• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Nedeľa, 12.1.2025Meniny má Ernest
Bratislava

Ochráňte deti pred rakovinou prsníka už v mladom veku pomocou tejto potraviny

  • 19:55 22.05.2018
  • Guelph
Ochráňte deti pred rakovinou prsníka už v mladom veku pomocou tejto potraviny

Dostatok tohto druhu potravín v strave vaším deťom zaručí zdravie aj v neskoršom veku.

Rakovina a iné chronické ochorenia často vznikajú v dôsledku nedostatku omega-3 mastných kyselín v organizme. Zdravou stravou môžete podstatne znížiť riziko rakoviny. Vedcov v súčasnosti zaujalo konkrétne spojenie medzi omega-3 mastnými kyselinami a prevenciou pred rakovinou prsníka.

Experimentálne štúdie nedávno potvrdili, že konzumácia omega-3 mastných kyselín – najmä v mladosti a detstve, podporuje organizmus v obrane proti tomuto druhu rakoviny, a to aj neskôr v dospelosti. Treba však dať pozor na to, aký druh omega-3 kyselín deťom dávate.

V ktorých potravinách nájsť prospešné omega-3 kyseliny?

Väčšina výskumov z minulosti aj súčasnosti preukázala, že najväčší úžitok z omega-3 mastných kyselín získate z jedál ako ryby a morské plody. V týchto potravinách je možné nájsť aj kyselinu aikosapentaénovú a kyselinu dokozahexaénovú. Naproti tomu kyselina alfa-linolénová, ktorú možno nájsť v rastlinnej strave, nie je natoľko efektívna.

Keď vedci z Guelphskej univerzity (Kanada) porovnávali účinok zmienených kyselín na metastázujúce tumory u potkanov, zistili, že mastné kyseliny oboch pôvodov ovplyvnili vývoj mliečnych žliaz tak, že sa u nich znížilo riziko vzniku rakoviny prsníka. Po vzniknutí rakoviny zas kyseliny dokázali zmenšiť tumor a spomaliť jeho rast.

Mastné kyseliny z rýb sú však podľa vedcov až osemkrát účinnejšie v boji proti rakovine ako mastné kyseliny z rastlín. To by mohlo znamenať, že omega-3 mastné kyseliny z morských plodov sú oveľa efektívnejšou pomocou pri redukovaní rizika rakoviny prsníka a uzdravovaní z nej.

Koľko mastných kyselín by mali deti zjesť, aby boli chránené?

Už v roku 1999 britský Národný inštitút zdravia odporúčal na zlepšenie zdravia a ochranu pred chorobami denne skonzumovať 0,3 percenta kyseliny aikosapentaénovej a kyseliny dokozahexaénovej z celkového príjmu stravy, čo zodpovedá množstvu zhruba 433 až 600 miligramov obidvoch kyselín denne pre deti vo veku 1 až 8 rokov.

Odporúčanie zdravotného inštitútu sa dá jednoducho dodržať, ak svojim deťom naservírujete jedlá z rýb aspoň 2- až 3-krát týždenne.

O výskume na svojich stránkach informoval britský denník Independent.

Zdroj: Info.sk, DP, independent.co.uk, Foto: Shutterstock
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Máte túto chybu krásy? Podľa doktorky budete vďaka tomu vyzerať mladšie

Máte túto chybu krásy? Podľa doktorky budete vďaka tomu vyzerať mladšie

DNES - 19:58Zdravie

Lekárka odhalila prekvapivú nedokonalosť, ktorá značí, že budete v staršom veku vyzerať mladšie ako vaši rovesníci.

Táto potravina je zodpovedná za rapídny nárast prípadov cukrovky

Táto potravina je zodpovedná za rapídny nárast prípadov cukrovky

VČERA - 21:30Zdravie

Značné percento prípadov diabetu je spôsobené konzumáciou tejto potraviny.

Tieto zmeny na tvári signalizujú vážne problémy so srdcom

Tieto zmeny na tvári signalizujú vážne problémy so srdcom

VČERA - 21:00Zdravie

Lekár prezradil príznaky zlyhávania srdca, ktoré by nikto nemal ignorovať.

Tieto bežné lieky výrazne zvyšujú riziko autizmu a ADHD, tehotné ženy by ich nemali brať

Tieto bežné lieky výrazne zvyšujú riziko autizmu a ADHD, tehotné ženy by ich nemali brať

20:01 07.01.2025Zdravie

Lieky, ktoré užívajú milióny tehotných žien, môžu mať za následok autizmus u detí.

Lekár sa nakazil rakovinou: Takto ju dokázal dostať od pacienta

Lekár sa nakazil rakovinou: Takto ju dokázal dostať od pacienta

19:33 07.01.2025Zdravie

Ide o prvý zdokumentovaný prípad svojho druhu.