• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 20.9.2024Meniny má Ľuboslav(a)
16°Bratislava

Cigánsky Bašavel ovládne Červený Kameň

  • 6:45 28.07.2013
  • BRATISLAVA
Cigánsky Bašavel ovládne Červený Kameň

Originálna rómska kultúra ovládne hrad Červený Kameň.


Po piatykrát sa tu bude 29. augusta konať multižánrový festival autentickej rómskej hudby, tanca a tradičných remesiel s názvom Cigánsky Bašavel.

Okrem zámeru priblížiť kultúru Rómov širokej verejnosti je cieľom podujatia podporiť a predstaviť aj množstvo mladých rómskych talentov.

Na hrade sa zídu amatérski i profesionálni umelci z Rumunska, Ruska, Maďarska, Česka a Slovenska. Organizátorom festivalu je občianske združenie Divé maky, ktoré spolu s režisérom, umelcami a partnermi na tlačovej konferencii v Bratislave Cigánsky Bašavel predstavili médiám.

Vystupujúci umelci patria k špičke v oblasti pôvodnej rómskej hudby, tvrdia organizátori. Svoje umenie čerpali od rodičov, prarodičov a celej komunity. "Chceme sa vrátiť ku koreňom nášho prežívania i rómskej kultúry," tvrdí riaditeľka festivalu Cigánsky Bašavel Vladislava Dolníková.

Dramaturgia preto stavila na autentickosť a spontánnosť umeleckého prejavu. Organizátori vyzývajú návštevníkov, aby pestrú atmosféru festivalu podporili aj výberom svojho oblečenia. Dámy by napríklad mohli prísť vo farebných sukniach, s kvetmi vo vlasoch, páni zase v lesklých košeliach so širokými rukávmi.

Ozdobou festivalu je Romafest, slávna rómska tanečná skupina z Transylvánie. Ide o zostavu 16 profesionálnych rómskych tanečníkov. Flare Beas je zase autentická cigánska kapela z maďarsko-srbského pohraničia. Parno graszt je podľa organizátorov čistá radosť z hudby. Ako prekvapenie tohto ročníka sa predstaví jedinečný kompilát Gipsy Bashavel, v ktorom sa združili Sendreiovci, dvaja donskí kozáci a poľská kontrabasistka a speváčka. "Budeme hľadať a dávať priestor mladým talentom", hovorí režisér festivalu Peter "Gonzo" Vaško.

V sprievodnom programe sa návštevníci zoznámia s tradičnými remeslami, uvidia šikovné ruky kováčov a rezbárov. Svoje drevené umelecké a úžitkové predmety bude na mieste ponúkať aj chránená dielňa Čičava. Remeslo predkov dodnes držia pri živote rómski kováči z Dunajskej Lužnej. Dávnou súčasťou rómskej kultúry je veštenie. Na festivale preto bude stan, v ktorom bude veštica Judita z kariet čítať, čo návštevníkov čaká a neminie. Divadelné predstavenia, tradičná kuchyňa, atrakcie pre deti a workshopy budú dopĺňať hudobný program tohto festivalu. Program sa začne o 11:00.

Organizátorom podujatia je občianske združenie Divé maky. Medzinárodný multižánrový festival vznikol v roku 2009. Poskytuje priestor pre vystúpenia profesionálnych a amatérskych rómskych umelcov a predstavuje talentované rómske deti v štipendijnom programe Divých makov. Výťažok zo vstupného poputuje práve na podporu týchto detí.

Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Polícia zasahuje pri vážnej nehode, cesta je neprejazdná

Polícia zasahuje pri vážnej nehode, cesta je neprejazdná

DNES - 7:08Domáce

Na ceste sa zrazili tri kamióny s dodávkou, polícia zastavila premávku.

Vo viacerých mestách prebehli protesty proti krokom vedenia Ministerstva kultúry

Vo viacerých mestách prebehli protesty proti krokom vedenia Ministerstva kultúry

VČERA - 20:28Domáce

Vo viacerých mestách sa vo štvrtok večer protestovalo.

Premiér: Desať miliárd eur z fondu EÚ pomôže pri náprave škôd po povodniach

Premiér: Desať miliárd eur z fondu EÚ pomôže pri náprave škôd po povodniach

VČERA - 20:26Domáce

Desať miliárd eur z kohézneho fondu Európskej únie (EÚ) pre krajiny postihnuté záplavami považuje predseda vlády SR Robert Fico za "obrovskú pomoc".

Na Jaroveckom ramene Dunaja našli telo utopeného muža

Na Jaroveckom ramene Dunaja našli telo utopeného muža

VČERA - 20:24Domáce

Na Jaroveckom ramene Dunaja našli vo štvrtok telo utopeného muža.

Na pomoc jednorodičom otvorili v Bratislave Odevnú banku

Na pomoc jednorodičom otvorili v Bratislave Odevnú banku

VČERA - 19:04Domáce

Na pomoc jednorodičom otvorila v Bratislave Nadácia pre deti Slovenska Odevnú banku.