Tieto veci väčšina z nás považuje za rakovinotvorné. Pravda je však celkom iná
Výskum, ktorý sa síce zameral len na Britov, je s najväčšou pravdepodobnosťou možné aplikovať aj na ostatné krajiny sveta.
Len jedna z nasledovných vecí zvyšuje riziko rakoviny: alkohol, geneticky modifikované jedlo alebo stres? Neviete si vybrať? Správnou odpoveďou je alkohol, no ako sa ukázalo vo výsledkoch britskej ankety, väčšina ľudí si rakovinu spája aj s vecami, ktoré s ňou nemajú žiadne vedecky potvrdené spojenie.
V ankete sa vedci pýtali viac ako 1300 náhodne vybraných Britov, ktoré z vybraných vecí alebo situácií vyvolávajú rakovinu. Na výber boli aj možnosti, ktoré naozaj súvisia so vznikom rakoviny – napríklad fajčenie, konzumácia alkoholu, vírus HPV alebo obezita.
Účastníci si tiež mohli vybrať z vecí a situácií, ktoré – napriek tomu, že ich mnohí z nás považujú za rizikové faktory, v skutočnosti predstavujú len minimálne alebo žiadne riziko vzniku rakoviny. Do tejto kategórie môžeme zaradiť napríklad mobily, stres alebo geneticky modifikované potraviny.
Výsledky by u nás dopadli zrejme rovnako
Štúdia síce vyspovedala len obyvateľov Veľkej Británie, no podľa vedcov je pravdepodobné, že rovnaké výsledky by sa dali očakávať aj v iných krajinách. Myslí si to napríklad vedúci autor štúdie Lion Shahab, ale aj profesorka epidemiológie z New Jersey Elisa Banderová, ktorá dodáva:
„Informácie, vrátane zdravotných noviniek, sa dnes zásluhou elektroniky a sociálnych sietí šíria veľmi rýchlo po celom svete. Vieru vo falošné informácie ale pravdepodobne ovplyvňujú faktory ako výška vzdelania alebo vek.“
Štúdia prišla na to, že ľudia dokážu identifikovať v priemere 52 percent skutočných rizikových faktorov, ale dôverujú aj 29 percentám domnelých rizikových faktorov. U jednej tretiny menovaných vecí si neboli istí, či spôsobujú rakovinu alebo nie.
Stres nespôsobuje rakovinu
Jedna tretina opýtaných bola presvedčená o tom, že geneticky modifikované jedlo zvyšuje riziko rakoviny, a to isté predpokladalo viac ako 40 percent ľudí o strese a doplnkoch stravy. Shahab však upozorňuje, že ani u jednej z týchto možností sa nepodarilo lekársky preukázať, že by mala skutočné spojenie s vyšším rizikom ochorenia. Ako vôbec tieto mýty vznikli?
„Myslím si, že v dnešnom modernom svete majú ľudia prístup k veľkému množstvu informácií, z ktorých nie vždy dokážu vyčleniť, ktoré sú nové, a ktoré staršie,“
premýšľa Shahab, podľa ktorého dnes vychádza množstvo štúdií, ktoré sú zle interpretované alebo zbytočne prehnané, na čom majú zásluhu aj médiá.
Vek hrá dôležitú úlohu
Vedcom sa pomocou výskumu podarilo prísť na to, že čím sú ľudia mladší, tým menší problém majú pri rozlišovaní pravdy a zavádzania. Pravdepodobnou príčinou tohto rozdielu medzi mladými a staršími ľuďmi je, že mládež vie lepšie zaobchádzať so sociálnymi médiami, a ku triedeniu správ pristupuje kritickejšie.
V porovnaní so staršou generáciou väčšina mladých používa technológie bez výhrad, a tak správam o tom, že mobily alebo mikrovlnné rúry spôsobujú rakovinu, neprikladajú veľkú váhu.
Myslím, teda som
„Vďaka psychológii dnes vieme, že to, čomu ľudia veria, má dopad na ich správanie,“ hovorí Shahab. Vedcom sa naozaj podarilo zistiť, že čím viac ľudia vedeli o skutočných rizikových faktoroch vzniku rakoviny, tým viac boli ochotní jesť viac ovocia a zeleniny a prestať fajčiť. Z tohto dôvodu výskumníci dúfajú, že v budúcnosti sa väčšia časť populácie bude informovať o tom, čo spôsobuje rakovinu, a zároveň tomu prispôsobí aj svoj životný štýl.
Na druhej strane ľudia, ktorí uverili mýtom o rizikových faktoroch rakoviny, teda napríklad tomu, že mikrovlnné žiarenie spôsobuje rakovinu, neurobili nič preto, aby sa sa týmto prvkom vyhli (takže aj naďalej používali mikrovlnku). Najlepším spôsobom, ako určiť pravdivosť informácií o výskume na tému rakoviny, je dopátrať sa k nim na vlastnú päsť a čerpať z viacerých dôveryhodných zdrojov.
Táto potravina je zodpovedná za rapídny nárast prípadov cukrovky
Značné percento prípadov diabetu je spôsobené konzumáciou tejto potraviny.
Tieto zmeny na tvári signalizujú vážne problémy so srdcom
Lekár prezradil príznaky zlyhávania srdca, ktoré by nikto nemal ignorovať.
Tieto bežné lieky výrazne zvyšujú riziko autizmu a ADHD, tehotné ženy by ich nemali brať
Lieky, ktoré užívajú milióny tehotných žien, môžu mať za následok autizmus u detí.
Lekár sa nakazil rakovinou: Takto ju dokázal dostať od pacienta
Ide o prvý zdokumentovaný prípad svojho druhu.
Tento druh mlieka je spojený s depresiou a úzkosťou
Výskumníci radia, ktorý typ mlieka je lepší z hľadiska vplyvu na duševné zdravie.