Okamžite prestaňte jesť túto ryžu! Lekárka vám vysvetlí, prečo
Podľa lekárky by sme sa mali tejto ryži vyhýbať.
Z hľadiska výživy je biela ryža naozaj zlou potravinou v porovnaní s celozrnnou variantou – hnedou ryžou. Bielu ryžu telo rýchlo trávi, rýchlo sa spracúva na cukor a zasýti vás len na krátky čas. Na druhú stranu, hnedá ryža sa spracováva pomaly, prináša stály prúd energie, ktorý poháňa vaše svaly a vďaka tomu ste aj viac sústredení.
Biela ryža je rafinovaný uhľohydrát podobný tomu, ktorý sa nachádza v bielom chlebe, múčnych tortillách a väčšine raňajkových cereálií. Roxanne B. Sukolová, lekárka kliniky v Clevelande, hovorí, že neposkytuje takmer žiadnu výživu.
Nebezpečná nie je len ryža
Pri ryži sa týmto uhľohydrátom môžete ľahko vyhnúť výberom hnedej ryže. Ale rafinované sacharidy sa skrývajú aj v desiatkach spracovaných potravín, vrátane müsli tyčiniek, pečive, pizze a cestovín.
Strava s vysokým obsahom rafinovaných sacharidov súvisí s nárastom hmotnosti a obezitou. Výskum publikovaný v časopise Journal of Food and Nutrition Research zbieral údaje z 50 štúdií stravovania a priberania. Ukázalo sa, že čím viac rafinovaných obilnín účastníci štúdií jedli (ako napríklad biely chlieb a biela ryža), tým viac váhy zvykli pribrať počas obdobia štúdie. Naopak, čím viac celozrnných jedál konzumovali (ako je celozrnný chlieb a hnedá ryža), tým menej váhy zvykli pribrať.
Rafinované sacharidy začínajú rovnako ako ich celozrnné varianty. V továrni však výrobcovia potravín odstraňujú výživné a na vlákninu bohaté vonkajšie šupky, ako sú klíčky a otruby. Výsledkom je, že rafinované obilniny majú menej bielkovín, vlákniny a vitamínov ako celozrnné.
Podporuje prejedanie
Cara Anselmová, odborníčka na výživu a dietologička v New York's Memorial Sloan-Kettering Cancer Center, uviedla, že ďalší problém s rafinovanými sacharidmi, ako je biela ryža, spočíva v tom, že sa ich ľahko prejete.
"Určite je najľahšie prehnať to s nápojmi, rafinovanými sacharidmi, potravinami, ktoré obsahujú cukor alebo sú priveľmi spracované," povedala pre Business Insider.
Je dôležité si vybrať správne sacharidy
To však neznamená, že všetky sacharidy sú zlé. Namiesto toho, aby klientom zakazovala potraviny, ako je chlieb a ryža, Anselmová odporúča vymeniť potraviny s rafinovanými sacharidmi za celozrnné alternatívy, ako je hnedá ryža a celozrnný chlieb.
"Ľudia potrebujú pochopiť, že sú tu aj výživné uhľohydráty," povedala Sukolová. Patrí k nim ovocie, zelenina, mnohé fazule a strukoviny, o ktorých Sukolová povedala, že obsahujú vlákninový základ, ktorý spomaľuje rýchlosť premeny na cukor.
Niekoľko nedávnych štúdií naznačuje, že najlepšie diéty sú založené na celozrnných potravinách, zelenine a chudých bielkovinách. Takéto stravovanie je dobré pre životné prostredie, vaše srdce, váhu a celkové zdravie.
Ak chcete urobiť jednoduchú, zdravú zmenu vo vašom stravovaní, toto môže byť ideálny krok.
Táto potravina je zodpovedná za rapídny nárast prípadov cukrovky
Značné percento prípadov diabetu je spôsobené konzumáciou tejto potraviny.
Tieto zmeny na tvári signalizujú vážne problémy so srdcom
Lekár prezradil príznaky zlyhávania srdca, ktoré by nikto nemal ignorovať.
Tieto bežné lieky výrazne zvyšujú riziko autizmu a ADHD, tehotné ženy by ich nemali brať
Lieky, ktoré užívajú milióny tehotných žien, môžu mať za následok autizmus u detí.
Lekár sa nakazil rakovinou: Takto ju dokázal dostať od pacienta
Ide o prvý zdokumentovaný prípad svojho druhu.
Tento druh mlieka je spojený s depresiou a úzkosťou
Výskumníci radia, ktorý typ mlieka je lepší z hľadiska vplyvu na duševné zdravie.