Každým dúškom horúceho čaju ste bližšie k rakovine

Horúci čaj pre niektorých ľudí nemusí byť tou najlepšou voľbou. Ako ukázal prieskum, jeho konzumácia zvyšuje riziko vzniku rakoviny pažeráka určitého percenta ľudí.
O tom, že konzumácia alkoholu a fajčenie cigariet prispieva k zvýšeniu rizika rakoviny, vás pravdepodobne informovať nemusíme. No vedeli ste o tom, že určité percento ľudí je v ohrození aj kvôli horúcim nápojom?
Ako sa píše v článku publikovanom na stránke Annals of Internal Medicine, ak patríte medzi fajčiarov a konzumentov alkoholu, horúci čaj sa môže stať vaším klincom do rakvy.
Kedy sa treba vyhnúť čaju?
Štúdia čínskych vedcov ozrejmila, že u ľudí, ktorí pravidelne fajčia a vypijú aspoň jeden alkoholický nápoj za deň, je riziko vzniku rakoviny pažeráka až o päťkrát vyššie v porovnaní s ľuďmi, ktorí neholdujú ani jednému z týchto zvykov. Ak však nepijete a nefajčíte, pitie čaju váš pažerák v tomto zmysle nijako neohrozí.
Výskum sa uskutočnil na vzorke 456.000 dospelých Číňanov vo veku od 30 do 79 rokov, ktorí na začiatku štúdie netrpeli rakovinou. Ich úlohou bolo zodpovedať niekoľko otázok ohľadom svojej konzumácie alkoholu a čaju a fajčenia. Po deviatich rokoch vedci zisťovali, u koľkých z dobrovoľníkov došlo k vzniku rakoviny pažeráka (ich počet sa pohybuje okolo čísla 1700).
Ľudia, ktorí pravidelne pili horúci čaj, fajčili a pili alkohol, sú v najväčšom ohrození. Rakovina pažeráka je však strašiakom aj tých ľudí, ktorí buď len fajčia alebo len pijú alkohol a okrem toho pravidelne pijú horúci čaj.
Pažerák v ohrození
Keďže šlo len o pozorovanie, vedci nemôžu stanoviť medzi týmito zvykmi jednoznačnú spojitosť, ktorá by naznačovala, že ide o príčinu a následok. Vedci sa ale pohrávajú s myšlienkou, že horúci čaj môže narušiť tkanivo lemujúce pažerák, kvôli čomu je tento orgán náchylnejší na poškodenie inými látkami.
Ďalším možným vysvetlením je, že kvôli opakovanému pitiu horúceho čaju dochádza k vzniku zápalov pažeráka, ktoré napokon vedú k vzniku rakoviny.
Výsledky tohto výskumu je síce možné interpretovať tak, že pitie horúceho čaju prispieva k vzniku rakoviny pažeráka, no netreba zabúdať na to, že horúci čaj sám o sebe nie je jej spúšťačom.
„Na prevenciu rakoviny pažeráka je potrebné, aby sa užívatelia alkoholu a fajčiari vyhýbali čaju s vysokou teplotou. Najdôležitejším prostriedkom pri prevencii je však samozrejme vyhýbanie sa alkoholu aj tabaku,“
uviedla Jun Lvová, profesorka epidemiológie a bioštatistiky na Pekingskej univerzite a vedúca autorka štúdie.

Máte dostatok hlbokého spánku? Toto sa deje s mozgom pri jeho deficite
Menej hlbokého spánku môže znamenať väčšie riziko vážneho ochorenia.

Lekári varujú: Toto je často prehliadaná príčina rakoviny hrubého čreva u ľudí do 50 rokov
Onkológovia varujú pred potravinou, ktorá môže za nárast počtu prípadov rakoviny hrubého čreva u mladých ľudí.

Lekári upozorňujú na málo známy vitamín. Jeho nedostatok sa vám vypomstí
Lekári radia, ktoré potraviny by ste mali jesť, aby ste si doplnili tento dôležitý vitamín.

Lekár upozorňuje: Neignorujte dlhodobé nadúvanie, v tomto prípade to môže byť znak rakoviny
Všeobecný lekár varuje verejnosť, aby neignorovala pretrvávajúce nadúvanie, ktoré môže byť znakom smrteľnej rakoviny.

Selénium: Čo sa deje, keď ho máme v tele priveľa?
Minerál je známy vďaka podpore trávenia a antioxidačným účinkom. Ako to vyzerá, keď ho máme v tele priveľa?