• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 11.1.2025Meniny má Malvína
Bratislava

Glutaman sodný môže byť kľúčom k zdravému stravovaniu. Takto ovplyvňuje mozog

  • 19:39 17.07.2018
  • Bratislava
Glutaman sodný môže byť kľúčom k zdravému stravovaniu. Takto ovplyvňuje mozog

Bolo zistené, že vývar s glutamanom sodným dokáže aktivovať určité centrá v mozgu.

Glutaman sodný je prídavná látka v jedlách, ktorá je už dlhé desaťročia démonizovaná. Nedávno sa však zistilo, že je neškodný, alebo aspoň táto zložka sodíka nie je o nič horšia ako soľ. Teraz štúdie ukázali, že môže byť dokonca prospešná pre zdravé stravovanie.

Napriek neoficiálnym záznamom ľudí, ktorí zažili reakcie po zjedení potravín s vysokou koncetráciou glutamanu sodného, neexistuje žiadny pevný dôkaz toho, že by bola táto aminokyselina zvyšujúca chuť nebezpečná. Historici v skutočnosti pripisujú rozšírené presvedčenie o jeho škodlivosti rasizmu - je to dôsledok toho, že táto molekula bola objavená v Japonsku a západný svet sa s ňou väčšinou stretáva v ázijských reštauráciách.

Nová štúdia publikovaná v časopise Nature Neuropsychopharmacology dospela k záveru, že ľudia, ktorí dovolili odstrašujúcim kampaniam o rýchlom tepe a bolestiach hlavy ovplyvniť ich stravu, nielenže vynechali zaujímavé chute. Rovnako to ovplyvnilo aj aj ich ďalší výber jedla.

Glutaman sodný zvyšuje sebakontrolu pri ďalšom výbere jedla

Štúdie ľudí, ktorí chcú schudnúť, zistili, že vývar bohatý na glutaman sodný pred jedlom znižuje celkovú spotrebu kalórií, v porovnaní s konzumáciou inak identickej polievky bez glutamanu. Mechanizmus však nebol vysvetlený. V dôsledku toho doktor Miguel Alonso-Alonso z Harvard Medical Center vykonal podobný test, ale sledoval správanie účastníkov pri švédskych stoloch, vrátane sledovania pohybu očí a neurozobrazovania reakcií mozgu.

Takto podrobné pozorovania sú praktické len u malej vzorky, v tomto prípade to bolo 30 žien vo veku 18-30 rokov. Alonso-Alonso hlási, že glutaman sodný významne neznížil spotrebu kalórií u jeho pacientiek, ale viedol k zdravším voľbám, najmä menšej konzumácii nasýtených tukov. Najväčšie účinky boli zaznamenané u žien, ktoré sami o sebe hovorili, že im chýba sebakontrola a sú náchylné k prejedaniu.

Sledovanie očí ukázalo, že po jedle s glutamanom sodným sa účastníčky viac sústredili na výber jedla, než aby boli rozptýlené rôznymi možnosťami v bufetoch alebo dokonca menili porcie. Po konzumácii glutamanu sodného bola zaznamenaná väčšia aktivita v ľavej prefrontálnej kôre, časti mozgu, ktorá je spojená so sebakontrolou, pokiaľ ide o výber potravy.

Hoci pochopenie mechanizmu zostáva neúplné, Alonso-Alonso a spoluautori si myslia, že to môže byť spôsobené skôr vnímaním glutamanu v žalúdku, než jeho chuti, pretože účastníčky zvyčajne nedokázali povedať, ktorý vývar bol s glutamanom.

Štúdia skúmala len jedno jedlo, takže je otázne, či by sa účinok dodaného glutamanu mohol časom opotrebovať, keby bol konzumovaný príliš často.

Zdroj: Info.sk, TM, nature.com, iflscience.com, sciencedirect.com, Foto: Shutterstock
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Tieto bežné lieky výrazne zvyšujú riziko autizmu a ADHD, tehotné ženy by ich nemali brať

Tieto bežné lieky výrazne zvyšujú riziko autizmu a ADHD, tehotné ženy by ich nemali brať

20:01 07.01.2025Zdravie

Lieky, ktoré užívajú milióny tehotných žien, môžu mať za následok autizmus u detí.

Lekár sa nakazil rakovinou: Takto ju dokázal dostať od pacienta

Lekár sa nakazil rakovinou: Takto ju dokázal dostať od pacienta

19:33 07.01.2025Zdravie

Ide o prvý zdokumentovaný prípad svojho druhu.

Tento druh mlieka je spojený s depresiou a úzkosťou

Tento druh mlieka je spojený s depresiou a úzkosťou

21:44 06.01.2025Zdravie

Výskumníci radia, ktorý typ mlieka je lepší z hľadiska vplyvu na duševné zdravie.

Odborník na rakovinu hrubého čreva: Tieto tri veci by som v kúpeľni nikdy nepoužil

Odborník na rakovinu hrubého čreva: Tieto tri veci by som v kúpeľni nikdy nepoužil

21:10 06.01.2025Zdravie

Lekár prezradil niekoľko bežných vecí, ktoré vám po vykonaní potreby môžu škodiť.

Dietologička: Tieto vitamíny by som nikdy neužívala, spôsobujú obličkové kamene a rakovinu

Dietologička: Tieto vitamíny by som nikdy neužívala, spôsobujú obličkové kamene a rakovinu

19:42 06.01.2025Zdravie

Odborníčka na výživu onkologických pacientov varuje pred bežnými doplnkami stravy, ktoré užívajú milióny ľudí po celom svete.