• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Nedeľa, 12.1.2025Meniny má Ernest
Bratislava

Prelomové zistenie: Tieto potraviny môžu zvyšovať riziko rakoviny, varujú vedci!

  • 19:14 16.02.2018
  • Paríž
Prelomové zistenie: Tieto potraviny môžu zvyšovať riziko rakoviny, varujú vedci!

Najlepšou prevenciou je vyhýbať sa veľkému množstvu tohto druhu potravín.

O tom, že naši predkovia žili zdravšie , dobre vieme. Ak sa stravujete z polotovarov a iných nezdravých jedál, môže vám to však spôsobiť väčšie problémy, ako by ste čakali.

Alarmujúce výsledky

Nová štúdia francúzskych vedcov publikovaná v British Medical Journal odhalila súvislosť medzi rizikom vzniku rakoviny a konzumáciou vysoko spracovaných potravín. Vedci z prestížnej parížskej univerzity Sorbonna skúmali zdravotné záznamy a stravovacie návyky viac ako 105-tisíc ľudí, najmä žien stredného veku.

Zistili, že 10-percentný nárast podielu vysoko spracovaných potravín v strave človeka koreluje s 12-percentným nárastom rizika rakoviny.

Výskumníci sledovali konzumované potraviny v závislosti na povahe, rozsahu a účele priemyselného spracovania. Zahrnuli do toho:

  • sériovo vyrábaný balený chlieb,
  • sladké alebo slané balené chuťovky vrátane zemiakových lupienkov,
  • priemyselne vyrábané cukrovinky, dezerty a čokoládové tyčinky, ktoré obsahujú nekonečné zoznamy prísad,
  • sladené nápoje,
  • kuracie a rybie nugetky,
  • instatné cestoviny a polievky,
  • mrazené polotovary a extrémne trvanlivé potraviny,
  • potraviny, ktoré boli vyrobené prevažne z cukru, oleja a tukov.

Nemusia byť priamou príčinou, ale je tam súvislosť

Výskumníci prišli so zistením, že čím viac takýchto potravín ľudia jedli, tým vyššie bolo ich riziko rakoviny, uviedla BBC. Nakoniec teda dospeli k záveru, že „rýchlo rastúca spotreba vysoko spracovaných potravín môže viesť k zvýšeniu možnosti rozvinutia rakoviny v ďalších desaťročiach.” Netvrdia však, že sú jej príčinou.

Celé to súvisí aj so správaním ľudí. Výskumníci totiž spozorovali, že u tých, ktorých strava pozostávala z vysoko spracovaných potravín, bola väčšia pravdepodobnosť, že fajčia, majú vyšší príjem kalórií, žijú menej aktívnym životným štýlom a pravdepodobne užívajú i antikoncepciu.

Cieľom štúdie francúzskych vedcov bolo nájsť koreláciu, ale nie príčinnú súvislosť, takže nejde o to, že by vyslovene potvrdili, že určité potraviny priamo spôsobovali rakovinu. Ich vplyv preto podľa odborníkov „nemožno vylúčiť”. Preto varujú pred vysokou spotrebou tohto druhu potravín aspoň kvôli preventívnej opatrnosti.

V budúcnosti by tomu radi porozumeli viac a nechcú vyvolať paniku. Britský denník Guardian citoval slová vedúcej autorky štúdie, Mathilde Touvierovej:

„Výsledky sú veľmi silné - veľmi konzistenné a celkom presvedčivé. Ale musíme byť opatrní. Je to prvá štúdia. Tieto výsledky by sme mali potvrdiť ďalšími výskumami.”

Zdroj: Info.sk, IB, bmj.com, bbc.com, iflscience.com, theguardian.com, Foto: Shuttersto
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Táto potravina je zodpovedná za rapídny nárast prípadov cukrovky

Táto potravina je zodpovedná za rapídny nárast prípadov cukrovky

VČERA - 21:30Zdravie

Značné percento prípadov diabetu je spôsobené konzumáciou tejto potraviny.

Tieto zmeny na tvári signalizujú vážne problémy so srdcom

Tieto zmeny na tvári signalizujú vážne problémy so srdcom

VČERA - 21:00Zdravie

Lekár prezradil príznaky zlyhávania srdca, ktoré by nikto nemal ignorovať.

Tieto bežné lieky výrazne zvyšujú riziko autizmu a ADHD, tehotné ženy by ich nemali brať

Tieto bežné lieky výrazne zvyšujú riziko autizmu a ADHD, tehotné ženy by ich nemali brať

20:01 07.01.2025Zdravie

Lieky, ktoré užívajú milióny tehotných žien, môžu mať za následok autizmus u detí.

Lekár sa nakazil rakovinou: Takto ju dokázal dostať od pacienta

Lekár sa nakazil rakovinou: Takto ju dokázal dostať od pacienta

19:33 07.01.2025Zdravie

Ide o prvý zdokumentovaný prípad svojho druhu.

Tento druh mlieka je spojený s depresiou a úzkosťou

Tento druh mlieka je spojený s depresiou a úzkosťou

21:44 06.01.2025Zdravie

Výskumníci radia, ktorý typ mlieka je lepší z hľadiska vplyvu na duševné zdravie.