Stačí, keď denne zjete túto maličkosť, a riziko predčasnej smrti rapídne klesne
Hodí sa na raňajky, obed aj večeru. Dajte si však pozor na to, čo zvolíte ako prílohu.
O pozitívnych účinkoch konzumácie vajec sme vás v minulosti informovali už viackrát. Dnes už vieme, že vajcia sú výborným zdrojom živín, pomáhajú vo vývoji mozgu, dopĺňajú energiu a dokonca pomáhajú pri chudnutí.
Vajcia sú zdrojom užitočných bielkovín, vitamínov a dôležitých mastných kyselín. Ich účinky na telo nie sú len krátkodobé, ale podľa najnovšej štúdie majú vplyv dokonca aj na dĺžku života.
Jedno vajce denne zachraňuje životy
Štúdia uverejnená v žurnále BMJ tvrdí, že pokiaľ denne zjete jedno vajce, radikálne tým znížite riziko vzniku kardiovaskulárnych ochorení v budúcnosti.
Tím vedcov z Číny a Británie skúmal spojenie medzi pravidelnosťou konzumácie vajec a rizikom kardiovaskulárnych chorôb, ischemickej mozgovej príhody a infarktu. Vedci analyzovali údaje o viac ako 400.000 dospelých Číňanoch vo veku od 30 do 79 rokov. Analyzovaní ľudia v minulosti netrpeli kardiovaskulárnymi ochoreniami a nikdy nemali cukrovku alebo rakovinu.
Lekári sledovali zdravie testovaných ľudí po dobu približne 9 rokov. Profesorka Liming Liová a doktor Canqing Yu pôsobiaci v Hong Kongu, ktorí patria medzi vedúcich vedeckých pracovníkov štúdie, po jej ukončení porovnávali zdravotné záznamy 13,1% účastníkov, ktorí jedli vajce každý deň, s 9,1% účastníkov, ktorí priznali, že si vajcia dajú len občas.
U účastníkov, ktorí uviedli, že jedia vajcia každý deň, sa zistila o 26% nižšia pravdepodobnosť cievnej mozgovej príhody. Milovníci vajec mali tiež o 28% menšiu pravdepodobnosť úmrtia v dôsledku mozgovej príhody a o 18% menšiu pravdepodobnosť úmrtia v dôsledku kardiovaskulárneho ochorenia. Títo ľudia majú tiež o 12% nižšiu šancu na vznik ischemickej choroby srdca v porovnaní s ľuďmi, ktorí vajcia nejedia.
Oplatí sa jesť vajcia aj na Západe?
Profesorka Nita Forouhiová z Cambridgeskej univerzity upozorňuje, že pri hodnotení výsledkov štúdie by sme mali brať do úvahy svoje všeobecné stravovacie návyky.
„Ak jete vajcia s rafinovaným bielym pečivom, spracovaným mäsom (napríklad slanina alebo klobása) a kečupom bohatým na cukry, je to obrovský rozdiel oproti jedeniu vajec s celozrnným pečivom a zeleninou.
Podobne, ako mnohé iné výskumy, aj tento prebiehal pomocou metódy pozorovania, a nie pokusu. Znamená to, že vedci dlhý čas sledovali niekoľko ľudí, a na základe toho vyvodili dôsledky. Spoľahlivejšie by bolo, keby vedci postupovali experimentálne, a napríklad účastníkom predpísali konkrétnu stravu.“
Máte túto chybu krásy? Podľa doktorky budete vďaka tomu vyzerať mladšie
Lekárka odhalila prekvapivú nedokonalosť, ktorá značí, že budete v staršom veku vyzerať mladšie ako vaši rovesníci.
Táto potravina je zodpovedná za rapídny nárast prípadov cukrovky
Značné percento prípadov diabetu je spôsobené konzumáciou tejto potraviny.
Tieto zmeny na tvári signalizujú vážne problémy so srdcom
Lekár prezradil príznaky zlyhávania srdca, ktoré by nikto nemal ignorovať.
Tieto bežné lieky výrazne zvyšujú riziko autizmu a ADHD, tehotné ženy by ich nemali brať
Lieky, ktoré užívajú milióny tehotných žien, môžu mať za následok autizmus u detí.
Lekár sa nakazil rakovinou: Takto ju dokázal dostať od pacienta
Ide o prvý zdokumentovaný prípad svojho druhu.