Prekvapivo pozitívny účinok umelo sladených nápojov na rakovinu
Nové zistenia ukázali, že umelo sladené nápoje prinášajú aj pozitívne účinky na pacientov trpiacich rakovinou čreva.
Umelo sladené sýtené nápoje sú už dlhé roky strašiakom v oblasti zdravej výživy. Nový výskum publikovaný v časopise PLOS One však dospel k prekvapujúcim záverom, ktoré môžu pomôcť rozptýliť mýty o týchto nápojoch.
Podľa výskumu perspektívneho životného štýlu a stravy, do ktorého boli zapracované klinické skúšky pacientov s rakovinou hrubého čreva v treťom štádiu, častá konzumácia umelo sladených sýtených nápojov je spojená s takmer o 50% menšou pravdepodobnosťou úmrtia na opakovaný výskyt rakoviny čreva. Ako uviedol vo vyhlásení Charles S. Fuchs, vedúci autor a riaditeľ Yale Cancer Center:
"Umelo sladené nápoje majú vo verejnosti pošramotenú povesť kvôli údajným zdravotným rizikám, ktoré nikdy neboli skutočne zdokumentované. Naša štúdia jasne ukazuje, že pomáhajú predchádzať recidíve rakoviny a úmrtiu u pacientov, ktorí boli liečení na pokročilú rakovinu hrubého čreva, a to je vzrušujúci nález."
Umelo sladené nápoje pomáhajú pacientom s rakovinou čreva
Napriek tomu, že žiadna z nich neposkytla presvedčivé dôkazy, niekoľko predchádzajúcich štúdií naznačilo, že existuje spojenie medzi umelými sladidlami, ako je aspartám či sukralóza a obezitou, cukrovkou a rakovinou. Na druhej strane sú bežné sladené nápoje definitívne spojené s metabolickými ochoreniami a predbežne spojené s horšími výsledkami rakoviny. Nedávny výskum pacientov s rakovinou hrubého čreva ukázal, že tí, ktorí často pili vysokokalorické nápoje s vysokým glykemickým indexom, mali väčšiu pravdepodobnosť, že sa po liečbe nádory vrátia a dochádza k predčasnému úmrtiu.
Dúfajúc, že k tejto zmätočnej a spornej téme dodajú nejakú jasnosť, Fuchs a jeho tím požiadal 1 018 pacientov zaradených do štúdie o testovaní nového lieku na pokročilý adenokarcinóm hrubého čreva, aby vyplnili celý rad komplexných dotazníkov o životnom štýle. Pacienti boli následne sledovaní v priemere sedem rokov.
Vedci pritom skúmali údaje od oboch skupín pacientov, pretože nová liečba neovplyvnila výsledky tohto výskumu. Po prispôsobení rôznych faktorov vedci zistili, že pacienti, ktorí vypili jednu alebo viac plechoviek (350ml) diétnej sódy denne, mali o 46% nižšie návratu rakoviny alebo smrti. Okrem toho spozorovali istý vzorec, pri ktorom sa čas do návratu rakoviny a celkový čas prežitia priamo úmerne zvýšil s príjmom umelo sladených nápojov.
Umelé sladidlá sú predsa len lepšie
Fuchs a jeho kolegovia ukázali, že nahradenie jednej 350ml dávky cukru sladeného nápoja denne za 350ml umelo sladeného nápoja znížilo riziko recidívy a úmrtnosti o 23 percent. To znamená, že polovicu prospechu z umelých sladidiel možno vysvetliť tým, že zabraňujú príjmu škodlivého cukru. Autori neuvádzajú, aký mechanizmus je za zvyšnými 23 percentami, aj keď poukazujú, že existuje možnosť, že ľudia, ktorí uprednostňujú diétne nápoje, majú menej agresívne nádory. Ako dodáva Fuchs:
"Zatiaľ čo vzťah medzi nižšou recidívou a smrťou z rakoviny hrubého čreva bol o niečo silnejší, než sme si mysleli, nález je v súlade so všetkým, čo vieme o rakovine hrubého čreva všeobecne. Teraz zisťujeme, že pokiaľ ide o recidívu a prežitie rakoviny hrubého čreva, používanie umelo sladených nápojov nie je zdravotným rizikom, ale v tejto štúdii je to zdravší výber."
Samozrejme, pozorovacie štúdie tohto druhu nemôžu určiť príčinnú súvislosť a existuje niekoľko kľúčových obmedzení, ktoré je potrebné zvážiť. Po prvé, neboli zohľadnené socioekonomické faktory. Po druhé, ľudia, ktorí sa zúčastňujú klinických skúšok, môžu byť odlišní od bežnej populácie. Autori poznamenávajú, že malý počet jedincov, ktorí konzumovali dve alebo viac porcií umelo sladených nápojov denne, tiež mohol skresliť výsledky.
Tím vedcov z Yale dospel k záveru, že ich zaujímavé zistenia by mali byť potvrdené ďalším výskumom.
Užívate tento liek proti bolesti? Môže ovplyvniť vaše správanie
Užívanie bežného lieku proti bolesti môže viesť k zmenám v emóciách, naznačuje výskum.
Otrava jedlom: Táto strava vás dokáže ochrániť pred nepríjemnými symptómami
Lekári uviedli, aké potraviny by ste mali jesť, aby ste svoje črevá ochránili pred otravou z jedla.
Máte túto chybu krásy? Podľa doktorky budete vďaka tomu vyzerať mladšie
Lekárka odhalila prekvapivú nedokonalosť, ktorá značí, že budete v staršom veku vyzerať mladšie ako vaši rovesníci.
Táto potravina je zodpovedná za rapídny nárast prípadov cukrovky
Značné percento prípadov diabetu je spôsobené konzumáciou tejto potraviny.
Tieto zmeny na tvári signalizujú vážne problémy so srdcom
Lekár prezradil príznaky zlyhávania srdca, ktoré by nikto nemal ignorovať.