Tip kardiológov: Jedzte toto jedlo, a vaše srdce bude také zdravé, ako nikdy predtým!
Je lekársky potvrdené, že strava obsahujúca dostatok tohto jedla dokonca dokáže zvrátiť nepríjemné príznaky srdcových ochorení.
Väčšina vedcov dnes nepochybuje o tom, že strava má silný vplyv nielen na váhu človeka, ale aj na zdravie mozgu, ciev, srdca a iných kľúčových orgánov. Nedávno sa napríklad dokázalo, že konzumácia veľkého množstva olivového oleja a stredomorských jedál značne znižuje šance na smrť v dôsledku infarktu alebo mozgovej príhody. Na druhej strane, príliš vysoké množstvo soli v strave oslabuje zdravie srdca a ciev.
Podlomené zdravie cievnej sústavy sa však podľa výskumu, ktorý bol uverejnený v časopise Circulation, dá napraviť. Stačí, keď si aspoň dvakrát denne doprajete jedlo, ktoré bude obsahovať ryby.
„Už dlho vieme, že omega-3 mastné kyseliny, ktoré možno nájsť v rybách, majú mimoriadny prínos pre zdravie srdca. Naše nové zistenia to potvrdzujú, a navyše dokazujú, že pozitívny účinok rýb na ľudské telo je o to vyšší, o čo častejšie nimi nahradíme nezdravé jedlá – najmä mäso s vysokým obsahom tuku.“
Morské plody, rybí tuk a nespočetné množstvo mastných kyselín, ktoré obsahuje, sú dobre známe prostriedky na zlepšenie zdravia srdca a ciev. Tieto produkty dokážu znížiť krvný tlak, znížiť úroveň cholesterolu a zmäkčiť steny ciev.
Ak týždenne skonzumujete dve jedlá s obsahom rýb, znížite tým svoju pravdepodobnosť na vznik srdcových ochorení, infarktu, mozgovej príhody a iných cievnych problémov o 40 až 50 percent. Rovnaký efekt dosiahnete konzumáciou čistého rybieho tuku.
Odvrátená strana morských výrobkov
Hlavný autor štúdie z Harvardovej univerzity Eric Rimm spolu s kolegami analyzoval všetky plusy a mínusy jedenia morských plodov a rýb. Vychádzal pritom z údajov, ktoré za posledné dve desaťročia vyzbierali vedecké skupiny zo všetkých koncov sveta.
Prišlo sa na to, že mäso, pochádzajúce zo živočíšnych obyvateľov mora, môže obsahovať veľké množstvo ortute a iných škodlivých látok, ktoré môžu mať negatívny účinok na ďalšie časti zdravého ľudského života.
Odborníci odporúčajú vyhnúť sa mäsu z veľkých druhov žralokov, tuniaka a iných veľkých rýb – v ich organizme sa totiž dokáže uskladniť nadmerné množstvo ortute. Vysoký obsah ortuti v organizme značne znižuje efektivitu omega-3 mastných kyselín.
Tieto bežné lieky výrazne zvyšujú riziko autizmu a ADHD, tehotné ženy by ich nemali brať
Lieky, ktoré užívajú milióny tehotných žien, môžu mať za následok autizmus u detí.
Lekár sa nakazil rakovinou: Takto ju dokázal dostať od pacienta
Ide o prvý zdokumentovaný prípad svojho druhu.
Tento druh mlieka je spojený s depresiou a úzkosťou
Výskumníci radia, ktorý typ mlieka je lepší z hľadiska vplyvu na duševné zdravie.
Odborník na rakovinu hrubého čreva: Tieto tri veci by som v kúpeľni nikdy nepoužil
Lekár prezradil niekoľko bežných vecí, ktoré vám po vykonaní potreby môžu škodiť.
Dietologička: Tieto vitamíny by som nikdy neužívala, spôsobujú obličkové kamene a rakovinu
Odborníčka na výživu onkologických pacientov varuje pred bežnými doplnkami stravy, ktoré užívajú milióny ľudí po celom svete.