• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Pondelok, 13.1.2025Meniny má Rastislav
Bratislava

Nikdy viac si nepripravujte jedlo v alobale! Toto všetko vám hrozí

  • 20:40 10.08.2018
  • Káhira
Nikdy viac si nepripravujte jedlo v alobale! Toto všetko vám hrozí

Ak si ryby, zeleninu alebo mäso pripravujete v elektrickej rúre, pravdepodobne ich predtým aspoň pri niektorých receptoch zabalíte do alobalu. Počuli ste však o nebezpečenstvách tejto techniky?

Skupina vedcov z Egypta a Spojených arabských emirátov podnikla výskum, v ktorom sa detailne pozrela na úlohu hliníka pri príprave jedál. Treba pripomenúť, že tento prvok sa nevyskytuje len v alobale: ide tiež o najrozšírenejší materiál používaný na výrobu kuchynských prostriedkov v rozvojových krajinách. Hliník sa tiež využíva pri výrobe príborov. V minulosti túto úlohu zastávala meď, ktorá je však drahšia a ťažšie sa čistí.

Príprava jedál v hliníkovej panvici alebo hrnci sama o sebe nie je problém. Ku ťažkostiam sa dostávame až vtedy, keď jedlá – obzvlášť kyslé a štipľavé – varíme v hliníkovej fólii.

Vplyv hliníka na zdravie

Kontakt človeka s malým množstvom hliníka nijako neohrozuje zdravie. Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie bezpečné množstvo denného príjmu hliníka predstavuje 40 miligramov na kilogram telesnej hmotnosti. Človek s váhou 60 kíl by teda za deň mohol prijať 2400 miligramov hliníka.

Väčšina z nás je však denne vystavená a prijme viac hliníka, než sa odporúča. Nájdeme ho napríklad v kukurici, žltom syre, soli, bylinách, koreniach a čaji. Ako sme už spomenuli, používa sa na výrobu kuchynských riadov, ako aj niektorých liekov a antiperspirantov. Od hliníka odvodený síran hlinitý sa používa ako koagulant pri čistení pitnej vody.

Zaujímavé súvislosti s hliníkom vznikajú aj keď sa bližšie pozrieme na Alzheimerovu chorobu. U pacientov s týmto ochorením boli zistené vyššie hladiny hliníka v mozgovom tkanive. Alzheimerova choroba sa vo všeobecnosti považuje za moderné ochorenie súvisiace s prechodom na industriálny spôsob života, k čomu opäť patrí aj hliník.

Hliník sa spája aj s ďalšími zdravotnými rizikami. Niektoré štúdie naznačujú, že vysoký príjem hliníka môže mať negatívny dopad na pacientov s ochoreniami kostí a obličiek. Hliník tiež redukuje rýchlosť rastu mozgových buniek.

Prečo nepoužívať alobal pri varení

Keď už poznáte všetky zdravotné riziká nadmerného príjmu hliníka, pri varení sa mu vyhýbajte čo najviac. Hliníkové hrnce a panvice bývajú zväčša oxidované tak, aby z nich hliník neprenikal do jedla. Problém môže nastať jedine vtedy, keď zoškrabávate panvicu po varení.

Odborníci odporúčajú novú panvicu alebo hrniec niekoľkokrát prevariť vo vriacej vode, až kým nenadobudne matný povrch.

Varenie jedla v hliníkovej fólii je však celkom iný príbeh. Keďže alobal je prostriedok na jedno použitie, nemáte ako a ňom vytvoriť ochrannú vrstvu, ktorá by zabránila unikaniu hliníka. Výskum jasne preukázal, že množstvo hliníka, ktoré sa pri varení v alobale dostáva do jedla, prekračuje zdravý limit vytýčený Svetovou zdravotníckou organizáciou.

Hliník z fólie preniká do jedla v oveľa vyššom množstve, pokiaľ ide o kyslé jedlo, napríklad s pridanou citrónovou alebo paradajkovou šťavou. Rovnako nebezpečný ej kontakt alobalu s jedlom, ktoré obsahuje čo i len štipku korenia. U jedál s obsahom alkoholu alebo soli sa spojitosť nepreukázala.

Hliníkovú fóliu by ste pri varení na vysokých teplotách skutočne nemali používať. Namiesto toho vyskúšajte napríklad porcelánové alebo sklené nádoby.

Zdroj: Info.sk, DP, theconversation.com, inchem.org, electrochemsci.org, Shutterstock
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Užívate tento liek proti bolesti? Môže ovplyvniť vaše správanie

Užívate tento liek proti bolesti? Môže ovplyvniť vaše správanie

VČERA - 21:08Zdravie

Užívanie bežného lieku proti bolesti môže viesť k zmenám v emóciách, naznačuje výskum.

Otrava jedlom: Táto strava vás dokáže ochrániť pred nepríjemnými symptómami

Otrava jedlom: Táto strava vás dokáže ochrániť pred nepríjemnými symptómami

VČERA - 20:33Zdravie

Lekári uviedli, aké potraviny by ste mali jesť, aby ste svoje črevá ochránili pred otravou z jedla.

Máte túto chybu krásy? Podľa doktorky budete vďaka tomu vyzerať mladšie

Máte túto chybu krásy? Podľa doktorky budete vďaka tomu vyzerať mladšie

VČERA - 19:58Zdravie

Lekárka odhalila prekvapivú nedokonalosť, ktorá značí, že budete v staršom veku vyzerať mladšie ako vaši rovesníci.

Táto potravina je zodpovedná za rapídny nárast prípadov cukrovky

Táto potravina je zodpovedná za rapídny nárast prípadov cukrovky

21:30 11.01.2025Zdravie

Značné percento prípadov diabetu je spôsobené konzumáciou tejto potraviny.

Tieto zmeny na tvári signalizujú vážne problémy so srdcom

Tieto zmeny na tvári signalizujú vážne problémy so srdcom

21:00 11.01.2025Zdravie

Lekár prezradil príznaky zlyhávania srdca, ktoré by nikto nemal ignorovať.