Prelomové zistenie: Tieto potraviny môžu zvyšovať riziko rakoviny, varujú vedci!
Najlepšou prevenciou je vyhýbať sa veľkému množstvu tohto druhu potravín.
O tom, že naši predkovia žili zdravšie , dobre vieme. Ak sa stravujete z polotovarov a iných nezdravých jedál, môže vám to však spôsobiť väčšie problémy, ako by ste čakali.
Alarmujúce výsledky
Nová štúdia francúzskych vedcov publikovaná v British Medical Journal odhalila súvislosť medzi rizikom vzniku rakoviny a konzumáciou vysoko spracovaných potravín. Vedci z prestížnej parížskej univerzity Sorbonna skúmali zdravotné záznamy a stravovacie návyky viac ako 105-tisíc ľudí, najmä žien stredného veku.
Zistili, že 10-percentný nárast podielu vysoko spracovaných potravín v strave človeka koreluje s 12-percentným nárastom rizika rakoviny.
Výskumníci sledovali konzumované potraviny v závislosti na povahe, rozsahu a účele priemyselného spracovania. Zahrnuli do toho:
- sériovo vyrábaný balený chlieb,
- sladké alebo slané balené chuťovky vrátane zemiakových lupienkov,
- priemyselne vyrábané cukrovinky, dezerty a čokoládové tyčinky, ktoré obsahujú nekonečné zoznamy prísad,
- sladené nápoje,
- kuracie a rybie nugetky,
- instatné cestoviny a polievky,
- mrazené polotovary a extrémne trvanlivé potraviny,
- potraviny, ktoré boli vyrobené prevažne z cukru, oleja a tukov.
Nemusia byť priamou príčinou, ale je tam súvislosť
Výskumníci prišli so zistením, že čím viac takýchto potravín ľudia jedli, tým vyššie bolo ich riziko rakoviny, uviedla BBC. Nakoniec teda dospeli k záveru, že „rýchlo rastúca spotreba vysoko spracovaných potravín môže viesť k zvýšeniu možnosti rozvinutia rakoviny v ďalších desaťročiach.” Netvrdia však, že sú jej príčinou.
Celé to súvisí aj so správaním ľudí. Výskumníci totiž spozorovali, že u tých, ktorých strava pozostávala z vysoko spracovaných potravín, bola väčšia pravdepodobnosť, že fajčia, majú vyšší príjem kalórií, žijú menej aktívnym životným štýlom a pravdepodobne užívajú i antikoncepciu.
Cieľom štúdie francúzskych vedcov bolo nájsť koreláciu, ale nie príčinnú súvislosť, takže nejde o to, že by vyslovene potvrdili, že určité potraviny priamo spôsobovali rakovinu. Ich vplyv preto podľa odborníkov „nemožno vylúčiť”. Preto varujú pred vysokou spotrebou tohto druhu potravín aspoň kvôli preventívnej opatrnosti.
V budúcnosti by tomu radi porozumeli viac a nechcú vyvolať paniku. Britský denník Guardian citoval slová vedúcej autorky štúdie, Mathilde Touvierovej:
„Výsledky sú veľmi silné - veľmi konzistenné a celkom presvedčivé. Ale musíme byť opatrní. Je to prvá štúdia. Tieto výsledky by sme mali potvrdiť ďalšími výskumami.”
Táto potravina je zodpovedná za rapídny nárast prípadov cukrovky
Značné percento prípadov diabetu je spôsobené konzumáciou tejto potraviny.
Tieto zmeny na tvári signalizujú vážne problémy so srdcom
Lekár prezradil príznaky zlyhávania srdca, ktoré by nikto nemal ignorovať.
Tieto bežné lieky výrazne zvyšujú riziko autizmu a ADHD, tehotné ženy by ich nemali brať
Lieky, ktoré užívajú milióny tehotných žien, môžu mať za následok autizmus u detí.
Lekár sa nakazil rakovinou: Takto ju dokázal dostať od pacienta
Ide o prvý zdokumentovaný prípad svojho druhu.
Tento druh mlieka je spojený s depresiou a úzkosťou
Výskumníci radia, ktorý typ mlieka je lepší z hľadiska vplyvu na duševné zdravie.