• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Pondelok, 28.4.2025Meniny má Jarmila
Bratislava

Tieto veci väčšina z nás považuje za rakovinotvorné. Pravda je však celkom iná

  • 20:40 27.04.2018
  • Londýn
Tieto veci väčšina z nás považuje za rakovinotvorné. Pravda je však celkom iná

Výskum, ktorý sa síce zameral len na Britov, je s najväčšou pravdepodobnosťou možné aplikovať aj na ostatné krajiny sveta.

Len jedna z nasledovných vecí zvyšuje riziko rakoviny: alkohol, geneticky modifikované jedlo alebo stres? Neviete si vybrať? Správnou odpoveďou je alkohol, no ako sa ukázalo vo výsledkoch britskej ankety, väčšina ľudí si rakovinu spája aj s vecami, ktoré s ňou nemajú žiadne vedecky potvrdené spojenie.

V ankete sa vedci pýtali viac ako 1300 náhodne vybraných Britov, ktoré z vybraných vecí alebo situácií vyvolávajú rakovinu. Na výber boli aj možnosti, ktoré naozaj súvisia so vznikom rakoviny – napríklad fajčenie, konzumácia alkoholu, vírus HPV alebo obezita.

Účastníci si tiež mohli vybrať z vecí a situácií, ktoré – napriek tomu, že ich mnohí z nás považujú za rizikové faktory, v skutočnosti predstavujú len minimálne alebo žiadne riziko vzniku rakoviny. Do tejto kategórie môžeme zaradiť napríklad mobily, stres alebo geneticky modifikované potraviny.

Výsledky by u nás dopadli zrejme rovnako

Štúdia síce vyspovedala len obyvateľov Veľkej Británie, no podľa vedcov je pravdepodobné, že rovnaké výsledky by sa dali očakávať aj v iných krajinách. Myslí si to napríklad vedúci autor štúdie Lion Shahab, ale aj profesorka epidemiológie z New Jersey Elisa Banderová, ktorá dodáva:

„Informácie, vrátane zdravotných noviniek, sa dnes zásluhou elektroniky a sociálnych sietí šíria veľmi rýchlo po celom svete. Vieru vo falošné informácie ale pravdepodobne ovplyvňujú faktory ako výška vzdelania alebo vek.“

Štúdia prišla na to, že ľudia dokážu identifikovať v priemere 52 percent skutočných rizikových faktorov, ale dôverujú aj 29 percentám domnelých rizikových faktorov. U jednej tretiny menovaných vecí si neboli istí, či spôsobujú rakovinu alebo nie.

Stres nespôsobuje rakovinu

Jedna tretina opýtaných bola presvedčená o tom, že geneticky modifikované jedlo zvyšuje riziko rakoviny, a to isté predpokladalo viac ako 40 percent ľudí o strese a doplnkoch stravy. Shahab však upozorňuje, že ani u jednej z týchto možností sa nepodarilo lekársky preukázať, že by mala skutočné spojenie s vyšším rizikom ochorenia. Ako vôbec tieto mýty vznikli?

„Myslím si, že v dnešnom modernom svete majú ľudia prístup k veľkému množstvu informácií, z ktorých nie vždy dokážu vyčleniť, ktoré sú nové, a ktoré staršie,“

premýšľa Shahab, podľa ktorého dnes vychádza množstvo štúdií, ktoré sú zle interpretované alebo zbytočne prehnané, na čom majú zásluhu aj médiá.

Vek hrá dôležitú úlohu

Vedcom sa pomocou výskumu podarilo prísť na to, že čím sú ľudia mladší, tým menší problém majú pri rozlišovaní pravdy a zavádzania. Pravdepodobnou príčinou tohto rozdielu medzi mladými a staršími ľuďmi je, že mládež vie lepšie zaobchádzať so sociálnymi médiami, a ku triedeniu správ pristupuje kritickejšie.

V porovnaní so staršou generáciou väčšina mladých používa technológie bez výhrad, a tak správam o tom, že mobily alebo mikrovlnné rúry spôsobujú rakovinu, neprikladajú veľkú váhu.

Myslím, teda som

„Vďaka psychológii dnes vieme, že to, čomu ľudia veria, má dopad na ich správanie,“ hovorí Shahab. Vedcom sa naozaj podarilo zistiť, že čím viac ľudia vedeli o skutočných rizikových faktoroch vzniku rakoviny, tým viac boli ochotní jesť viac ovocia a zeleniny a prestať fajčiť. Z tohto dôvodu výskumníci dúfajú, že v budúcnosti sa väčšia časť populácie bude informovať o tom, čo spôsobuje rakovinu, a zároveň tomu prispôsobí aj svoj životný štýl.

Na druhej strane ľudia, ktorí uverili mýtom o rizikových faktoroch rakoviny, teda napríklad tomu, že mikrovlnné žiarenie spôsobuje rakovinu, neurobili nič preto, aby sa sa týmto prvkom vyhli (takže aj naďalej používali mikrovlnku). Najlepším spôsobom, ako určiť pravdivosť informácií o výskume na tému rakoviny, je dopátrať sa k nim na vlastnú päsť a čerpať z viacerých dôveryhodných zdrojov.

Zdroj: Info.sk, DP, livescience.com, Foto: Shutterstock
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Pozor na tento druh orechov, má prekvapivé spojenie s rakovinou

Pozor na tento druh orechov, má prekvapivé spojenie s rakovinou

VČERA - 20:06Zdravie

Zdravé super jedlo vám môže v skutočnosti škodiť.

Bežná súčasť spálne spôsobuje poškodenie mozgu počas spánku

Bežná súčasť spálne spôsobuje poškodenie mozgu počas spánku

19:43 26.04.2025Zdravie

Vedci varujú, že mimoriadne ohrozené sú malé deti.

Kontroverzný výskum z Talianska: Naozaj je kuracie mäso rizikové?

Kontroverzný výskum z Talianska: Naozaj je kuracie mäso rizikové?

6:53 26.04.2025Zdravie

Hoci sa kuracie mäso považuje za zdravšiu alternatívu červeného mäsa, podľa vedcov to s jeho konzumáciou netreba preháňať.

Tieto zdravé jedlá škodia zubom

Tieto zdravé jedlá škodia zubom

7:29 22.04.2025Zdravie

Celkovému zdraviu síce neuškodia, no zubári vás za ne nepochvália.

Máte dostatok hlbokého spánku? Toto sa deje s mozgom pri jeho deficite

Máte dostatok hlbokého spánku? Toto sa deje s mozgom pri jeho deficite

20:55 20.04.2025Zdravie

Menej hlbokého spánku môže znamenať väčšie riziko vážneho ochorenia.