Ste si istí, že si umývate ruky správne? Podľa najnovšieho zistenia to vie len málokto
Hoci nám vedci a zdravotníci neustále pripomínajú, že správna hygiena rúk je pri starostlivosti o zdravie nesmierne dôležitá, väčšina z nás si ich stále umýva nesprávnym spôsobom.
Najčerstvejšia štúdia Amerického ministerstva poľnohospodárstva (USDA) šokovala tvrdením, že až 97% ľudí si stále umýva ruky nesprávnym spôsobom. Nedôkladná hygiena rúk vedie k rýchlejšiemu šíreniu choroboplodných zárodkov, čomu by sa dalo zabrániť, keby si každý z nás našiel viac času na vlastné ruky.
Hoci štúdia zisťovala hygienické návyky len 383 občanov Severnej Karolíny, sami pravdepodobne uznáte, že ste v tomto prípade rovnako vinní ako oni. Vedci nakukli do šiestich kuchýň v stravovacích zariadeniach naprieč Severnou Karolínou, kde sledovali, ako si zamestnanci umývajú ruky.
Predtým, ako sa kuchári pustili do prípravy jedál, polovici z nich vedci pustili inštruktážne video o príprave jedla pri bezpečných teplotách a o používaní teplomera v gastronómii. Vo videu sa nakrátko objavil aj záber so správnou technikou umývania rúk, čo však nebolo jeho hlavnou myšlienkou.
Úlohou kuchárov bolo následne pripraviť morčací burger a šalát podľa vlastného výberu. Ukázalo sa, že skupina, ktorá si pred prípravou jedla pozrela inštruktážne video, častejšie používala teplomer. Čo sa však týka hygieny rúk, výsledky boli viac ako žalostné.
Bohužiaľ, kuchári z oboch skupín si po narábaní so surovým mäsom len nedbalo opláchli ruky. Len niečo okolo 2% z tých, ktorí videli video, a 1% tých, ktorí ho nevideli, si pri varení dôkladne umývali ruky.
Čo robíme zle?
Najčastejšia chyba, akú kuchári pri umývaní rúk robili, bolo, že si ich nemydlili aspoň po dobu 20 sekúnd. Veľa z nich si na pokožku najprv nanieslo mydlo, a až potom pustili vodu, čo tiež nie je práve najlepšie.
Ukázalo sa, že kvôli tomuto zlozvyku sa baktérie vo väčšine kuchýň voľne šírili zo surovej hydiny na množstvo iných povrchov od nádob na koreniny po rúčky chladničiek.
Zopakujme si zásady správneho umývania rúk
Neviňme z tohto pozorovania len Američanov. Je načase si priznať, že zrejme ani vy nepatríte medzi ortodoxných dodržiavateľov zdravých hygienických návykov, a tak si spoločne zopakujme, ako by sme si mali umývať ruky.
Centrum kontroly a prevencie ochorení ponúka hravý návod na umývanie rúk. Počas úkonu by ste si v mysli mali dvakrát zaspievať pieseň Veľa šťastia, zdravia. Pamätajte, celý čas by ste si pritom mali v rukách rozotierať mydlo! V závere druhého znenia pesničky si ruky opláchnite, a môžete vyjsť do sveta!
Ak sa skutočne a na 100% chcete zbaviť baktérií a vírusov, skúste nasledovať návod Svetovej zdravotníckej organizácie, podľa ktorej by umývanie rúk malo prebiehať pomocou týchto 11 krokov:
- Opláchnite si ruky vodou.
- Aplikujte dostatok mydla na pokrytie celého povrchu pästí.
- Šúchajte dlane o seba.
- Šúchajte pravú (ľavú) dlaň o ľavý (pravý) chrbát ruky s prekríženými prstami.
- Šúchajte o seba dlane s prekríženými prstami.
- Zovrite prsty do dlaní a šúchajte ich o seba.
- Uchopte palec ľavej (pravej) ruky do pravej (ľavej) dlane a rotujúcim pohybom šúchajte.
- Nechty ľavej (pravej) ruky oprite o pravú (ľavú) dlaň a krúživým pohybom šúchajte.
- Opláchnite si ruky vodou.
- Dôkladne vysušte ruky papierovým obrúskom.
- Pomocou obrúska uzavrite vodovodný kohútik.
Tieto bežné lieky výrazne zvyšujú riziko autizmu a ADHD, tehotné ženy by ich nemali brať
Lieky, ktoré užívajú milióny tehotných žien, môžu mať za následok autizmus u detí.
Lekár sa nakazil rakovinou: Takto ju dokázal dostať od pacienta
Ide o prvý zdokumentovaný prípad svojho druhu.
Tento druh mlieka je spojený s depresiou a úzkosťou
Výskumníci radia, ktorý typ mlieka je lepší z hľadiska vplyvu na duševné zdravie.
Odborník na rakovinu hrubého čreva: Tieto tri veci by som v kúpeľni nikdy nepoužil
Lekár prezradil niekoľko bežných vecí, ktoré vám po vykonaní potreby môžu škodiť.
Dietologička: Tieto vitamíny by som nikdy neužívala, spôsobujú obličkové kamene a rakovinu
Odborníčka na výživu onkologických pacientov varuje pred bežnými doplnkami stravy, ktoré užívajú milióny ľudí po celom svete.