Ľudia, ktorí jedia toto ovocie, majú o 60% nižšiu šancu postupného slabnutia zraku

Ak sa bojíte, že na staré kolená sa budete musieť zaobísť bez jedného z piatich zmyslov, určite vám pomôže, keď si občas odhryznete z tohto šťavnatého ovocia.
Stačí, ak do svojho jedálnička zaradíte jediné ovocie, a riziko ochorenia na makulárnu degeneráciu sa u vás zníži o celých 60 percent. Taký je výsledok 15-ročnej štúdie austrálskych vedcov, ktorí hľadali jednoduchý a zdravý liek na prevenciu pred týmto ochorením.
Zoznámte sa s makulárnou degeneráciou
Makulárna degenerácia je ochorenie, ktoré postihuje centrálnu časť sietnice oka (žltú škvrnu). Rozlišujeme medzi suchou formou, keď k zhoršeniu zraku dochádza pomaly a väčšinou sa dá vyliečiť, a vlhkú formu, ktorá sa prejavuje oveľa bolestivejšie a väčšinou vedie k celkovej strate zraku.
Presná príčina tohto ochorenia dosiaľ nie je známa, no väčšinou sa spája so starnutím. Odborníci tvrdia, že medzi rizikové faktory patrí vek, genetika, pohlavie (častejšie sa vyskytuje u žien), kardiovaskulárne ochorenia, cukrovka, fajčenie a zlá životospráva.
Ovocím, ktoré dokáže zabrániť tejto zákernej chorobe, je podľa vedcov pomaranč. Vďaka vysokému obsahu flavonoidov, ktoré mu prepožičiavajú charakteristickú oranžovú farbu, dokáže poslúžiť ako skvelý zdroj antioxidantov.
Flavonoidy sú dlho považované aj za protizápalové látky, ktoré dokážu ochraňovať imunitný systém aj po dobu niekoľkých rokov. Jedinečné schopnosti v prevencii pred makulárnou degeneráciou, ktorá ročne postihuje milióny ľudí vo veku nad 50 rokov, sa vedcom podarilo preukázať až dnes.
„Zistili sme, že ľudia, ktorý denne zjedia aspoň jednu porciu pomaranča, majú nižšie riziko vyvinutia makulárnej degenerácie než tí, ktorí toto ovocie vôbec nejedia. Aj konzumácia jedného pomaranča za týždeň prináša značné benefity.“
Oranžová pre zdravie
Vedci sa vo výskume bližšie pozreli na 2037 Austrálčanov vo veku 50 a viac rokov, ktorých úlohou bolo opísať svoje stravovacie návyky. Vedci ich následne po dobu 15 rokov pozorovali a zistili, že tí z nich, ktorí pravidelne jedli pomaranče, mali oveľa menšie riziko vzniku makulárnej degenerácie, za čo pravdepodobne môžu flavonoidy.
Flavonoidy môžete nájsť aj v iných potravinách – napríklad vo víne, čaji alebo jablkách, no zdá sa, že medzi týmito produktmi a prevenciou pred makulárnou degeneráciou neexistuje žiadna spojitosť.
Keďže na toto ochorenie zatiaľ neexistuje liek, pomaranče aj vám zaistia dostatočnú prevenciu pred makulárnou degeneráciou.

Máte dostatok hlbokého spánku? Toto sa deje s mozgom pri jeho deficite
Menej hlbokého spánku môže znamenať väčšie riziko vážneho ochorenia.

Lekári varujú: Toto je často prehliadaná príčina rakoviny hrubého čreva u ľudí do 50 rokov
Onkológovia varujú pred potravinou, ktorá môže za nárast počtu prípadov rakoviny hrubého čreva u mladých ľudí.

Lekári upozorňujú na málo známy vitamín. Jeho nedostatok sa vám vypomstí
Lekári radia, ktoré potraviny by ste mali jesť, aby ste si doplnili tento dôležitý vitamín.

Lekár upozorňuje: Neignorujte dlhodobé nadúvanie, v tomto prípade to môže byť znak rakoviny
Všeobecný lekár varuje verejnosť, aby neignorovala pretrvávajúce nadúvanie, ktoré môže byť znakom smrteľnej rakoviny.

Selénium: Čo sa deje, keď ho máme v tele priveľa?
Minerál je známy vďaka podpore trávenia a antioxidačným účinkom. Ako to vyzerá, keď ho máme v tele priveľa?