IQ vášho dieťaťa môžete ovplyvniť aj stravou. Toto by mali jesť do troch rokov

Jedlo, ktoré deti konzumujú počas prvých rokov života, dokáže výrazne ovplyvniť ich inteligenciu.
Strava s nízkym obsahom cukrov, tukov a spracovaných potravín môže v mladom veku zvýšiť inteligenciu dieťaťa, tvrdí výskum. Deti do troch rokov, ktoré majú stravu plnú živín a vitamínov, majú vyššie IQ.
Čím zdravšie jedia, tým vyššie je ich IQ
Štúdia sledovala 14 000 detí narodených v rokoch 1991 a 1992 v Spojenom kráľovstve. To, čo jedli, zaznamenávali až do veku 8 rokov, kedy dostali inteligenčný test.
Výsledky ukázali, že deti, ktoré konzumovali zdravú stravu vrátane šalátov, ryže, cestovín, rýb a ovocia, mali vyššie skóre IQ vo veku 8 rokov. Tie deti, ktoré konzumovali viac nezdravých potravín s vysokým obsahom tukov a cukrov, mali nižšie hodnoty IQ.
Autori štúdie dospeli k záveru, že:
"... zlá strava spojená s vysokým obsahom tuku, cukru a spracovaných potravín v ranom detstve môže byť spojená s miernym znížením IQ v neskoršom detstve, zatiaľ čo zdravá výživa spojená s vysokým príjmom potravín bohatých na živiny môže byť spojená s malým zvýšením IQ. "
V neskoršom veku už strava taký vplyv nemala
To, čo deti konzumovali vo veku od 4 do 7 rokov, malo len malý vplyv na ich IQ.
Autori dodávajú:
"To naznačuje, že všetky kognitívne / behaviorálne účinky týkajúce sa stravovacích návykov v ranom detstve môžu pretrvávať do neskoršieho detstva aj napriek akýmkoľvek následným zmenám (vrátane zlepšenia) stravovania. Je možné, že dobrá výživa počas tohto obdobia [do 3 rokov] môže podporiť optimálny rast mozgu. "
Štúdia bola publikovaná v časopise Journal of Epidemiology and Community Health.

Tieto zdravé jedlá škodia zubom
Celkovému zdraviu síce neuškodia, no zubári vás za ne nepochvália.

Máte dostatok hlbokého spánku? Toto sa deje s mozgom pri jeho deficite
Menej hlbokého spánku môže znamenať väčšie riziko vážneho ochorenia.

Lekári varujú: Toto je často prehliadaná príčina rakoviny hrubého čreva u ľudí do 50 rokov
Onkológovia varujú pred potravinou, ktorá môže za nárast počtu prípadov rakoviny hrubého čreva u mladých ľudí.

Lekári upozorňujú na málo známy vitamín. Jeho nedostatok sa vám vypomstí
Lekári radia, ktoré potraviny by ste mali jesť, aby ste si doplnili tento dôležitý vitamín.

Lekár upozorňuje: Neignorujte dlhodobé nadúvanie, v tomto prípade to môže byť znak rakoviny
Všeobecný lekár varuje verejnosť, aby neignorovala pretrvávajúce nadúvanie, ktoré môže byť znakom smrteľnej rakoviny.