10 potravín, ktoré sa nepokazia ani po rokoch

Tieto potraviny môžete pokojne konzumovať aj niekoľko rokov. Vydržia vám v chladničke či komore mimoriadne dlho.
Konzumácia potravín po uplynutí exspiračnej doby môže byť riskantná, no niektoré druhy potravín nie sú škodlivé ani po niekoľkých rokoch. Ich vyhadzovanie potom vedie k zbytočnému plytvaniu potravín. Prinášame vám preto zoznam desiatich jedál, ktoré vám vydržia večnosť a nepokazia sa.
Ryža
Najlepšia teplota pre skladovanie ryže je 4,5 ° C a menej. Je lepšie skladovať ryžu v plastových alebo sklenených nádobách. Ako ukazuje jedna štúdia, za týchto podmienok môže byť ryža uskladnená až na 30 rokov bez toho, aby sa stratila jej aróma alebo nutričná hodnota.
Sušené mlieko
Sušené mlieko v prášku, ktoré sa spracováva podľa všetkých príslušných zdravotných noriem, môže byť skladované mimoriadne dlho bez straty nutričnej hodnoty. Je iba potrebné ho skladovať vo vzduchotesnej nádobe.
Sójová omáčka
Sójová omáčka vám vydrží aj 3 roky po otvorení fľaše. Trvanlivosť vo vzduchotesnej nádobe môže byť oveľa dlhšia, ale závisí aj od typu sójovej omáčky, spôsobu spracovania, jej kvality a teploty skladovania.
Napríklad vysokokvalitná sójová omáčka sa môže vyrábať iba prírodným kvasením, ktorý zvyčajne trvá od niekoľkých mesiacov do dvoch rokov. Iba tento typ sójovej omáčky vám vydrží aj viac ako tri roky. To je dôvod, prečo by ste mali sledovať niektoré značky, ktoré pridávajú chemikálie na urýchlenie procesu fermentácie.
Javorový sirup
Pravý javorový sirup vám vydrží navždy dokonca aj po otvorení, no je nutné ho skladovať v chladničke.
Fazuľa
Výskumníci z Brigham Young University zistili, že po 30 rokoch skladovania sušené fazule síce zmenili svoj vzhľad, ale všetky vzorky boli bezpečné na konzumáciu v núdzových situáciách.
Soľ
Soľ je v skutočnosti minerál, nie produkt, preto nie je možné, aby sa pokazila. Ako minerál síce dokáže rýchlo absorbovať vodu a následne stvrdnúť na kameň, no stále ostane úplne bezpečná. Pamätajte však, že jodidovaná soľ vydrží iba rok, pretože jód vyprchá a stratia sa účinky tejto soli, no môžete ju ďalej používať ako bežnú kuchynskú soľ.
Alkohol
Alkoholické nápoje ako vodka, whisky, rum a koňak nemajú dátum exspirácie, ale je dôležité ich uložiť na chladnom tmavom mieste v správne uzavretých fľašiach.
Ocot
Ocot je ďalší produkt bez exspiračnej doby, no mali by ste ho skladovať za správnych podmienok. Ak chcete, aby vám vydržal čo najdlhšie, mali by ste ho nechať v pôvodnom balení na tmavom suchom mieste.
Cukor
Podobne ako soľ vám aj cukor vydrží mimoriadne dlho, hlavne ak ho skladujete vo vzduchotesnej nádobe. Ani po absorbovaní vody a stvrdnutí však nestráca na kvalite. Platí to aj pre práškový a hnedý cukor.
Med
Med je skutočne unikátna potravina, ktorá vám vydrží navždy vďaka chemickému zloženiu, ktoré zabraňuje šíreniu baktérií. Ak ho ponecháte v uzatvorenej nádobe, určite sa vám nepokazí, pokiaľ sa nedostane do styku s vodou a vzduchom.
Archeológovia dokonca našli nádoby s medom v jednej z egyptských pyramíd, pričom ich priemerný vek bol odhadnutý na 2000 - 3000 rokov. Bol však jedlý a archeológovia ho aj sami ochutnali. V Gruzínsku sa tiež našiel med, ktorý bol starý až 5500 rokov.

Pozor na tento druh orechov, má prekvapivé spojenie s rakovinou
Zdravé super jedlo vám môže v skutočnosti škodiť.

Bežná súčasť spálne spôsobuje poškodenie mozgu počas spánku
Vedci varujú, že mimoriadne ohrozené sú malé deti.

Kontroverzný výskum z Talianska: Naozaj je kuracie mäso rizikové?
Hoci sa kuracie mäso považuje za zdravšiu alternatívu červeného mäsa, podľa vedcov to s jeho konzumáciou netreba preháňať.

Tieto zdravé jedlá škodia zubom
Celkovému zdraviu síce neuškodia, no zubári vás za ne nepochvália.

Máte dostatok hlbokého spánku? Toto sa deje s mozgom pri jeho deficite
Menej hlbokého spánku môže znamenať väčšie riziko vážneho ochorenia.