Všetkého veľa škodí - nepreháňajte to s konzumáciou týchto zdravých potravín

Stará múdrosť hovorí, že všetkého veľa škodí. A to sa týka aj konzumácie zdravých potravín. Prinášame vám zoznam tých, s ktorými by ste to rozhodne nemali preháňať.
Čoraz viac ľudí sa snaží žiť zdravo a k tomu neodmysliteľne patria aj zdravé potraviny. Pri niektorých by ste ale konzumáciu mali skutočne obmedziť na denné odporúčané množstvo. Prezradíme vám, ktoré potraviny to sú a čo sa stane, ak to s ich konzumáciou preženiete.
Hnedá ryža
Je rozhodne zdravšia než jej biela verzia. Obsahuje viac vlákniny, minerálov a vitamínov. No takmer každá odroda hnedej ryže obsahuje súčasne aj malé množstvo arzénu. To neznamená, že sa z jedného kilogramu tejto potraviny otrávite, ale taktiež nie je dobrý nápad ju konzumovať každý deň vo väčších množstvách.
Ako sa arzén do hnedej ryže vôbec dostane? Je to spôsobené tým, že ryža ľahko vstrebáva arzén z pôdy. Biela odroda sa ale arzénu zbaví počas toho ako sa čistí a prichádza o "šupku", zatiaľ čo hnedá ryža si "šupku" ponecháva. Napriek tomu sú tieto množstvá zanedbateľné, pokiaľ si hnedú ryžu vychutnávate iba niekoľkokrát do týždňa.
Náš tip: Ako prílohu môžete vyskúšať aj iné zdravé potraviny, napríklad bulgur, quinou, jačmeň či pohánku.
Škorica
Toto korenie nádherne vonia a tiež chutí a ak si ho doprajete v množstve čajovej lyžičky denne, môže vám priniesť iba blahodárne účinky. Pravá škorica napríklad pomáha znižovať množstvo cukru v krvi.
Problémom ale je, že veľa z nás konzumuje obyčajnú škoricu, ktorá sa označuje "cassia". Tento druh obsahuje vysoké množstvá látky kumarín, ktorú rastliny používajú ako obranný toxín voči škodcom. A tento toxín môže škodiť aj ľuďom, pokiaľ si škoricu denne doprajú.
Náš tip: Pokiaľ ste veľkým fanúšikom tohto korenia, skúste si zadovážiť "pravú" škoricu, teda cejlónsku. Snažte sa však pri konzumácii neprekročiť dennú dávku jednej čajovej lyžičky.
Brazílske alebo para orechy
Vedeli ste, že stačí jeden para orech a skonzumujete denné odporúčané množstvo selénu? Lenže problém nastáva vtedy, keď si týchto orechov doprajeme každý deň viac. Nadbytok selénu môže spôsobiť problémy s nechtami, vypadávanie vlasov, tvorbu škvŕn na zuboch a problémy s pokožkou.
Náš tip: Jednoducho siahnite po viacerých druhoch orechov a nekonzumujte iba jeden druh. Dávajte si ale pritom pozor na skonzumované kalórie, aby sa zo zdravej pochúťky nestala kalorická bomba.
Káva
Bez tohto ranného životabudiča si mnohí z nás nevedia predstaviť začiatok dňa. A skutočne - kvalitná káva má na náš organizmus veľa pozitívnych účinkov. Obsahuje veľké množstvo antioxidantov a povzbudzuje našu myseľ a tiež zvyšuje našu pozornosť. Majte ale na pamäti, že maximálne denné množstvo kávy by nemalo presiahnuť 3 šálky, teda zhruba 400mg kofeínu. Po prekročení tejto hladiny sa u vás môžu vyskytnúť príznaky ako mierna arytmia, nespavosť alebo dokonca podráždenosť. Vo väčších množstvách zvykne káva tiež pôsobiť ako diuretikum.
Náš tip: Ak počas dňa potrebujete ešte viac kofeínového povzbudenia, vyskúšajte namiesto kávy kvalitný čierny alebo zelený čaj.
Aké máte vy skúsenosti s nadmernou konzumáciou niektorých potravín? Vyskytli sa u vás nejaké nepríjemné príznaky toho, že ste to prehnali a telo potrebuje zmenu?

Tieto zdravé jedlá škodia zubom
Celkovému zdraviu síce neuškodia, no zubári vás za ne nepochvália.

Máte dostatok hlbokého spánku? Toto sa deje s mozgom pri jeho deficite
Menej hlbokého spánku môže znamenať väčšie riziko vážneho ochorenia.

Lekári varujú: Toto je často prehliadaná príčina rakoviny hrubého čreva u ľudí do 50 rokov
Onkológovia varujú pred potravinou, ktorá môže za nárast počtu prípadov rakoviny hrubého čreva u mladých ľudí.

Lekári upozorňujú na málo známy vitamín. Jeho nedostatok sa vám vypomstí
Lekári radia, ktoré potraviny by ste mali jesť, aby ste si doplnili tento dôležitý vitamín.

Lekár upozorňuje: Neignorujte dlhodobé nadúvanie, v tomto prípade to môže byť znak rakoviny
Všeobecný lekár varuje verejnosť, aby neignorovala pretrvávajúce nadúvanie, ktoré môže byť znakom smrteľnej rakoviny.