• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 20.9.2024Meniny má Ľuboslav(a)
14°Bratislava

Muži sa môžu bezplatne testovať na pohlavné choroby

  • 13:47 29.07.2013
  • BRATISLAVA
Muži sa môžu bezplatne testovať na pohlavné choroby

Do konca augusta sa môžu muži, ktorí majú pohlavný styk s inými mužmi, nechať bezplatne a anonymne testovať na pohlavné choroby.


Možnosť zistiť, či nie sú nakazení vírom HIV, hepatitídou typu B a C, alebo nemajú syfilis ponúka Národné referenčné centrum pre HIV/ AIDS na Slovenskej zdravotníckej univerzite.

Testovanie je súčasťou projektu SIALON, ktorý sa u nás uskutočňuje v spolupráci s občianskym združením Dom svetla Slovensko a Dúhové srdce.

AIDS sa týka všetkých
Odbery sa robia na Limbovej ulici 12 v Bratislave v pondelky a stredy od 9:00 do 12:00. Dá sa tiež dohodnúť na telefónnom čísle 02/59370144 alebo e-mailom na centrum.aids@szu.sk, danica.stanekova@szu.sk. Podmienkou účasti bezplatného testu je vek od 18 rokov a tiež vyplnenie anonymného dotazníka.

HIV/AIDS predstavuje celosvetový a zároveň celospoločenský problém. Ako vysvetľuje hlavný hygienik SR Ivan Rovný, týka sa všetkých štátov sveta, komunít, rodín aj jednotlivcov. Podľa organizácie UNAIDS (Joint United Nations Programme on HIV/AIDS) žilo koncom roku 2011 na svete asi 34 miliónov ľudí s HIV, pričom z tohto počtu bolo približne 2,5 milióna novoinfikovaných detí a dospelých. Viac ako 60 percent infikovaných osôb sa vyskytlo v oblasti subsaharskej Afriky. Zaznamenaných bolo približne 1,7 milióna úmrtí na AIDS.

Prevencia je potrebná
V SR sa dohľad nad HIV/AIDS zaviedol už v roku 1985. Epidemiologické sledovanie HIV/AIDS zabezpečujú regionálne úrady verejného zdravotníctva.

Údaje za SR sumarizuje a vyhodnocuje mesačne a kvartálne Regionálny úrad verejného zdravotníctva Bratislava hlavné mesto so sídlom v Bratislave.

Slovensko k 28. novembru 2012 evidovalo spolu 46 nových prípadov HIV infekcie. V 40 prípadoch išlo o občanov Slovenska a šesť prípadov sa týkalo cudzincov s prechodným pobytom u nás.

Nahlásené boli tri nové prípady AIDS u slovenských občanov a dva prípady úmrtí na AIDS. Od roku 1985 do 28. novembra 2012 sa u nás diagnostikovalo spolu 552 prípadov infekcie vírusom ľudskej imunitnej nedostatočnosti, z toho šlo o 429 prípadov HIV infekcie u občanov SR a 123 u cudzincov. Z občanov SR išlo o 368 mužov a 61 žien. U 64 osôb, z toho 53 mužov a jedenásť žien, prešla HIV infekcia do štádia AIDS. Od začiatku monitorovania prípadov HIV/AIDS v SR bolo zaznamenaných spolu 48 úmrtí u osôb s HIV. Z tohto počtu sa u 40 osôb rozvinuli klinické príznaky AIDS.

Cieľom projektu SIALON je získať spoľahlivé a platné informácie o prevalencii infekcie HIV, o rizikovom správaní a kultúrnych faktoroch v skupine MSM (muži, ktorí majú styk s mužmi) prostredníctvom cielenej prevencie a prieskumu v Európe. Projekt vznikol v spolupráci s miestnymi gay spoločnosťami z Belgicka, Bulharska, Nemecka, Talianska, Slovenska, Španielska, Litvy, Poľska, Portugalska, Slovinska, Švédska, Rumunska a Veľkej Británie.

Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Vo viacerých mestách prebehli protesty proti krokom vedenia Ministerstva kultúry

Vo viacerých mestách prebehli protesty proti krokom vedenia Ministerstva kultúry

VČERA - 20:28Domáce

Vo viacerých mestách sa vo štvrtok večer protestovalo.

Premiér: Desať miliárd eur z fondu EÚ pomôže pri náprave škôd po povodniach

Premiér: Desať miliárd eur z fondu EÚ pomôže pri náprave škôd po povodniach

VČERA - 20:26Domáce

Desať miliárd eur z kohézneho fondu Európskej únie (EÚ) pre krajiny postihnuté záplavami považuje predseda vlády SR Robert Fico za "obrovskú pomoc".

Na Jaroveckom ramene Dunaja našli telo utopeného muža

Na Jaroveckom ramene Dunaja našli telo utopeného muža

VČERA - 20:24Domáce

Na Jaroveckom ramene Dunaja našli vo štvrtok telo utopeného muža.

Na pomoc jednorodičom otvorili v Bratislave Odevnú banku

Na pomoc jednorodičom otvorili v Bratislave Odevnú banku

VČERA - 19:04Domáce

Na pomoc jednorodičom otvorila v Bratislave Nadácia pre deti Slovenska Odevnú banku.

Muž bránil spolujazdcovi odísť z vozidla, následne narazil do stĺpa

Muž bránil spolujazdcovi odísť z vozidla, následne narazil do stĺpa

VČERA - 18:53Domáce

Vodič z Českej republiky bránil spolujazdcovi odísť z vozidla, následne v blízkosti bratislavskej mestskej časti Rusovce narazil do stĺpa.