• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 19.9.2024Meniny má Konštantín
15°Bratislava

Za vypaľovanie trávy hrozí ľuďom pokuta vyše 300 eur

  • 16:15 30.07.2013
  • BRATISLAVA
Za vypaľovanie trávy hrozí ľuďom pokuta vyše 300 eur

Vypaľovanie trávy a porastov, a teda porušenie zákona o ochrane pred požiarmi jej plošným vypaľovaním, je zakázané.


Bežného občana môže porušenie zákona vyjsť na 331 eur, právnickú osobu na 16 596 eur, informoval hovorca ministerstva životného prostredia Maroš Stano. Ak však ľudia spôsobia požiar, hrozí im okrem pokuty aj trestné stíhanie.

Plošné vypaľovanie tráv a porastov zakazuje zákon o ochrane pred požiarmi, ktorý je v kompetencii ministerstva vnútra, ale aj zákon o ochrane prírody a krajiny a zákon o odpadoch v gescii ministerstva životného prostredia.

Zo zákona o odpadoch vyplýva podľa Stana tiež zákaz zneškodňovať, teda aj spaľovať biologicky rozložiteľný odpad zo záhrad a z parkov vrátane odpadu z cintorínov a z ďalšej zelene.

"Treba si uvedomiť, že vypaľovanie trávy nielen ničí životné prostredie a zabíja živočíchy, ale môže spôsobiť obrovské hospodárske škody a ohroziť ľudské životy," poznamenal hovorca envirorezortu s tým, že vypaľovanie tiež poškodzuje povrchovú vrstvu pôdy, pomáha rozširovaniu agresívnych druhov rastlín a takisto ničí drobné živočíchy, čím prichádzajú o potravu vyššie zvieratá.

Každý rok sa nájdu nezodpovední jednotlivci, ktorí tento zákaz nerešpektujú. Poškodzujú tak životné prostredie a ohrozujú seba i okolie. Práve preto aj ministerstvo životného prostredia každoročne na tento problém upozorňuje. Ak sa niekto stane svedkom vypaľovania trávy a lesných porastov, a teda porušenia zákona, mal by to nahlásiť na políciu na číslo 158, prípadne na mestskú políciu na číslo 159.

Zákonné spôsoby, ako sa zbaviť suchého biologického odpadu z porastov, sú kompostovanie v obecnom alebo súkromnom kompostovisku alebo zber biologického odpadu v na to určených veľkoobjemových kontajneroch.

Obec je povinná takto vyzbieraný odpad spracovať. "Na zakladanie ohňa v prírode odporúčame využiť oficiálne ohniská a rešpektovať všetky predpisy, pravidlá a obmedzenia, ktoré pre danú lokalitu platia," uzavrel hovorca rezortu životného prostredia Maroš Stano.

Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Vo veku 77 rokov zomrel hudobný skladateľ Peter Hanzely

Vo veku 77 rokov zomrel hudobný skladateľ Peter Hanzely

VČERA - 20:13Domáce

Správu potvrdili redaktor Martin Jurčo a skladateľov spolupracovník Ľuboš Zeman.

Komisia na prešetrenie atentátu na Fica sa nebude zriaďovať

Komisia na prešetrenie atentátu na Fica sa nebude zriaďovať

VČERA - 19:00Domáce

Poslanci Národnej rady SR v stredu odmietli prijať návrh uznesenia z dielne PS o zriadení komisie na prešetrenie májového atentátu na predsedu vlády Roberta Fica.

SPU upozorňuje na podvodné telefonáty

SPU upozorňuje na podvodné telefonáty

VČERA - 17:14Domáce

Podvody súvisia s platbami za internáty.

ÚNSS: Kolobežky a kolobežkári na chodníkoch ohrozujú nevidiacich a slabozrakých

ÚNSS: Kolobežky a kolobežkári na chodníkoch ohrozujú nevidiacich a slabozrakých

VČERA - 16:46Domáce

V bezpečnej chôdzi im bránia kolobežky odložené na okraji chodníka. Na kolobežkách by tiež uvítali zvončeky.

Polícia pátra po nezvestnom Jozefovi

Polícia pátra po nezvestnom Jozefovi

VČERA - 16:33Domáce

Muž ušiel zo sanatória.