Takto si osladíte jedlo bez pridania cukru a iných sladidiel
Chceli by ste, aby váš dezert chutil sladšie bez toho, aby ste doň zbytočne pridávali viac cukru? Vieme, ako sa to dá dosiahnuť!
Chceli by ste si osladiť život, no cukor nepokladáte za najvhodnejší prostriedok? Máme riešenie! Podľa niektorých štúdií postačí, ak jednotlivé chody budete podávať na okrúhlych tanieroch.
Výskumy potvrdzujú, že pohľad na okrúhle tvary zintenzívňuje vnímanie sladkej chute u človeka. Potvrdil to aj výskum, v ktorom účastníci hodnotili mieru sladkosti vody, v ktorej bola rozpustená len štipka cukru. Predtým, ako sa napili, im vedci ukázali čierno-biele kresby. Jednej skupine predostreli okrúhle tvary ako kruhy a elipsy, zatiaľ čo druhá skupina sa dívala na hranaté tvary ako štvorce a obdĺžniky.
Ukázalo sa, že tí z účastníkov, ktorí sa dívali na okrúhle tvary, pociťovali sladkosť vody oveľa intenzívnejšie než tí, ktorí predtým videli hranaté tvary.
Účastníci ďalšieho pokusu mali za úlohu identifikovať mieru sladkosti cheesecake-u. Tí, ktorým bol koláč servírovaný na okrúhlom tanieri, uvádzali až o 20% vyššiu sladkosť v porovnaní s tými, ktorí svoj dezert dostali na hranatom tanieri. Je zaujímavé, že aj slané jedlá ľudia vnímali ako sladšie, keď ich jedli z okrúhleho taniera.
Chcete sladšiu čokoládu? Kúpte si tú okrúhlu!
Teória o tom, že okrúhle tvary zintenzívňujú sladkú chuť, sa definitívne potvrdila v roku 2013, keď britská spoločnosť Cadbury čelila škandálu pre zmenu tvaru svojich ikonických čokoládových tyčiniek Dairy Milk. Predtým hranaté tyčinky totiž dostali oblejší tvar. To však nebolo hlavným predmetom diskusií milovníkov čokolády.
Ako uvádza Daily Mail, fanúšikov od nového tvaru čokolády neodradil jej výzor, ale zmenená chuť. Podľa viacerých totiž nová čokoláda chutila oveľa sladšie, až sa im zdala nechutná. Spoločnosť sa však ohradila tvrdením, že receptúru nikdy nemenila.
Prečo sú okrúhle veci sladšie?
Sladké chute si automaticky spájame s okrúhlymi tvarmi kvôli podvedomým spomienkam, ktoré sme si počas života uschovali. Každý z nás si napríklad spája ovocie, ktoré je väčšinou okrúhle alebo oblé, so sladkou chuťou. Takisto veľa známych dezertov má okrúhly tvar – napríklad kopčeky zmrzliny, sušienky či koláčiky.
Spojenie medzi chuťou a tvarom nie je vrodené. Možno to pozorovať napríklad na kmeni Himba z Namíbie. Jeho členovia neovládajú žiadne písmo a nemajú prístup k moderným obchodom alebo reklame. Je zaujímavé, že Himbovia si okrúhle tvary nespájajú so sladkou, ale s horkou chuťou. To znamená, že na to, aby sme kedykoľvek dokázali zintenzívniť chuť sladkého pokrmu, si potrebujeme sladkosť odmala spájať s okrúhlym tvarom.
Našťastie, väčšina z nás sa týmto problémom zaoberať nemusí. Jednoducho postačí, ak si svoju sladkosť naservírujete na okrúhlom tanieri. Možno vás tak chuť na ňu prejde už po pár hryzoch.
Táto potravina je zodpovedná za rapídny nárast prípadov cukrovky
Značné percento prípadov diabetu je spôsobené konzumáciou tejto potraviny.
Tieto zmeny na tvári signalizujú vážne problémy so srdcom
Lekár prezradil príznaky zlyhávania srdca, ktoré by nikto nemal ignorovať.
Tieto bežné lieky výrazne zvyšujú riziko autizmu a ADHD, tehotné ženy by ich nemali brať
Lieky, ktoré užívajú milióny tehotných žien, môžu mať za následok autizmus u detí.
Lekár sa nakazil rakovinou: Takto ju dokázal dostať od pacienta
Ide o prvý zdokumentovaný prípad svojho druhu.
Tento druh mlieka je spojený s depresiou a úzkosťou
Výskumníci radia, ktorý typ mlieka je lepší z hľadiska vplyvu na duševné zdravie.