Prispôsobte jedálniček svojmu veku: Týchto rád by sa mala držať každá žena
Podľa toho, aký máte vek, vám odborníci odporúčajú zaradiť do jedálnička určité potraviny. Je to dobré pre vaše telo.
V každom veku potrebuje naše telo určité živiny. Niečo iné však potrebujú dvadsiatničky, ako zrelé ženy. Odborníci na zdravú výživu spísali, aké potraviny by mali ženy jesť podľa svojho veku. Inšpirujte sa ich radami, vaše zdravie sa vám za to poďakuje.
20+: Hovädzie mäso
Hovädzie mäso je bohaté na železo, ktoré je pre telo veľmi dôležité, a to obzvlášť v reprodukčnom období života ženy. Kvôli menštruačnému cyklu ho každý mesiac veľa ženy stratia. Jeho spotreba teda môže byť v období menštruácie, ale aj dojčenia dokonca dvojnásobná či vyššia, uvádza portál Pluska. Železo je preto potrebné pravidelne dopĺňať správnou stravou, inak bude telu chýbať.
Sú však aj ďalšie potraviny, v ktorých železo nájdete. Podľa portálu Eating Well je to tiež špenát, či fazuľa. Aby telo lepšie vstrebávalo železo, môžete tento proces podporiť konzumáciou potravín bohatých na vitamín C, ako sú napríklad pomaranče či jablká.
30+: Fazuľa
Vo fazuli je hojné množstvo kyseliny listovej. Tá je dôležitá pre ženy pred tehotenstvom, ako aj počas neho, pretože pomáha zabrániť poškodeniu novorodenca pri pôrode. Pre budúce matky je dôležitá aj preto, že pomáha tvoriť nové a zdravé bunky.
Kyselinu listovú však nájdete aj v špenáte a inej zelenej listovej zelenine, či v citrusových plodoch. V tomto veku sa odporúčajú aj potraviny, ako chlieb, cestoviny, cereálie či ryža.
40+: Celozrnné potraviny
Tie vám pomôžu v boji proti problémom, ktoré u vás s príchodom 40-tky môžu nastať. S vysokým krvným tlakom a pomalším metabolizmom. Keď nahradíte biely chlieb či pečivo a ryžu za celozrnné výrobky, získate viac vlákniny. Ak nechcete priberať na váhe, toto je cesta, pretože tieto potraviny podporia chudnutie. S celozrnnými potravinami navyše telo získa aj potrebný draslík, ktorý pomáha udržiavať optimálny krvný tlak.
Vlákniny získate aj zo ovocia a zeleniny. Obohaťte svoju stravu o paradajky, uhorky, špenát, pomaranče, jahody či hrozienka.
50+: Nízkotučné jogurty
Sú skvelým zdrojom vápnika a po 50-tke je čoraz dôležitejšie si ho dopĺňať kvôli zdravému stavu vašich kostí. Už po 30-tke sa totiž bunky, ktoré tvoria kosti, stávajú menej aktívnymi.
Vápnik však môžete získať aj inak. Do jedálnička zaraďte mlieko, syry, ale aj kel , špenát či tofu.
Všimli ste si, čo majú všetky tieto vekové kategórie spoločné? V každom veku odborníci radia ženám konzumovať špenát, ktorý dokáže telu doplniť v každom veku niečo z toho, čo potrebuje.
Táto potravina je zodpovedná za rapídny nárast prípadov cukrovky
Značné percento prípadov diabetu je spôsobené konzumáciou tejto potraviny.
Tieto zmeny na tvári signalizujú vážne problémy so srdcom
Lekár prezradil príznaky zlyhávania srdca, ktoré by nikto nemal ignorovať.
Tieto bežné lieky výrazne zvyšujú riziko autizmu a ADHD, tehotné ženy by ich nemali brať
Lieky, ktoré užívajú milióny tehotných žien, môžu mať za následok autizmus u detí.
Lekár sa nakazil rakovinou: Takto ju dokázal dostať od pacienta
Ide o prvý zdokumentovaný prípad svojho druhu.
Tento druh mlieka je spojený s depresiou a úzkosťou
Výskumníci radia, ktorý typ mlieka je lepší z hľadiska vplyvu na duševné zdravie.