Tieto jedlá zvyšujú riziko rakoviny prostaty

Riziko rakoviny prostaty zvyšujú aj faktory, ktoré nedokážeme ovplyvniť. Ak ale vynecháte zo stravy niektoré jedlá, ktoré jete bežne, podľa zdravotníkov tak toto riziko obmedzíte na minimum.
Podľa údajov z roku 2015 je rakovina prostaty treťou najčastejšou formou rakoviny u slovenských mužov (po rakovine hrubého čreva a konečníka a rakovine pľúc), pričom predstavuje 11,7% zo všetkých prípadov rakoviny.
Medzi najčastejšie prejavy rakoviny prostaty patrí bolesť pri močení, strata kontroly nad močovým mechúrom a slabší prúd moču. Podľa britskej Národnej zdravotníckej služby (NHS) sa riziko ochorenia zvyšuje vplyvom pribúdajúceho veku, etnickej náležitosti, dedičnosti a faktorov, na ktoré máte vplyv: obezita, cvičenie a stravovanie.
Britská stránka zameraná na prevenciu a liečbu rakoviny prostaty Prostate Cancer UK zverejnila zoznam jedál, ktorým by ste sa mali vyhnúť, ak chcete čo najviac eliminovať riziko vzniku rakoviny prostaty.
Rozlúčte sa so syrom a mliekom
Prvá kategória jedál, ktorú by mal zo svojho jedálnička vyškrtnúť každý muž v rizikovej skupine, zahŕňa mliečne výrobky: mlieko, jogurty, syr a iné by totiž mohli predstavovať potenciálnu hrozbu. Predošlý výskum Zhromaždenia lekárov za zodpovedné zdravotníctvo už dokázal, že mlieko môže zvyšovať riziko vzniku rakoviny prostaty až dva a polkrát.
NHS dospelým mužom odporúča denne nekonzumovať viac ako 700 miligramov vápnika, čo je približne 30 gramov syra alebo pohár mlieka.
Dajte zbohom aj slanine!
Ďalším problémovým jedlom, ktoré podporuje vznik rakoviny prostaty, je mäso – to, ktoré nájdete v steakoch, burgroch, alebo obyčajná slanina. „Ak sa rozhodnete obmedziť červené mäso, môžete ho nahradiť napríklad kuracím, morčacím alebo rybím mäsom.“
Podľa niektorých štúdií je najväčšou hrozbou pre zdravie prostaty dobre prepečené červené mäso.
Všetkého veľa škodí
Ďalším podozrivým zo vzniku rakoviny prostaty u mužov sú nasýtené tuky, spálené mäso a alkohol. Ako však ďalej dodávajú odborníci z NHS, zatiaľ neexistuje dostatok dôkazov, ktoré by jednoznačne preukázali spojitosť medzi vznikom rakoviny prostaty a týmito výrobkami. Niektoré štúdie však naznačujú, že ich nadmerná konzumácia je veľkým prispievateľom ku vzniku ohrozenia.

Máte dostatok hlbokého spánku? Toto sa deje s mozgom pri jeho deficite
Menej hlbokého spánku môže znamenať väčšie riziko vážneho ochorenia.

Lekári varujú: Toto je často prehliadaná príčina rakoviny hrubého čreva u ľudí do 50 rokov
Onkológovia varujú pred potravinou, ktorá môže za nárast počtu prípadov rakoviny hrubého čreva u mladých ľudí.

Lekári upozorňujú na málo známy vitamín. Jeho nedostatok sa vám vypomstí
Lekári radia, ktoré potraviny by ste mali jesť, aby ste si doplnili tento dôležitý vitamín.

Lekár upozorňuje: Neignorujte dlhodobé nadúvanie, v tomto prípade to môže byť znak rakoviny
Všeobecný lekár varuje verejnosť, aby neignorovala pretrvávajúce nadúvanie, ktoré môže byť znakom smrteľnej rakoviny.

Selénium: Čo sa deje, keď ho máme v tele priveľa?
Minerál je známy vďaka podpore trávenia a antioxidačným účinkom. Ako to vyzerá, keď ho máme v tele priveľa?