Ochráňte deti pred rakovinou prsníka už v mladom veku pomocou tejto potraviny
Dostatok tohto druhu potravín v strave vaším deťom zaručí zdravie aj v neskoršom veku.
Rakovina a iné chronické ochorenia často vznikajú v dôsledku nedostatku omega-3 mastných kyselín v organizme. Zdravou stravou môžete podstatne znížiť riziko rakoviny. Vedcov v súčasnosti zaujalo konkrétne spojenie medzi omega-3 mastnými kyselinami a prevenciou pred rakovinou prsníka.
Experimentálne štúdie nedávno potvrdili, že konzumácia omega-3 mastných kyselín – najmä v mladosti a detstve, podporuje organizmus v obrane proti tomuto druhu rakoviny, a to aj neskôr v dospelosti. Treba však dať pozor na to, aký druh omega-3 kyselín deťom dávate.
V ktorých potravinách nájsť prospešné omega-3 kyseliny?
Väčšina výskumov z minulosti aj súčasnosti preukázala, že najväčší úžitok z omega-3 mastných kyselín získate z jedál ako ryby a morské plody. V týchto potravinách je možné nájsť aj kyselinu aikosapentaénovú a kyselinu dokozahexaénovú. Naproti tomu kyselina alfa-linolénová, ktorú možno nájsť v rastlinnej strave, nie je natoľko efektívna.
Keď vedci z Guelphskej univerzity (Kanada) porovnávali účinok zmienených kyselín na metastázujúce tumory u potkanov, zistili, že mastné kyseliny oboch pôvodov ovplyvnili vývoj mliečnych žliaz tak, že sa u nich znížilo riziko vzniku rakoviny prsníka. Po vzniknutí rakoviny zas kyseliny dokázali zmenšiť tumor a spomaliť jeho rast.
Mastné kyseliny z rýb sú však podľa vedcov až osemkrát účinnejšie v boji proti rakovine ako mastné kyseliny z rastlín. To by mohlo znamenať, že omega-3 mastné kyseliny z morských plodov sú oveľa efektívnejšou pomocou pri redukovaní rizika rakoviny prsníka a uzdravovaní z nej.
Koľko mastných kyselín by mali deti zjesť, aby boli chránené?
Už v roku 1999 britský Národný inštitút zdravia odporúčal na zlepšenie zdravia a ochranu pred chorobami denne skonzumovať 0,3 percenta kyseliny aikosapentaénovej a kyseliny dokozahexaénovej z celkového príjmu stravy, čo zodpovedá množstvu zhruba 433 až 600 miligramov obidvoch kyselín denne pre deti vo veku 1 až 8 rokov.
Odporúčanie zdravotného inštitútu sa dá jednoducho dodržať, ak svojim deťom naservírujete jedlá z rýb aspoň 2- až 3-krát týždenne.
O výskume na svojich stránkach informoval britský denník Independent.
Máte túto chybu krásy? Podľa doktorky budete vďaka tomu vyzerať mladšie
Lekárka odhalila prekvapivú nedokonalosť, ktorá značí, že budete v staršom veku vyzerať mladšie ako vaši rovesníci.
Táto potravina je zodpovedná za rapídny nárast prípadov cukrovky
Značné percento prípadov diabetu je spôsobené konzumáciou tejto potraviny.
Tieto zmeny na tvári signalizujú vážne problémy so srdcom
Lekár prezradil príznaky zlyhávania srdca, ktoré by nikto nemal ignorovať.
Tieto bežné lieky výrazne zvyšujú riziko autizmu a ADHD, tehotné ženy by ich nemali brať
Lieky, ktoré užívajú milióny tehotných žien, môžu mať za následok autizmus u detí.
Lekár sa nakazil rakovinou: Takto ju dokázal dostať od pacienta
Ide o prvý zdokumentovaný prípad svojho druhu.