Obchádzate horké potraviny? Robíte veľkú chybu!
Málokto z nás povie, že miluje grapefruit pre jeho horkú chuť. No ak naschvál obchádzate potraviny s horkou chuťou, pripravujete sa o veľa zdravotných benefitov.
Nie je žiadnym tajomstvom, že ovocie a zelenina kedysi vyzerali a aj chutili omnoho inak, než dnes. Človek ich často šľachtil tak, aby z nich mal čo najväčší úžitok - teda čo najviac dužiny, čo najtenšiu šupku a najdlhšiu trvanlivosť. Podobne ale upravujeme aj ich chuť. Málokto dnes vie, že jablká, paradajky alebo grapefruity kedysi boli omnoho horkejšie, než ich poznáme dnes. Táto modifikácia sa nám ale môže vypomstiť.
Prečo je horké zdravé
Horká chuť znamená obsah fytonutrientov, ktoré podporujú napríklad ochranu pred pôsobením voľných radikálov, a to hlavne u kapusty, brokolice a kelu. Horkosť v citrusoch zase na náš organizmus pôsobí protizápalovo.
To platí aj pre horkú chuť v kvalitnom zelenom čaji, čokoláde, víne a káve - všetky pri dostatočne vysokej kvalite priaznivo pôsobia na naše zdravie.
Okrem toho, horkosť potláča chuť do jedla. Ak sa jej vzdáme, narušíme našu schopnosť konzumovať menšie porcie jedla.
Prečo sa horkosti vyhýbame
Naše telo je automaticky nastavené na to, aby sa horkej chuti vyhýbalo. V prírode totiž môže značiť nebezpečenstvo a riziko otravy. Horkastou chuťou sa totiž často bránia rastliny, ktoré takto vylučujú látky, ktoré ich chránia pred škodcami. Lenže práve tieto horké príchute, ktoré sú vo veľkých dávkach skutočne škodlivé, nám v menšom množstve prospievajú.
Ako to vyzerá u vás s konzumáciou horkých potravín? Vyhýbate sa im, alebo si ich doprajete častejšie?
Tieto bežné lieky výrazne zvyšujú riziko autizmu a ADHD, tehotné ženy by ich nemali brať
Lieky, ktoré užívajú milióny tehotných žien, môžu mať za následok autizmus u detí.
Lekár sa nakazil rakovinou: Takto ju dokázal dostať od pacienta
Ide o prvý zdokumentovaný prípad svojho druhu.
Tento druh mlieka je spojený s depresiou a úzkosťou
Výskumníci radia, ktorý typ mlieka je lepší z hľadiska vplyvu na duševné zdravie.
Odborník na rakovinu hrubého čreva: Tieto tri veci by som v kúpeľni nikdy nepoužil
Lekár prezradil niekoľko bežných vecí, ktoré vám po vykonaní potreby môžu škodiť.
Dietologička: Tieto vitamíny by som nikdy neužívala, spôsobujú obličkové kamene a rakovinu
Odborníčka na výživu onkologických pacientov varuje pred bežnými doplnkami stravy, ktoré užívajú milióny ľudí po celom svete.