• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 21.9.2024Meniny má Matúš
Bratislava

Kauza Bonanno najviac poznačila médiá na Slovensku

  • 6:00 23.07.2013
  • BRATISLAVA
Kauza Bonanno najviac poznačila médiá na Slovensku

Kauza Bonanno poznačila podľa Inštitútu pre verejné otázky (IVO) oblasť nezávislých médií na Slovensku.

Vyplýva to z projektu IVO Barometer za prvý polrok tohto roka. Podľa výsledkov Barometra, ktoré agentúre SITA poskytol Ján Bartoš z IVO, celkové hodnotenie vývoja v oblasti médií rovnako ako počas celého roka 2012 zostalo nezmenené vzhľadom na dlhodobé vzájomné vyvažovanie pozitívnych a negatívnych tendencií a trendov.

"Skutočnosť, že v prípade kauzy baru Bonanno vysokí predstavitelia súdnictva a prokuratúry prichytení pri konaní, ktoré otvára otázky o ich ľudskej a mravnej kompetencii pre výkon funkcií, namiesto verejného ospravedlnenia za neprípustné správanie sa naopak zaútočili na médiá, ktoré priniesli takýto dôkaz o ich správaní, asi najlepšie vystihuje morálny rozklad súdneho stavu na Slovensku," uvádza sa v tlačovej správe.
Rozhodujúce boli súdne spory

V prvých dvoch štvrťrokoch tohto roka tak bol podľa IVO pre hodnotenie kvality demokracie v oblasti nezávislých médií a médií verejnej služby rozhodujúci vývoj súdnych sporov s médiami a novinármi. IVO zaznamenalo protichodné tendencie aj vývoj v legislatívnej oblasti.

"Oproti predchádzajúcemu obdobiu ustúpilo do úzadia dianie v Rozhlase a televízii Slovenska, kde po účelovej a legislatívne spochybniteľnej výmene generálnej riaditeľky (Miloslavy Zemkovej, pozn. redakcie) v polovici roka 2012 nastalo obdobie konsolidácie bez výraznejších problematických prejavov," uvádza sa ďalej v hlavných zisteniach z hodnotenia kvality demokracie v SR v prvom a druhom štvrťroku 2013 projektu IVO Barometer.

Nový Čas informoval v júni 2011 o stretnutí občianskeho združenia Justičný Oskar. Právnik na penzii Tibor Péchy vtedy podľa denníka údajne vítal prichádzajúcich hostí s modrými slúchadlami na ušiach a nefunkčným samopalom v ruke na ulici pred barom Bonanno v Rajeckých Tepliciach.

Denník vtedy pripomenul, že pár mesiacov predtým Ľubomír Harman s modrými chráničmi na ušiach a samopalom v ruke zastrelil v Devínskej Novej Vsi sedem ľudí. Prvýkrát noviny písali o tejto akcii 15. júna 2011, posledný článok vyšiel vlani 9. decembra a bol o tom, že sudcovia ostanú bez trestu a nikto z oprávnených osôb nepodal návrh na ich disciplinárne stíhanie.

Ôsmi účastníci oslavy zažalovali vydavateľstvo denníka Nový Čas Ringier Axel Springer Slovakia. V ôsmich žalobách na ochranu osobnosti žiadajú finančnú náhradu nemajetkovej ujmy spolu 940 tisíc eur. V kauze súdne pojednávania pokračujú.
Analytici IVO znížili Slovensku známku

Analytici IVO v spolupráci s ďalšími expertmi hodnotia v rámci aktuálneho projektu IVO Barometer vývoj kvality demokracie na Slovensku v prvých dvoch štvrťrokoch 2013. Zatiaľ čo v prvom štvrťroku 2013 hodnotili kvalitu demokracie celkovou známkou ako počas celého roka 2012 – 2,8, v druhom štvrťroku zaznamenali pokles o 0,1 bodu na priemerné hodnotenie 2,9.

Na poklese hodnotenia v druhom štvrťroku sa podieľalo zhoršenie situácie v dvoch zo štyroch známkovaných oblastí, v ktorých experti zhoršili rating o 0,25 bodu - Demokratické inštitúcie a právny štát a Ochrana ľudských a menšinových práv.
Cieľom projektu IVO Barometer je pravidelne hodnotiť stav kvality demokracie na Slovensku v piatich kľúčových oblastiach: demokratické inštitúcie a právny štát, legislatíva, ochrana a dodržiavanie ľudských a menšinových práv, nezávislé médiá a médiá verejnej služby, a od roku 2012 občianska spoločnosť a tretí sektor.

Hodnota ratingu/známky IVO Barometra sa pohybuje na škále 1,00 - 5,00, známka 1,00 vyjadruje optimálny stav kvality demokracie podľa štandardov a porovnávacích kritérií uplatňovaných na pôde Európskej únie a Rady Európy v oblasti stability inštitúcií, politickej demokracie, ľudských práv a slobôd. Aktuálne údaje sú dostupné na webstránke http://www.ivo.sk/7106/sk/aktuality/-ivo-barometer-kvalita-demokracie-na-slovensku-za-prve-dva-stvrtroky-2013.
Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Hnutie Slovensko upozornilo na kroky rektora Akadémie Policajného zboru

Hnutie Slovensko upozornilo na kroky rektora Akadémie Policajného zboru

VČERA - 19:45Domáce

Hnutie Slovensko upozornilo na kroky rektora Akadémie Policajného zboru Stanislava Šišuláka.

Premiér: Za zdravotníctvo nesie zodpovednosť Dolinková, musí prísť s opatreniami

Premiér: Za zdravotníctvo nesie zodpovednosť Dolinková, musí prísť s opatreniami

VČERA - 18:36Domáce

Ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková (Hlas-SD) nesie plnú zodpovednosť za zdravotníctvo a musí prísť s ozdravnými opatreniami.

Zuzana Dolinková chce na najbližšej vláde riešiť dlhy nemocníc voči dodávateľom

Zuzana Dolinková chce na najbližšej vláde riešiť dlhy nemocníc voči dodávateľom

VČERA - 18:34Domáce

Ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková (Hlas-SD) chce na najbližšie rokovanie vlády predložiť materiál, ktorý má riešiť dlhy štátnych nemocníc voči dodávateľom.

KDH kritizuje rezort kultúry za ignorovanie expertov, zvažuje zvolať výbor NRSR

KDH kritizuje rezort kultúry za ignorovanie expertov, zvažuje zvolať výbor NRSR

VČERA - 17:38Domáce

Opozičné Kresťanskodemokratické hnutie (KDH) zvažuje zvolať mimoriadne rokovanie Výboru Národnej rady SR pre kultúru a médiá.

J. Mikloško považuje výroky I. Hazuchu na adresu jednorodičov za necitlivé

J. Mikloško považuje výroky I. Hazuchu na adresu jednorodičov za necitlivé

VČERA - 16:48Domáce

Komisár pre deti Jozef Mikloško považuje výroky poslanca Ivana Hazuchu k jednorodičovským rodinám za veľmi zovšeobecňujúce, necitlivé a v mnohých ohľadoch nespravodlivé.