Nakoľko škvrnité by mali byť banány, keď ich chceme jesť?
Instagramové konto zamerané na zdravý životný štýl a prípravu jedál uverejnilo obrázok, ktorý jeho fanúšikov rozdelil do viacerých táborov.
Instagramové konto fitness_meals vyvolalo na Instagrame búrku názorov po tom, ako uverejnilo obrázok s 15 druhmi banánov v rôznom štádiu zrelosti. Úlohou fanúšikov bolo vybrať ten banán, ktorý by ešte boli ochotní zjesť.
Prirodzene, niektorí ľudia by nevzali do úst banán s čo i len slabým náznakom zelenej na šupke, iní sa zas štítia banánov s hnedými škvrnami. Väčšina milovníkov banánov sa zhodla na tom, že ideálny banán by mal vyzerať ako niektorý z tých, ktoré na obrázku reprezentujú čísla od 8 do 10.
V komentároch sa našli aj takí, ktorí by boli ochotní zjesť banán s číslom 11. Prekvapivo zazneli aj hlášky, ktoré za najchutnejší banán považujú číslo 2. Aký banán je teda ten najlepší?
Správny výber banánu môže mať zásadný vplyv na zdravie
Britský magazín Mirror sa na správny výber banánu na základe sfarbenia šupky opýtal odborníčky na výživu Rhiannon Lambertovej. Tá si myslí, že zrelosť banánu môže ovplyvniť zdravie predovšetkým tých z nás, ktorí trpia cukrovkou alebo problémami s trávením.
„Kvôli tomu, že banány obsahujú vysoké množstvo voľných cukrov, sa často neodporúčajú konzumovať cukrovkárom, všetko však záleží na rozhodnutí profesionála.
Podľa viacerých výskumov škrob v nedozretých banánoch z 80-90% pozostáva z karbohydrátov, ktoré sa počas dozrievania menia na voľné cukry. Ľuďom, ktorí trpia diabetom, sa preto odporúča jesť neprezreté banány, ktoré im až tak nezvýšia hladinu cukru v krvi.“
Pokiaľ máte problémy s trávením, mali by ste siahnuť po dozretejších, respektíve žltých banánoch. Tie sú podľa Lambertovej ľahšie na trávenie, pretože obsahujú len málo škrobu a viac jednoduchých cukrov.
„Glykemický index dozretých banánov nám dokazuje, že telo ich dokáže stráviť rýchlejšie. Navyše nám dodávajú veľa energie. Ak ale milujete banány a nemáte žiadny z týchto problémov, dajte si taký, ktorý vám chutí najviac.“
Tento druh alkoholu môže byť pre zdravie srdca prospešnejší ako statíny
Vedci navrhli neobvyklú alternatívu k liekom na cholesterol.
Kachle na drevo a krby zvyšujú riziko rakoviny, varujú vedci
Pálenie dreva so sebou prináša vážne zdravotné následky.
Toto je najlepší dezert pre zdravie čriev
Odborníčka na výživu prezradila, ktorý typ dezertu je najlepší na udržanie čriev v čo najlepšom stave.
Vianočné vyhorenie: 8 nečakaných znakov, na ktoré si dajte pozor
Psychologičky radia, na ktoré znaky vianočného vyhorenia si treba dať pozor, a ako si s týmto fenoménom poradiť.
12 znakov v 60-tke, ktoré často súvisia s demenciou
Po dovŕšení 60-tky si treba všímať týchto 12 znakov, ktoré môžu poukazovať na zvýšené riziko vzniku demencie.