• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Pondelok, 28.4.2025Meniny má Jarmila
20°Bratislava

11 vecí vo vašej kuchyni, ktoré by mali okamžite poputovať do koša

  • 20:16 19.03.2018
  • USA
11 vecí vo vašej kuchyni, ktoré by mali okamžite poputovať do koša

Tieto veci do vašej kuchyne rozhodne nepatria. Dajte si poradiť od uznávanej odborníčky, ktorá svoje rady aplikuje aj na svoju domácnosť.

Keď príde na lámanie chleba, veci, ktoré by v kuchyni už dávno nemali zavadzať, si zvykneme predsa len nechať. Aby sme prišli na koreň tomu, čo do kuchyne naozaj patrí a čo by ste mali okamžite vyhodiť, inšpirovali sme sa odporúčaním Marianne Gravelyovej, špecialistky na technické informácie v Food Safety and Inspection Service (USA).

Špongia na riad

Podľa niektorých odporúčaní postačí, ak budete špongiu na riad pravidelne meniť, aby sa v nej neusadili baktérie a choroboplodné zárodky. Niektorí ľudia sa týchto parazitov zbavujú ohrievaním špongie v mikrovlnnej rúre alebo trúbe.

Gravelyová namiesto toho nahradila špongiu handričkou. Ako sama tvrdí, „v handre sa veci nebudú držať tak dlho ako v špongii.“ Aj niektoré výskumy sa prikláňajú na jej stranu, pretože potvrdili, že ani po ohriatí špongie sa nezbavíte všetkých baktérií.

Zvyšky jedla, na ktoré si ani nespomínate

Ak sa vám v zadnej časti poličky v chladničke zrazu zjavia zvyšky, o ktorých nemáte šajnu, pošlite ich do koša. „Varené jedlo alebo zvyšky by sme mali zjesť do 3 – 4 dní,“ hovorí odborníčka, ktorá zároveň zdôrazňuje, že ak sa na časti jedla vytvorí pleseň, okamžite by sme ho mali celé vyhodiť.

„Zasnežené“ potraviny v mraziaku

V tomto prípade problémom nie sú baktérie, no ako uvádza Gravelyová, ak v mraziaku nájdete niečo zamrznuté natoľko, že kvôli nánosom ľadu už ani neviete rozoznať, o akú potravinu ide, jej chuť asi nebude najlepšia.

Exspirované položky

Každý z nás sa už prehrešil voči dátumu minimálnej trvanlivosti na potravinách. Pamätáte si na tú špeciálnu chilli omáčku, ktorá sa vám ako prísada síce hodila do niektorého receptu, no odvtedy vám v kuchyni len zavadzia? Do koša s ňou! O to viac, ak je už exspirovaná.

Kypriaci prášok, ktorý prišiel o svoje schopnosti

Na rozdiel od sódy bikarbóny kypriaci prášok do pečiva skôr stráca svoje vlastnosti, pretože okrem sódy bikarbóny obsahuje aj iné látky. Na určenie jeho funkčnosti vám postačí jednoduchý test: zalejte čajovú lyžičku kypriaceho prášku tretinou šálky horúcej vody. Ak buble, môžete ho stále použiť.

Otvorené škatule od vývaru

Ak fandíte predpripraveným vývarom z obchodu, vedzte, že ich dátum spotreby nemá dlhé trvanie. Ak po otvorení nespotrebujete celý vývar, buď z neho čím skôr pripravte polievku, alebo ho dajte zamraziť.

Staré korenie

V tomto prípade nejde o zdravotné riziko. Väčšina korení však zhruba po roku stráca štipľavosť a špecifickú chuť. Uistite sa už dnes, že koreniny, ktoré máte nakúpené, nie sú po záruke!

Žĺtka a bielka

Ak sa pri príprave obeda bežne spoliehate na pomoc vaječných žĺtok alebo bielok, lepšie urobíte, ak ich nebudete dlhodobo skladovať. Ak vám je ľúto vyhodiť ich, čím skôr po rozbití vajca ich dajte zamraziť, no ani v mraziaku by ste ich nemali skladovať viac ako deň.

Poškriabaná doska na krájanie

„Je jedno, či je plastová alebo drevená. Ak je na nej priveľa škrabancov, je na čase ju vyhodiť,“ myslí si odborníčka. Baktérie sa rady usádzajú v hlbokých ryhách, a ak ich je na kuchynskom náradí priveľa, je naozaj takmer nemožné úplne sa ich zbaviť.

Poškriabané panvice s nelepivým povrchom

Ak sa na panvicu s nelepivým povrchom dostane škrabanec, suroviny sa vám na ňu začnú lepiť. To je signál, že je na čase s ňou skoncovať.

Páchnuce mäso

Ak sa chystáte spracovať mäso, ktoré ešte neexspirovalo, vždy sa uistite, že cez obal necítite žiadny zápach. Pach by ste nemali cítiť ani bezprostredne po vybalení a odstátí mäsa. „Ak vám envonia, nebude vám ani chutiť,“ hovorí Gravelyová.

Zdroj: Info.sk, DP, time.com, Foto: Shutterstock
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Prečo ráno meškáte do práce: Fantómové zápchy a ako sa im vyhnúť

Prečo ráno meškáte do práce: Fantómové zápchy a ako sa im vyhnúť

DNES - 6:53Zaujímavosti

Prečo na niektorých miestach vznikajú dopravné zápchy aj napriek absencii prekážky na ceste?

Koniec WhatsApp na niektorých zariadeniach: Hrozí to aj vášmu?

Koniec WhatsApp na niektorých zariadeniach: Hrozí to aj vášmu?

VČERA - 19:45Zaujímavosti

Aplikácia WhatsApp prestane v priebehu niekoľkých dní fungovať na viacerých mobilných zariadeniach. Zistite, či tam nepatrí aj vaše.

Vtáky v záhrade? Vyskúšajte tento trik, a rastlinám viac neuškodia

Vtáky v záhrade? Vyskúšajte tento trik, a rastlinám viac neuškodia

VČERA - 8:34Zaujímavosti

Zbavte sa vtákov v záhrade pomocou jednoduchého triku, ktorý navyše skrášli vaše záhony.

Ako variť cestoviny, aby telu dodali menej sacharidov?

Ako variť cestoviny, aby telu dodali menej sacharidov?

VČERA - 6:29Zaujímavosti

Taliani vedia, ako na to. Toto robia pri príprave cestovín inak, vďaka čomu získavajú vždy skvelé výsledky.

Záhadný objav vo vraku vojnovej lode: Ako sa tam toto dostalo?

Záhadný objav vo vraku vojnovej lode: Ako sa tam toto dostalo?

21:11 26.04.2025Zaujímavosti

Výskumníci si pri prieskume potopenej lode všimli zvláštny prvok. Ako sa tam toto dostalo?