravie

Značné percento prípadov diabetu je spôsobené konzumáciou tejto potraviny.

Tieto zmeny na tvári signalizujú vážne problémy so srdcom

Tieto zmeny na tvári signalizujú vážne problémy so srdcom

VČERA - 21:00Zdravie

Lekár prezradil príznaky zlyhávania srdca, ktoré by nikto nemal ignorovať.

Tieto bežné lieky výrazne zvyšujú riziko autizmu a ADHD, tehotné ženy by ich nemali brať

Tieto bežné lieky výrazne zvyšujú riziko autizmu a ADHD, tehotné ženy by ich nemali brať

20:01 07.01.2025Zdravie

Lieky, ktoré užívajú milióny tehotných žien, môžu mať za následok autizmus u detí.

Lekár sa nakazil rakovinou: Takto ju dokázal dostať od pacienta

Lekár sa nakazil rakovinou: Takto ju dokázal dostať od pacienta

19:33 07.01.2025Zdravie

Ide o prvý zdokumentovaný prípad svojho druhu.

Tento druh mlieka je spojený s depresiou a úzkosťou

Tento druh mlieka je spojený s depresiou a úzkosťou

21:44 06.01.2025Zdravie

Výskumníci radia, ktorý typ mlieka je lepší z hľadiska vplyvu na duševné zdravie.