• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 26.4.2025Meniny má Jaroslava
14°Bratislava

Vyberajte si prílohu k jedlu správne - môže vám znížiť cukor v krvi

  • 19:02 24.06.2018
  • Bratislava
Vyberajte si prílohu k jedlu správne - môže vám znížiť cukor v krvi

Zabudnite na klasickú ryžu a zemiaky. Prezradíme vám, ktoré prílohy znížia hladinu cukru v krvi.

Trápi vás cukrovka II. typu? Podľa novej štúdie, uverejnenej v časopise The Journal of Nutrition si jeho hladiny môžete podstatne znížiť výberom správnej prílohy k jedlu.

Na Slovensku sme zvyknutí si ku jedlu najčastejšie ako prílohu vyberať ryžu alebo zemiaky upravené v rôznej podobe. Obe prílohy obsahujú pomerne veľa škrobu. Podľa tejto štúdie by ich ale ľudia s cukrovkou II. typu mali začať nahrádzať, alebo aspoň dopĺňať, strukovinami.
Ak vymeníte ryžu napríklad za šošovicu, hladina cukru v krvi klesne takmer o 20%. Ak ale nahradíte strukovinami zemiaky, hladina cukru v krvi klesne ešte nižšie, takmer o 35%.

Priebeh výskumu
Vedci sledovali skupinu 24 ľudí, ktorým upravili jedálničky tak, aby časť konzumovala ako prílohu bielu ryžu, ďalšia časť bielu ryžu s veľkou zelenou šošovicou, ďalšia vzorka jedla bielu ryžu s malou zelenou šošovicou a posledná skupina jedla bielu ryžu s červenou šošovicou.
Hladiny cukru v krvi im vedci merali pred jedlom a ďalšie meranie prebehlo dve hodiny po jedle. Keď pokus opakovali, množstvo ryže nahradili zemiakmi (pomer šošovice ostal pritom rovnaký).


Vedci naschvál zmiešali ryžu a zemiaky so strukovinami (šošovicou), pretože väčšina ľudí nie je zvyknutá jesť ich osobitne ako prílohu. A presne to chceli vo svojich výsledkoch aj zobraziť.

Prečo práve strukoviny
Po meraniach, u ryže aj zemiakov, hladina cukru v krvi klesla - a to u všetkých typov šošovice (zelenej aj červenej).
Strukoviny totiž obsahujú látky, ktoré spomaľujú enzýmy, ktoré podporujú vstrebávanie glukózy. Keďže majú súčasne aj vysoký obsah vlákniny, podporujú produkciu mastných kyselín, ktoré sa taktiež podieľajú na znižovanie hladiny cukru v krvi. V praxi to jednoducho znamená, že strukoviny spomaľujú trávenie a vstrebávanie cukru do krvi, čím regulujú celkovú hladinu cukrov v krvi. "A práve spomalenie zabráni tomu, aby hladina cukru v krvi prudko vystrelila nahor," hovorí Alison Duncanová z Guelphskej univerzity.

Výskumníci ale nepredpokladajú, že by tieto výsledky ovplyvnili ľudí natoľko, aby sa ryže a zemiakov úplne vzdali. Práve preto chceli miešaním strukoví do príloh ukázať, že stačí aj pomerne malá zmena a môže to mať veľký vplyv na vaše zdravie.

Samozrejme, ak si cukrovku liečite, prekonzultujte zmenu v jedálničku najskôr s vašim lekárom.

Zdroj: Info.sk, DK, news.uoguelph.ca, academic.oup.com. Foto: shutterstock
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Kontroverzný výskum z Talianska: Naozaj je kuracie mäso rizikové?

Kontroverzný výskum z Talianska: Naozaj je kuracie mäso rizikové?

DNES - 6:53Zdravie

Hoci sa kuracie mäso považuje za zdravšiu alternatívu červeného mäsa, podľa vedcov to s jeho konzumáciou netreba preháňať.

Tieto zdravé jedlá škodia zubom

Tieto zdravé jedlá škodia zubom

7:29 22.04.2025Zdravie

Celkovému zdraviu síce neuškodia, no zubári vás za ne nepochvália.

Máte dostatok hlbokého spánku? Toto sa deje s mozgom pri jeho deficite

Máte dostatok hlbokého spánku? Toto sa deje s mozgom pri jeho deficite

20:55 20.04.2025Zdravie

Menej hlbokého spánku môže znamenať väčšie riziko vážneho ochorenia.

Lekári varujú: Toto je často prehliadaná príčina rakoviny hrubého čreva u ľudí do 50 rokov

Lekári varujú: Toto je často prehliadaná príčina rakoviny hrubého čreva u ľudí do 50 rokov

18:14 20.04.2025Zdravie

Onkológovia varujú pred potravinou, ktorá môže za nárast počtu prípadov rakoviny hrubého čreva u mladých ľudí.

Lekári upozorňujú na málo známy vitamín. Jeho nedostatok sa vám vypomstí

Lekári upozorňujú na málo známy vitamín. Jeho nedostatok sa vám vypomstí

21:42 18.04.2025Zdravie

Lekári radia, ktoré potraviny by ste mali jesť, aby ste si doplnili tento dôležitý vitamín.