Lekári prehodnotili riziká konzumácie soli. Koľko jej môžete denne prijať?
Nové dôkazy ukazujú, že soľ v primeraných množstvách srdcu neškodí.
Nový výskum ukazuje, že u väčšiny jedincov spotreba sodíka nezvyšuje zdravotné riziká okrem tých, ktorí jedia viac ako päť gramov denne, čo je približne 2,5 lyžičky soli. Túto úroveň prekračuje menej ako päť percent ľudí vo vyspelých krajinách. Veľká medzinárodná štúdia má však dobré správy pre nich.
Aj pri nadmernej konzumácii sodíka stačí len pridať viac draslíka
Každé zdravotné riziko z príjmu sodíka je prakticky eliminované, ak ľudia zlepšia svoju stravu tým, že do nej pridajú ovocie, zeleninu, mliečne výrobky, zemiaky a iné potraviny bohaté na draslík.
Výskum publikovali v časopise The Lancet vedci Výskumného ústavu pre zdravie obyvateľstva z McMaster University a Hamilton Health Sciences spolu s kolegami z 21 krajín.
Štúdia v priemere osem rokov sledovala 94 000 ľudí vo veku 35 až 70 rokov v komunitách z 18 krajín sveta a zistila, že riziko kardiovaskulárnych ochorení a mozgových príhod sa zvyšuje, len ak je priemerný príjem vyšší ako päť gramov sodíka denne.
Čína je jedinou krajinou v štúdii, kde 80% komunít má príjem sodíka viac ako päť gramov denne. V ostatných krajinách bola priemerná spotreba sodíka 3 až 5 gramov denne, čo je asi 1,5 až 2,5 čajových lyžičiek soli. Ako uvádza prvý autor štúdie Andrew Mente:
"Svetová zdravotnícka organizácia odporúča konzumáciu menej ako dvoch gramov sodíka - to je jedna čajová lyžička soli - denne ako preventívne opatrenie proti kardiovaskulárnym ochoreniam, ale existuje len málo dôkazov o zlepšení zdravotných výsledkov na tak nízkej úrovni.
Len v komunitách s najväčším príjmom sodíka - tých, ktoré majú viac ako päť gramov sodíka denne - hlavne v Číne, sme našli priame spojenie medzi príjmom sodíka a hlavnými kardiovaskulárnymi ochoreniami, ako je srdcový záchvat a mŕtvica.
V komunitách, ktoré spotrebujú menej ako päť gramov sodíka denne, je to naopak. Spotreba sodíka bola inverzne spojená s infarktom myokardu a celkovou úmrtnosťou a žiadnym zvýšením mozgovej príhody.
Zistili sme, že všetky hlavné kardiovaskulárne problémy, vrátane úmrtia, sa znížili v komunitách a krajinách, kde je zvýšená spotreba draslíka, ktorý sa nachádza v potravinách, ako je ovocie, zelenina, mliečne výrobky, zemiaky a orechy a fazuľa."
Väčšina predchádzajúcich štúdií týkajúcich sa vplyvu príjmu sodíka na srdcové ochorenia a mozgovú príhodu bola založená na informáciách na individuálnej úrovni, uviedol Martin O'Donnell, spoluautor štúdie. Ako uzatvára:
"Neexistujú žiadne presvedčivé dôkazy o tom, že ľudia s miernym alebo priemerným príjmom sodíka potrebujú znížiť príjem sodíka na prevenciu srdcových ochorení a mŕtvice."
Užívate tento liek proti bolesti? Môže ovplyvniť vaše správanie
Užívanie bežného lieku proti bolesti môže viesť k zmenám v emóciách, naznačuje výskum.
Otrava jedlom: Táto strava vás dokáže ochrániť pred nepríjemnými symptómami
Lekári uviedli, aké potraviny by ste mali jesť, aby ste svoje črevá ochránili pred otravou z jedla.
Máte túto chybu krásy? Podľa doktorky budete vďaka tomu vyzerať mladšie
Lekárka odhalila prekvapivú nedokonalosť, ktorá značí, že budete v staršom veku vyzerať mladšie ako vaši rovesníci.
Táto potravina je zodpovedná za rapídny nárast prípadov cukrovky
Značné percento prípadov diabetu je spôsobené konzumáciou tejto potraviny.
Tieto zmeny na tvári signalizujú vážne problémy so srdcom
Lekár prezradil príznaky zlyhávania srdca, ktoré by nikto nemal ignorovať.