5 varovných znakov nízkeho príjmu sacharidov

Strava s nízkym obsahom uhľohydrátov môže priniesť negatívne vedľajšie účinky.
Mnohí ľudia sa vyhýbajú sacharidom vo falošnej viere, že ich úplne vyradenie pomôže ich zdraviu. Podľa diétológov však príliš nízky príjem sacharidov môže viesť k mnohým vedľajším účinkom.
Austrálska dietologička a expertka na výživu Susie Burrellová opísala príznaky, na ktoré by ste si mali dávať pozor pri nízkom príjme uhľohydrátov. Hoci priveľa sacharidov vo vašej strave môže viesť k nárastu telesnej hmotnosti, príliš nízky príjem môže mať aj svoje nevýhody.
Tu sú príznaky, na ktoré by ste si mali dávať pozor:
Nedarí sa vám schudnúť
Bežná mylná predstava o sacharidoch spočíva v tom, že čím menej ich budete jesť, tým je pravdepodobnejšie, že schudnete. Sacharidy sú však nevyhnutné na udržanie efektívneho metabolizmu.
"Ak celkovo konzumujete menej ako 80g sacharidov denne, ale veľa cvičíte, vaše sacharidy budú príliš nízke na to, aby skutočne metabolizovali telesný tuk a rýchlosť metabolizmu sa časom spomalí," vysvetlila Burrellová.
Burrellová navrhuje zjesť kúsok ovocia, chleba alebo celozrnných produktov hneď po cvičení, aby ste zvýšili príjem a podporili váš metabolický systém.
Cítite sa unavení
Pocit únavy môže byť kľúčovým znamením, že vo svojej strave nemáte dostatok sacharidov. Burrellová vysvetlila, že to môže byť spôsobené zmenou hladiny glukózy v krvi.
"Kolísanie hladiny glukózy v krvi môže spôsobiť bolesti hlavy, neschopnosť sústrediť sa a celkový pocit letargie," povedala. Zatiaľ čo mnohí pociťujú únavu po konzumácii uhľohydrátov, keď sa im úplne vyhnete, bude to mať rovnaký účinok.
Chuť na sladké
"Pravidelné túžby po jedle môžu znamenať, že vaše jedlo neobsahuje rovnováhu karbohydrátov a bielkovín, ktoré potrebujete pre plnosť a spokojnosť, čo môže viesť k extrémnym pocitom hladu," povedala Burrellová. "Kolísanie hladiny glukózy v krvi môže tiež zanechať pocit extrémneho hladu, dokonca aj keď ste jedli iba pred hodinou alebo dvomi, pretože telo identifikuje, že ste neprijali dostatočné množstvo sacharidov."
Tráviace problémy
Potraviny s vysokým obsahom sacharidov sú často bohatými zdrojmi vlákniny, ktoré pomáhajú pri trávení. Preto nižší príjem uhľohydrátov môže spôsobiť zápchu.
"Keď sú vaše črevá zvyknuté na pravidelnú konzumáciu týchto potravín a náhle zistí, že už nedostáva výrazné množstvo vlákniny na báze pšenice, môže to ovplyvniť celkové množstvo pohybu v čreve a spôsobiť značné zníženie rýchlosti prechodu odpadu tráviacim traktom," povedala Burrellová.
Zápach z úst
Diéta s nízkym obsahom sacharidov môže mať vplyv na pach vášho dychu. "Keď prísun uhľohydrátov klesne pod určitú úroveň, telo vytvorí ketóny, ktoré sú alternatívnym palivovým zdrojom pre pečeň a mozog z tukových zásob," vysvetlila Burrellová. "Ketóny majú veľmi výrazný zápach, pričom niektoré z nich budú vylučované slinami, ak ste v ketóze."
Ketóza je metabolický stav, ktorý sa vyskytuje, keď vaše telo nemá dostatok sacharidov na pálenie energie.

Pozor na tento druh orechov, má prekvapivé spojenie s rakovinou
Zdravé super jedlo vám môže v skutočnosti škodiť.

Bežná súčasť spálne spôsobuje poškodenie mozgu počas spánku
Vedci varujú, že mimoriadne ohrozené sú malé deti.

Kontroverzný výskum z Talianska: Naozaj je kuracie mäso rizikové?
Hoci sa kuracie mäso považuje za zdravšiu alternatívu červeného mäsa, podľa vedcov to s jeho konzumáciou netreba preháňať.

Tieto zdravé jedlá škodia zubom
Celkovému zdraviu síce neuškodia, no zubári vás za ne nepochvália.

Máte dostatok hlbokého spánku? Toto sa deje s mozgom pri jeho deficite
Menej hlbokého spánku môže znamenať väčšie riziko vážneho ochorenia.