Každým dúškom horúceho čaju ste bližšie k rakovine
Horúci čaj pre niektorých ľudí nemusí byť tou najlepšou voľbou. Ako ukázal prieskum, jeho konzumácia zvyšuje riziko vzniku rakoviny pažeráka určitého percenta ľudí.
O tom, že konzumácia alkoholu a fajčenie cigariet prispieva k zvýšeniu rizika rakoviny, vás pravdepodobne informovať nemusíme. No vedeli ste o tom, že určité percento ľudí je v ohrození aj kvôli horúcim nápojom?
Ako sa píše v článku publikovanom na stránke Annals of Internal Medicine, ak patríte medzi fajčiarov a konzumentov alkoholu, horúci čaj sa môže stať vaším klincom do rakvy.
Kedy sa treba vyhnúť čaju?
Štúdia čínskych vedcov ozrejmila, že u ľudí, ktorí pravidelne fajčia a vypijú aspoň jeden alkoholický nápoj za deň, je riziko vzniku rakoviny pažeráka až o päťkrát vyššie v porovnaní s ľuďmi, ktorí neholdujú ani jednému z týchto zvykov. Ak však nepijete a nefajčíte, pitie čaju váš pažerák v tomto zmysle nijako neohrozí.
Výskum sa uskutočnil na vzorke 456.000 dospelých Číňanov vo veku od 30 do 79 rokov, ktorí na začiatku štúdie netrpeli rakovinou. Ich úlohou bolo zodpovedať niekoľko otázok ohľadom svojej konzumácie alkoholu a čaju a fajčenia. Po deviatich rokoch vedci zisťovali, u koľkých z dobrovoľníkov došlo k vzniku rakoviny pažeráka (ich počet sa pohybuje okolo čísla 1700).
Ľudia, ktorí pravidelne pili horúci čaj, fajčili a pili alkohol, sú v najväčšom ohrození. Rakovina pažeráka je však strašiakom aj tých ľudí, ktorí buď len fajčia alebo len pijú alkohol a okrem toho pravidelne pijú horúci čaj.
Pažerák v ohrození
Keďže šlo len o pozorovanie, vedci nemôžu stanoviť medzi týmito zvykmi jednoznačnú spojitosť, ktorá by naznačovala, že ide o príčinu a následok. Vedci sa ale pohrávajú s myšlienkou, že horúci čaj môže narušiť tkanivo lemujúce pažerák, kvôli čomu je tento orgán náchylnejší na poškodenie inými látkami.
Ďalším možným vysvetlením je, že kvôli opakovanému pitiu horúceho čaju dochádza k vzniku zápalov pažeráka, ktoré napokon vedú k vzniku rakoviny.
Výsledky tohto výskumu je síce možné interpretovať tak, že pitie horúceho čaju prispieva k vzniku rakoviny pažeráka, no netreba zabúdať na to, že horúci čaj sám o sebe nie je jej spúšťačom.
„Na prevenciu rakoviny pažeráka je potrebné, aby sa užívatelia alkoholu a fajčiari vyhýbali čaju s vysokou teplotou. Najdôležitejším prostriedkom pri prevencii je však samozrejme vyhýbanie sa alkoholu aj tabaku,“
uviedla Jun Lvová, profesorka epidemiológie a bioštatistiky na Pekingskej univerzite a vedúca autorka štúdie.
Tieto bežné lieky výrazne zvyšujú riziko autizmu a ADHD, tehotné ženy by ich nemali brať
Lieky, ktoré užívajú milióny tehotných žien, môžu mať za následok autizmus u detí.
Lekár sa nakazil rakovinou: Takto ju dokázal dostať od pacienta
Ide o prvý zdokumentovaný prípad svojho druhu.
Tento druh mlieka je spojený s depresiou a úzkosťou
Výskumníci radia, ktorý typ mlieka je lepší z hľadiska vplyvu na duševné zdravie.
Odborník na rakovinu hrubého čreva: Tieto tri veci by som v kúpeľni nikdy nepoužil
Lekár prezradil niekoľko bežných vecí, ktoré vám po vykonaní potreby môžu škodiť.
Dietologička: Tieto vitamíny by som nikdy neužívala, spôsobujú obličkové kamene a rakovinu
Odborníčka na výživu onkologických pacientov varuje pred bežnými doplnkami stravy, ktoré užívajú milióny ľudí po celom svete.