8 potravín, ktoré by ste nemali jesť, keď vás trápi zápcha
Keď máte zápchu, to posledné, čo si prajete je, aby sa to ešte zhoršilo. Preto sa neodporúča jesť v tom čase tieto potraviny.
Každý veľmi dobre vie, aká nepríjemná môže byť zápcha. Príčiny jej vzniku môžu byť rôzne, často si ju však navodíme sami nevyváženou stravou s nedostatkom vlákniny a nedostatkom hydratácie. To sa potom snažíme napraviť tým, že konzumujeme tie potraviny, ktoré pri zápche pomôžu.
Týmto jedlám sa pri zápche vyhnite
Keď vás chytí zápcha, nestačí myslieť na to, čo treba začať jesť, ale aj na to, ktorým potravinám by ste sa v tom čase radšej mali vyhnúť.
Vyprážané jedlá
Potraviny s vysokým obsahom tukov majú tendenciu spôsobiť vám zápchu. Podľa dietologičky Leslie Bonciovej trávenie tukov trvá dlhší čas, zatiaľ čo ovocie alebo zelenina opustia telo ani nie do 24 hodín. Tukom z vyprážaných jedál však dlho trvá už len kým sa zmobilizujú odísť zo žalúdka a posunúť sa ďalej. Ak vás teda trápi zápcha, radšej sa vyhnite potravinám vyprážaným na oleji i na masle.
Nezrelé banány
Pri preháňaní často siahame po banánoch, aby situáciu upokojili. V opačnom prípade je lepšie sa im vyhnúť. Hoci sú bohaté na vlákninu a uhľohydráty, môžu spôsobiť, že budú brzdiť pohyb potravy v organizme. Týka sa to najmä o banánov, ktoré ešte nie sú úplne zrelé.
Čierny čaj
Bylinkové čaje by nemali mať pri zápche žiaden negatívny účinok, no problémy môžu nastať pri čiernom čaji. Obsahuje triesloviny, ktoré viažu stolicu dokopy, čím komplikujú vyprázdňovanie. V čiernom čaji sa tiež skrýva aj kofeín, a hoci by mohol dať tráviaci systém trochu do pohybu, môže telo zároveň dehydratovať, a to by spôsobilo viac škody, ako úžitku.
Ryža
Ďalšia potravina, ktorá sa vo vašom tráviacom systéme skôr usadí, než by ho rýchlo opustila. V čase zápchy by ste bielu ryžu radšej konzumovať nemali, siahnite radšej po hnedej ryži, ktorá obsahuje vlákninu.
Mliečne výrobky
Mnohí ľudia tvrdia, že im mliečne výrobky spôsobujú zápchu. Môže to byť spôsobené účinkom laktózy alebo rôznych proteínov, ktoré sa v nich nachádzajú, uvádza portál Very Well. Naproti tomu dietologička Bonciová si myslí, že je to len legenda. Podľa nej sa to týka iba ľudí s intoleranciou laktózy. Mnohí dietológovia svojich pacientov so zápchou varujú pred mliečnymi výrobkami kvôli tomu, že vedú k pocitu nafúknutosti. Problémy môžu súvisieť aj s ich obsahom tuku a nedostatkom vlákniny.
Tip: Jogurty s obsahom probiotík vám môžu pomôcť ako prevencia pred zápchou. Vyskúšajte to, keď problémy pominú.
Biela múka
Je vyrobená zo pšenice, z ktorej je väčšina tráveniu prospešných látok odstránená. Preto je lepšie dať prednosť celozrnnej múke.
Červené mäso
Hoci samo o sebe toto mäso zápchu nespôsobuje, problémom je, že pri pravidelnej konzumácii môže zaberať miesto iným potravinám bohatým na vlákniny a súčasne vás zásobuje množstvom bielkovín. Pomôže však, ak ho na tanieri doplníte o zemiaky pečené v šupke a zeleninový šalát.
Čipsy
„Potraviny s vysokým obsahom tuku, ako sú zemiakové lupienky, spôsobujú oneskorené trávenie,” vysvetľuje doktor Mark Spielman. To môže viesť až k zápche.
Tekvica je zdrojom množstva prospešných látok a vitamínov
Zdravé a prospešné sú aj tekvicové semienka.
Optimálny tep závisí od veku. Viete, aké číslo je ideálne pre vás?
Zdravý srdcový tep sa v priebehu starnutia mení. Zistite, aký je ten váš.
Kardiochirurg upozorňuje: Toto sú tri varovné signály, že máte slabé srdce
Lekár odhalil tri varovné signály, ktoré môžu naznačovať, že je vaše srdce oslabené.
Toto sa stane, keď budete každý deň jesť potraviny z plechoviek
Pravidelná konzumácia jedál z plechovky môže mať vážne dôsledky na vaše zdravie.
Ako jesť kivi: Mnohí ľudia vynechávajú najlepšiu časť ovocia
Lekár vysvetlil, o čo pri konzumácii kivi prichádzame.