8 trikov, vďaka ktorým Japonci patria medzi najchudšie národy sveta

Japonci patria medzi národy, ktoré sa dožívajú najvyššieho priemerného veku. Navyše sú považovaní za najchudší národ na svete, pretože iba 3% obyvateľov trpí obezitou. Dôležitú úlohu pri tom zohráva najmä ich osobitný postoj k výžive.
Japonská vláda odporúča špeciálny výživový systém, ktorý dodržuje veľká časť obyvateľstva. Bol vyvinutý niekoľkými ministerstvami v roku 2000 a neskôr zostavený do obrátenej pyramídy v roku 2005.
Tu je návod, ako sa stravovať podľa japonských výživových odporúčaní, ktoré preukázateľne znižujú úmrtnosť.
- Hlavnými znakmi tejto stravy sú vyšší počet sacharidov a nižšie množstvá tuku. Odporúča sa tiež znížiť množstvo soli, spracovaných potravín, sladkostí a nápojov obsahujúcich veľa cukru.
- Všetky produkty sú rozdelené do niekoľkých skupín - každá z nich má odporúčaný počet porcií denne (veľkosť porcií závisí od veku a pohlavia osoby). Základom stravy sú obilniny, ako je ryža, chlieb a cestoviny, po ktorých nasleduje zelenina (čerstvá, spracovaná a v polievke), mäso a rybie pokrmy. Ovocie a mliečne výrobky sa odporúčajú v 2 porciách denne.
- Nielenže je dôležité, čo jeme, ale aj ako to jeme. Japonci si tradične vychutnávajú jedlo. Je vhodné nájsť si optimálny rytmus pre vaše telo a snažiť sa každý deň jesť približne v rovnakom čase.
- Strava je zameraná na miestne a sezónne produkty, ako je ryža alebo ryby.
- Každý pokrm by mal byť vyvážený a mal by obsahovať produkty z niekoľkých skupín potravín. Napríklad typický školský obed v Japonsku pozostáva z ryže, mäsa alebo rýb, miso polievky, pohára mlieka a ovocia.
- Pozitívny postoj k zdravej výžive sa pestuje už od základnej školy. Obed nie je len prestávkou, ale je neoddeliteľnou súčasťou vzdelávania. V čase obeda nikto školákov nenaháňa a po dojedení si deti sami očistia stoly.
- Je dôležité konzumovať primerané porcie, ako aj udržiavať rovnováhu medzi množstvom jedla a spotrebovanými kalóriami. To dosiahnete rôznymi fyzickými aktivitami.
- Skladovanie uvarených jedál na dlhý čas v Japonsku nie je považované za zdravé. Zameriavajú sa vždy na čerstvé výrobky.
Ako môžete vidieť, japonský systém stravovania je jednoduchý a zrozumiteľný. Dajte prednosť čerstvým produktom, obmedzte množstvo tukov a sladkostí. Napriek tomu, že sú tieto pravidlá jednoduché, fungujú veľmi efektívne. Potvrdili to výsledky výskumu publikované v roku 2016.
Populačná štúdia publikovaná v časopise British Medical Journal (BMJ) skúmala stravovacie návyky 36.000 mužov a 42.000 žien vo veku medzi 45 a 75 rokov v priebehu 15 rokov. Ukázalo sa, že miera úmrtnosti bola o 15% nižšia u tých, ktorí dodržiavali oficiálne výživové odporúčania.

Pozor na tento druh orechov, má prekvapivé spojenie s rakovinou
Zdravé super jedlo vám môže v skutočnosti škodiť.

Bežná súčasť spálne spôsobuje poškodenie mozgu počas spánku
Vedci varujú, že mimoriadne ohrozené sú malé deti.

Kontroverzný výskum z Talianska: Naozaj je kuracie mäso rizikové?
Hoci sa kuracie mäso považuje za zdravšiu alternatívu červeného mäsa, podľa vedcov to s jeho konzumáciou netreba preháňať.

Tieto zdravé jedlá škodia zubom
Celkovému zdraviu síce neuškodia, no zubári vás za ne nepochvália.

Máte dostatok hlbokého spánku? Toto sa deje s mozgom pri jeho deficite
Menej hlbokého spánku môže znamenať väčšie riziko vážneho ochorenia.