8 trikov, vďaka ktorým Japonci patria medzi najchudšie národy sveta
Japonci patria medzi národy, ktoré sa dožívajú najvyššieho priemerného veku. Navyše sú považovaní za najchudší národ na svete, pretože iba 3% obyvateľov trpí obezitou. Dôležitú úlohu pri tom zohráva najmä ich osobitný postoj k výžive.
Japonská vláda odporúča špeciálny výživový systém, ktorý dodržuje veľká časť obyvateľstva. Bol vyvinutý niekoľkými ministerstvami v roku 2000 a neskôr zostavený do obrátenej pyramídy v roku 2005.
Tu je návod, ako sa stravovať podľa japonských výživových odporúčaní, ktoré preukázateľne znižujú úmrtnosť.
- Hlavnými znakmi tejto stravy sú vyšší počet sacharidov a nižšie množstvá tuku. Odporúča sa tiež znížiť množstvo soli, spracovaných potravín, sladkostí a nápojov obsahujúcich veľa cukru.
- Všetky produkty sú rozdelené do niekoľkých skupín - každá z nich má odporúčaný počet porcií denne (veľkosť porcií závisí od veku a pohlavia osoby). Základom stravy sú obilniny, ako je ryža, chlieb a cestoviny, po ktorých nasleduje zelenina (čerstvá, spracovaná a v polievke), mäso a rybie pokrmy. Ovocie a mliečne výrobky sa odporúčajú v 2 porciách denne.
- Nielenže je dôležité, čo jeme, ale aj ako to jeme. Japonci si tradične vychutnávajú jedlo. Je vhodné nájsť si optimálny rytmus pre vaše telo a snažiť sa každý deň jesť približne v rovnakom čase.
- Strava je zameraná na miestne a sezónne produkty, ako je ryža alebo ryby.
- Každý pokrm by mal byť vyvážený a mal by obsahovať produkty z niekoľkých skupín potravín. Napríklad typický školský obed v Japonsku pozostáva z ryže, mäsa alebo rýb, miso polievky, pohára mlieka a ovocia.
- Pozitívny postoj k zdravej výžive sa pestuje už od základnej školy. Obed nie je len prestávkou, ale je neoddeliteľnou súčasťou vzdelávania. V čase obeda nikto školákov nenaháňa a po dojedení si deti sami očistia stoly.
- Je dôležité konzumovať primerané porcie, ako aj udržiavať rovnováhu medzi množstvom jedla a spotrebovanými kalóriami. To dosiahnete rôznymi fyzickými aktivitami.
- Skladovanie uvarených jedál na dlhý čas v Japonsku nie je považované za zdravé. Zameriavajú sa vždy na čerstvé výrobky.
Ako môžete vidieť, japonský systém stravovania je jednoduchý a zrozumiteľný. Dajte prednosť čerstvým produktom, obmedzte množstvo tukov a sladkostí. Napriek tomu, že sú tieto pravidlá jednoduché, fungujú veľmi efektívne. Potvrdili to výsledky výskumu publikované v roku 2016.
Populačná štúdia publikovaná v časopise British Medical Journal (BMJ) skúmala stravovacie návyky 36.000 mužov a 42.000 žien vo veku medzi 45 a 75 rokov v priebehu 15 rokov. Ukázalo sa, že miera úmrtnosti bola o 15% nižšia u tých, ktorí dodržiavali oficiálne výživové odporúčania.
Máte túto chybu krásy? Podľa doktorky budete vďaka tomu vyzerať mladšie
Lekárka odhalila prekvapivú nedokonalosť, ktorá značí, že budete v staršom veku vyzerať mladšie ako vaši rovesníci.
Táto potravina je zodpovedná za rapídny nárast prípadov cukrovky
Značné percento prípadov diabetu je spôsobené konzumáciou tejto potraviny.
Tieto zmeny na tvári signalizujú vážne problémy so srdcom
Lekár prezradil príznaky zlyhávania srdca, ktoré by nikto nemal ignorovať.
Tieto bežné lieky výrazne zvyšujú riziko autizmu a ADHD, tehotné ženy by ich nemali brať
Lieky, ktoré užívajú milióny tehotných žien, môžu mať za následok autizmus u detí.
Lekár sa nakazil rakovinou: Takto ju dokázal dostať od pacienta
Ide o prvý zdokumentovaný prípad svojho druhu.