Žena zjedla neumyté ovocie. Po dvoch rokoch prišlo hrozné zistenie!

Zdravotné problémy ju nečakane pripútali na nemocničné lôžko. Dnes varuje ostatných.
Tým, čím si za posledné roky prešla Britka Anna Gilmourová (39), by jej nikto nezávidel. Do jej bezstarostného rodinného života totiž vtrhli nečakané zdravotné problémy. Spočiatku sa však tvárili ešte pomerne nevinne.
Začalo sa to neumytým ovocím
Žena najskôr začala chudnúť a trápili ju hnačky. Nadúvanie a bolesti brucha boli na dennom poriadku až zistila, že trpí zriedkavým tropickým ochorením. Stačilo jej na to zjesť neumyté ovocie, ktoré kúpila doma vo Veľkej Británii. Nevedela, aký druh ovocia jedla, keď chytila infekciu, ani za aký čas sa problémy prihlásili.
Giardióza je parazitárne ochorenie tráviaceho traktu ľudí a zvierat a má infekčný charakter. Prejavuje sa náhlymi hnačkami, nechutenstvom, bolesťami brucha, nevoľnosťou aj zvýšenou plynatosťou. Niekoľko rokov pretrvávajúcich problémov by však neboli tým najhorším, čo sa jej prihodilo.
Béžový bufet
Anna sa cítila hrozne:
„Sotva som mohla niečo zjesť. Bola som nafúknutá, akoby som bola v 6. mesiaci tehotenstva.”
Svoj žalúdok volala „béžový bufet”, pretože bol taký citlivý, že dokázal prijať iba obyčajnú béžovú stravu, ako to nazývala ona. Všetko ostatné jej spôsobovalo bolesti a hnačku.
Diagnóza: rakovina
Príznaky giardiózy a zápalového ochorenia čriev sú veľmi podobné rakovine čriev, a tak u Anny úplne prekryli to, že sa u nej prejavila aj rakovina. Celý čas si myslela, že jej problémy súvisia iba so zistenou infekciou. Po viac ako dvoch rokoch zistila, že giardióza, ktorú získala z neumytého ovocia, u nej súčasne maskovala rakovinu. Ako povedala pre DailyMail:
„Mala som len smolu, že som mala oboje, giardiózu aj rakovinu. Aká je pravdepodobvnosť, že sa niečo také stane?”
Po hroznom zistení musela absolvovať vyčerpávajúce chemoterapie aj chirurgický zákrok, pri ktorom jej odstránili nádor. Teraz už má od rakoviny pokoj, konečne sa mohla vrátiť do práce, no rozhodla sa pritom šíriť povedomie o rakovine. Najmä mladým ľuďom totiž rakovinu čriev často diagnostikujú neskoro.
Anyone want to sit with daddy? #mummysboys pic.twitter.com/nHL4F7i0Hy
— Anna Gilmour (@AnnaMagoo) 16. septembra 2017
Prečo treba ovocie umývať?
U Anny šlo síce pri jej ochoreniach o nepríjemné zhody náhod, napriek tomu zostáva faktom, že pred konzumáciou je potrebné ovocie i zeleninu dôkladne umyť vodou. Zmyjete tým zvyšky pesticídov, ktoré sa použili počas ich pestovania na ničenie škodcov a pre ľudské zdravie by mohli byť škodlivé. Navyše, nikdy neviete, ako bolo ovocie skladované a prepravované. Mohlo byť vystavené vysokému riziku kontaminácie prachom, nečistotami i baktériami. Pri nedostatočnom umytí vám môže spôsobiť problémy, ako napríklad infekciu obávanou baktériou E. coli.

Pozor na tento druh orechov, má prekvapivé spojenie s rakovinou
Zdravé super jedlo vám môže v skutočnosti škodiť.

Bežná súčasť spálne spôsobuje poškodenie mozgu počas spánku
Vedci varujú, že mimoriadne ohrozené sú malé deti.

Kontroverzný výskum z Talianska: Naozaj je kuracie mäso rizikové?
Hoci sa kuracie mäso považuje za zdravšiu alternatívu červeného mäsa, podľa vedcov to s jeho konzumáciou netreba preháňať.

Tieto zdravé jedlá škodia zubom
Celkovému zdraviu síce neuškodia, no zubári vás za ne nepochvália.

Máte dostatok hlbokého spánku? Toto sa deje s mozgom pri jeho deficite
Menej hlbokého spánku môže znamenať väčšie riziko vážneho ochorenia.