• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 21.9.2024Meniny má Matúš
Bratislava

Územie Zuckermandlu pred výstavbou skúmajú archeológovia

  • 18:36 22.07.2013
  • BRATISLAVA
Územie Zuckermandlu pred výstavbou skúmajú archeológovia

Na území bratislavského Zuckermandlu, kde plánuje spoločnosť J&T Real Estate vybudovať novú štvrť, sa dnes začína archeologický výskum.

Ako informovala PR manažérka spoločnosti J&T Real Estate Katarína Krajňáková, investor umožnil začať prvú etapu archeologického výskumu ešte pred začatím stavebno-zemných prác, aby nedošlo k ohrozeniu možných archeologických nálezov.

Ďalšie etapy prieskumu budú robiť už počas výstavby budúceho projektu Zuckermandel. Archeologický prieskum po odbornej stránke zastreší Mestský ústav ochrany pamiatok, náklady spojené so zabezpečením lokality a nevyhnutnými zemnými prácami bude hradiť investor.

Spoločnosť J&T Real Estate plánuje novú mestskú štvrť vybudovať na území bývalého Zuckermandlu v Bratislave. Ako informovala Krajňáková, ide o územie v bezprostrednom kontakte s bratislavským Podhradím, na ktorého časti sa predpokladá severné pokračovanie hradného múru, vrátane vstupnej brány do Podhradia. Bratislavské Podhradie sa z historického pohľadu delilo na dve časti, Schlossberg, to je územie medzi hradom a mestom a takzvaný Zuckermantl, ktorý sa rozprestieral na území medzi hradom a Dunajom.
Chcú dať priestor na prezentáciu cenných nálezov

A práve táto historická časť mesta je podľa Krajňákovej predmetom archeologického výskumu. Cieľom výskumu je identifikovať, preskúmať a odborne zdokumentovať severné pokračovanie hradného múru vrátane predpokladanej vstupnej brány do Podhradia, ktorý bol zaznamenaný počas prvej etapy predstihového archeologického výskumu v roku 2007.

"Rovnako v predstihu budeme overovať archeologický potenciál ostatného územia budúcej stavby, kde sa napríklad bude identifikovať zástavba Žižkovej ulice, ktorá bola zbúraná v 60-tych rokoch 20. storočia," vysvetlil riaditeľ Mestského ústavu ochrany pamiatok v Bratislave Ivo Štassel. Ako dodal, v rámci výskumu sa tu budú zameriavať na preskúmanie starších, teda stredovekých jadier tunajších parciel, prípadne pravekého osídlenia lokality. Podľa Krajňákovej si investor uvedomuje špecifiká výstavby na takto historicky zaujímavom území v centre mesta, preto vytvoril podmienky na zmapovanie územia ešte pred začatím stavebných prác. "Ak by sa objavili historicky cenné nálezy, chceli by sme vytvoriť priestor pre ich prezentáciu aj v novom Zuckermandli,“ dodala Krajňáková.

Spoločnosť J&T Real Estate po dohode s archeológmi skúmané územie označí a oplotí. Zabezpečí tiež ochranu zelene pred poškodením a výkop a odvoz zeminy. Krajňáková však upozorňuje, že počas prác sa bude v lokalite pohybovať viac nákladných áut.
Investor zdvojnásobí objem zelene

"Všetky práce budú realizované spôsobom, aby mali čo najmenší dopad na čistotu komunikácií a žiadnym spôsobom neovplyvnili dopravnú situáciu v okolí." dodala. Spoločnosť J&T Real Estate plánuje v Podhradí postaviť 230 bytov pre takmer 800 ľudí. Investor chce vybudovať moderný mestský bulvár, prepojiť zeleň hradného kopca s nábrežím Dunaja a vytvoriť atraktívne verejné priestory. Podľa Krajňákovej investor oproti požiadavkám platného územného plánu zóny v Zuckermandli objem zelene zdvojnásobí.

Projekt počíta s uplatnením zelene, vybudovaním zelenej lávky ponad električkovú trať, vystavaním zelených striech a vybudovaním parkov. Podľa investora bude v projekte o 200 percent viac zelene oproti tomu, čo predpokladal územný plán.
Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Hnutie Slovensko upozornilo na kroky rektora Akadémie Policajného zboru

Hnutie Slovensko upozornilo na kroky rektora Akadémie Policajného zboru

VČERA - 19:45Domáce

Hnutie Slovensko upozornilo na kroky rektora Akadémie Policajného zboru Stanislava Šišuláka.

Premiér: Za zdravotníctvo nesie zodpovednosť Dolinková, musí prísť s opatreniami

Premiér: Za zdravotníctvo nesie zodpovednosť Dolinková, musí prísť s opatreniami

VČERA - 18:36Domáce

Ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková (Hlas-SD) nesie plnú zodpovednosť za zdravotníctvo a musí prísť s ozdravnými opatreniami.

Zuzana Dolinková chce na najbližšej vláde riešiť dlhy nemocníc voči dodávateľom

Zuzana Dolinková chce na najbližšej vláde riešiť dlhy nemocníc voči dodávateľom

VČERA - 18:34Domáce

Ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková (Hlas-SD) chce na najbližšie rokovanie vlády predložiť materiál, ktorý má riešiť dlhy štátnych nemocníc voči dodávateľom.

KDH kritizuje rezort kultúry za ignorovanie expertov, zvažuje zvolať výbor NRSR

KDH kritizuje rezort kultúry za ignorovanie expertov, zvažuje zvolať výbor NRSR

VČERA - 17:38Domáce

Opozičné Kresťanskodemokratické hnutie (KDH) zvažuje zvolať mimoriadne rokovanie Výboru Národnej rady SR pre kultúru a médiá.

J. Mikloško považuje výroky I. Hazuchu na adresu jednorodičov za necitlivé

J. Mikloško považuje výroky I. Hazuchu na adresu jednorodičov za necitlivé

VČERA - 16:48Domáce

Komisár pre deti Jozef Mikloško považuje výroky poslanca Ivana Hazuchu k jednorodičovským rodinám za veľmi zovšeobecňujúce, necitlivé a v mnohých ohľadoch nespravodlivé.