Pozor na stravovanie, v lete telo potrebuje zmenu
Stravovanie počas letných mesiacov by malo byť odlišné ako v ostatných ročných obdobiach.
Zostavovanie menu by sa malo prispôsobiť typickým letným špecifikám, akými sú vysoká teplota vzduchu či relatívne nízka vlhkosť.
Tieto faktory predstavujú určitú záťaž najmä na kardiovaskulárny aj na gastro systém aj u zdravých ľudí, preto ich treba pri stravovaní zohľadniť, upozorňuje Úrad verejného zdravotníctva SR (ÚVZ SR).
"Hlavný dôraz treba v letných mesiacoch klásť na správny pitný režim a ľahšiu stravu s nižšou energetickou hodnotou či vyššou stráviteľnosťou," vyzýva ÚVZ SR. Denne človek stráca potením, močom, stolicou a dýchaním približne tri litre vody z organizmu, ktorú treba doplniť.
Hygiena je dôležitá
Počas leta treba vo zvýšenej miere dbať aj na dodržiavanie hygienických zásad pri príprave, skladovaní či manipulácii s potravinami a jedlami. Týka sa to domácností aj zariadení spoločného stravovania. Dodržiavaním týchto zásad sa podľa úradu znižuje riziko kontaminácie mikroorganizmami a následne riziko ochorení. Dôležité to je predovšetkým v prípade tzv. epidemiologicky rizikových potravín, ako je napríklad dojčenská a detská výživa, lahôdky či cukrárenské výrobky.
Leto je obdobím, keď cestuje veľa ľudí na dovolenky do južných prímorských či exotických destinácií. Preto je dôležité aj v tomto prípade dodržiavať z hľadiska prevencie gastroenterologických ochorení a prevencie ochorení z potravín určité zásady. Dovolenkári by sa mali vyhýbať aspoň zo začiatku pobytu surovej zelenine, šalátom a ovociu, ktoré sa nedajú ošúpať. Treba jesť len ovocie a zeleninu v šupke po jej umytí a očistení.
Čo piť na dovolenke
Piť by mali len pitnú vodu a nie vodu z iných zdrojov. "Pred vycestovaním by si mali dovolenkári zistiť, či je v danej krajine pitná voda a pokiaľ nie, nemali by ju používať na pitie, varenie ani na umývanie zubov. Na tieto účely existuje balená voda," uvádza Úrad verejného zdravotníctva SR.Týka sa to aj ľadu do nápojov, ktorý je zrejme vyrobený z miestnej vody.
Úrad preto odporúča dávať si ho do nápojov len ak je istota, z akej vody je vyrobený. Riziková môže byť takisto konzumácia mäsových či vaječných pokrmov, ktoré nie sú dostatočne tepelne upravené
ÚVZ SR neodporúča jesť príliš odlišné jedlá od našej stravy, pretože môžu spôsobiť tráviace ťažkosti a takisto jedná pripravované na miestnych trhoviskách či vo vývarovniach. Úroveň hygieny prípravy pokrmov býva v takýchto prípadoch nižšia. Ľudia by mali zvážiť aj príjem pikantných jedál, ktoré môžu takisto nepriaznivo pôsobiť na tráviaci systém.
12 znakov v 60-tke, ktoré často súvisia s demenciou
Po dovŕšení 60-tky si treba všímať týchto 12 znakov, ktoré môžu poukazovať na zvýšené riziko vzniku demencie.
Neurológ: Toto by som na záchode nikdy nerobil
Vyhnite sa problémom s krvným obehom a mozgom. Toto na toalete nikdy nerobte, radí neurológ.
Mladý pacient s rakovinou hrubého čreva: Tieto dva symptómy som ignoroval
Mladý muž prezradil skryté varovné signály, ktoré značia rakovinu hrubého čreva.
Robte túto činnosť trikrát za týždeň a môžete omladnúť o osem rokov
Zdravá aktivita trikrát týždenne môže pomôcť znížiť váš biologický vek o osem rokov.
Ako káva mení črevá: Vedci prišli s novým zistením
Pravidelné pitie kávy vedie k zmene mikrobiómu. Nový výskum odhaľuje podrobnosti tohto mechanizmu.