Glutaman sodný môže byť kľúčom k zdravému stravovaniu. Takto ovplyvňuje mozog

Bolo zistené, že vývar s glutamanom sodným dokáže aktivovať určité centrá v mozgu.
Glutaman sodný je prídavná látka v jedlách, ktorá je už dlhé desaťročia démonizovaná. Nedávno sa však zistilo, že je neškodný, alebo aspoň táto zložka sodíka nie je o nič horšia ako soľ. Teraz štúdie ukázali, že môže byť dokonca prospešná pre zdravé stravovanie.
Napriek neoficiálnym záznamom ľudí, ktorí zažili reakcie po zjedení potravín s vysokou koncetráciou glutamanu sodného, neexistuje žiadny pevný dôkaz toho, že by bola táto aminokyselina zvyšujúca chuť nebezpečná. Historici v skutočnosti pripisujú rozšírené presvedčenie o jeho škodlivosti rasizmu - je to dôsledok toho, že táto molekula bola objavená v Japonsku a západný svet sa s ňou väčšinou stretáva v ázijských reštauráciách.
Nová štúdia publikovaná v časopise Nature Neuropsychopharmacology dospela k záveru, že ľudia, ktorí dovolili odstrašujúcim kampaniam o rýchlom tepe a bolestiach hlavy ovplyvniť ich stravu, nielenže vynechali zaujímavé chute. Rovnako to ovplyvnilo aj aj ich ďalší výber jedla.
Glutaman sodný zvyšuje sebakontrolu pri ďalšom výbere jedla
Štúdie ľudí, ktorí chcú schudnúť, zistili, že vývar bohatý na glutaman sodný pred jedlom znižuje celkovú spotrebu kalórií, v porovnaní s konzumáciou inak identickej polievky bez glutamanu. Mechanizmus však nebol vysvetlený. V dôsledku toho doktor Miguel Alonso-Alonso z Harvard Medical Center vykonal podobný test, ale sledoval správanie účastníkov pri švédskych stoloch, vrátane sledovania pohybu očí a neurozobrazovania reakcií mozgu.
Takto podrobné pozorovania sú praktické len u malej vzorky, v tomto prípade to bolo 30 žien vo veku 18-30 rokov. Alonso-Alonso hlási, že glutaman sodný významne neznížil spotrebu kalórií u jeho pacientiek, ale viedol k zdravším voľbám, najmä menšej konzumácii nasýtených tukov. Najväčšie účinky boli zaznamenané u žien, ktoré sami o sebe hovorili, že im chýba sebakontrola a sú náchylné k prejedaniu.
Sledovanie očí ukázalo, že po jedle s glutamanom sodným sa účastníčky viac sústredili na výber jedla, než aby boli rozptýlené rôznymi možnosťami v bufetoch alebo dokonca menili porcie. Po konzumácii glutamanu sodného bola zaznamenaná väčšia aktivita v ľavej prefrontálnej kôre, časti mozgu, ktorá je spojená so sebakontrolou, pokiaľ ide o výber potravy.
Hoci pochopenie mechanizmu zostáva neúplné, Alonso-Alonso a spoluautori si myslia, že to môže byť spôsobené skôr vnímaním glutamanu v žalúdku, než jeho chuti, pretože účastníčky zvyčajne nedokázali povedať, ktorý vývar bol s glutamanom.
Štúdia skúmala len jedno jedlo, takže je otázne, či by sa účinok dodaného glutamanu mohol časom opotrebovať, keby bol konzumovaný príliš často.

Tieto zdravé jedlá škodia zubom
Celkovému zdraviu síce neuškodia, no zubári vás za ne nepochvália.

Máte dostatok hlbokého spánku? Toto sa deje s mozgom pri jeho deficite
Menej hlbokého spánku môže znamenať väčšie riziko vážneho ochorenia.

Lekári varujú: Toto je často prehliadaná príčina rakoviny hrubého čreva u ľudí do 50 rokov
Onkológovia varujú pred potravinou, ktorá môže za nárast počtu prípadov rakoviny hrubého čreva u mladých ľudí.

Lekári upozorňujú na málo známy vitamín. Jeho nedostatok sa vám vypomstí
Lekári radia, ktoré potraviny by ste mali jesť, aby ste si doplnili tento dôležitý vitamín.

Lekár upozorňuje: Neignorujte dlhodobé nadúvanie, v tomto prípade to môže byť znak rakoviny
Všeobecný lekár varuje verejnosť, aby neignorovala pretrvávajúce nadúvanie, ktoré môže byť znakom smrteľnej rakoviny.