Bobkový list - využite ho v domácnosti aj pre zdravie

Vavrínovými vencami, ktoré tvoria práve bobkové listy, sa kedysi zdobili starovekí dobyvatelia a cisári. Aj my by sme sa mali naučiť ich naplno oceniť a využiť. Poradíme vám, ako na to.
Bobkový list má pôvod vo vavríne, ktorý je rozšírený v Stredomorí, Taliansku, Francúzsku, Severnej a Strednej Amerike, Strednej Ameriky. My poznáme hlavne jeho sušenú verziu, ktorá ale po roku stráca svoje zdravotné benefity. Neskladujte ich preto príliš dlho. Odporúčame vám uložiť ich na chladné, suché a tmavé miesto, v špeciálnom uzatvárateľnom vrecku alebo vo vzduchotesnej nádobe.
Čo obsahuje
Za svoju jedinečnú chuť vďačí unikátnej kombinácii trieslovín, silice a olejov. Chuť uvoľňuje postupne, takže by sme ho z jedla mali ešte pred konzumáciou vždy odstrániť.
Okrem toho je bohatý na vitamíny A, B a C, ale tiež na minerály ako horčík, draslík, vápnik a fosfor.
Využitie pre zdravie
- Pomáha pri detoxikácii organizmu
- Zmierňuje príznaky dny a bolesti hlavy
- Zlepšuje chuť do jedla
- Upokojuje nervy
- Pomáha z tela odstrániť nadbytočnú vodu
- Podporuje trávenie a imunitu
- Má mierne antiseptické účinky
Z bobkového listu môžete robiť čaje a odvary, ktoré vám pomôžu prekonať aj problémy s močovým mechúrom, migrény alebo bolesti kĺbov. Dávajte si ale pozor, bobkový list súčasne riedi krv, preto to s jeho konzumáciou nepreháňajte a prípadne sa poraďte s lekárom, či je vhodné piť viac ako jednu až dve šálky denne, najmä ak beriete lieky.
Využitie v domácnosti
Bobkovým listom sa skvele dochucujú polievky zo strukovín. Dokáže pekne prevoňať mäso, omáčky aj prívarky.
Môžete ho dokonca využiť aj vtedy, keď vašu domácnosť napadnú mole. Stačí niekoľko lístkov položiť do skrinky k potravinám, ktoré rady okupujú a budete mať od týchto škodcov pokoj. Mole totiž neznášajú jeho typickú vôňu.
Ako využívate bobkový list vy?

Pozor na tento druh orechov, má prekvapivé spojenie s rakovinou
Zdravé super jedlo vám môže v skutočnosti škodiť.

Bežná súčasť spálne spôsobuje poškodenie mozgu počas spánku
Vedci varujú, že mimoriadne ohrozené sú malé deti.

Kontroverzný výskum z Talianska: Naozaj je kuracie mäso rizikové?
Hoci sa kuracie mäso považuje za zdravšiu alternatívu červeného mäsa, podľa vedcov to s jeho konzumáciou netreba preháňať.

Tieto zdravé jedlá škodia zubom
Celkovému zdraviu síce neuškodia, no zubári vás za ne nepochvália.

Máte dostatok hlbokého spánku? Toto sa deje s mozgom pri jeho deficite
Menej hlbokého spánku môže znamenať väčšie riziko vážneho ochorenia.