Bolia vás kolená? Môže za to táto strava
Nevhodná strava zvyšuje riziko osteoartritídy bez ohľadu na váhu.
Príčinou bolesti kolien môže byť aj vaša strava, ukázali nové zistenia organizácie Oklahoma Medical Research Foundation. V štúdii publikovanej v časopise Disease Models & Mechanisms výskumníci zistili, že strava bohatá na sacharidy zvyšuje riziko osteoartritídy u laboratórnych myší bez ohľadu na ich hmotnosť. Ako uvádza hlavný auto štúdie Tim Griffin:
"Vieme, že zvýšený telesný tuk zvyšuje riziko, ale podcenili sme, ako samotná výživa ovplyvňuje riziko ochorenia. Tieto zistenia nám dávajú nové dôkazy, že môže dôjsť k výrazným stravovacím efektom súvisiacim so zvýšeným rizikom osteoartritídy dokonca aj bez obezity."
Osteoartritída je najčastejšia forma artritídy. Vyskytuje sa vtedy, keď sa chrupavka, ktorá chráni kosti v kĺboch, začne rozpadať, čo spôsobuje vzájomné trenie kostí.
Riziko tohto ochorenia môžu ovplyvniť viaceré faktory vrátane namáhavých zamestnaní, predchádzajúcich zranení kĺbov, veku a genetiky, ale najvýraznejším rizikovým faktorom je vysoká telesná hmotnosť. Podľa Griffina a jeho výskumného tímu však hlavnou príčinou nie je samotná obezita.
Hlavnými vinníkmi sú cukor a vláknina
Griffinov tím skúmal myši, ktoré mali rôzne druhy stravy s vysokým obsahom tukov. Avšak po čase zistili, že aj nízkotučná sacharidová strava u hlodavcov v kontrolnej skupine, dokázala ovplyvniť ich riziko vzniku osteoartritídy. Vedci identifikovali hlavných vinníkov: vlákninu a cukor.
Konkrétne zistili, že zmena množstva sacharózy (cukru) a vlákniny v strave zmenila patológiu osteoartritídy u hlodavcov. Strava s vysokým obsahom sacharózy zvyšuje príznaky zápalu kĺbov, zatiaľ čo diéta s vysokým obsahom vlákniny spôsobuje zmeny chrupavkových génov a bunkové dráhy reakcie na stres.
Aj keď bola štúdia vykonaná na myšiach, Griffin uviedol, že zistenia môžu mať konečné dôsledky na ľudí:
"Je dôležité pochopiť, ako naše stravovanie ovplyvňuje zdravie našich kĺbov. Boli sme prekvapení, že vidíme toľko rozdielov medzi dvomi diétami s vysokým obsahom uhľovodíkov, ktoré súvisia s osteoartritídou, hoci telesná hmotnosť a telesný tuk boli rovnaké."
Griffin ďalej plánuje preskúmať, ako rôzne typy stravy s vlákninou a ostatnými zložkami našej stravy môžu prispieť k osteoartritíde, a tiež sa chce pozrieť na úlohu, ktorú pri ochorení zohrávajú mikroorganizmy a črevné baktérie v tele.
Užívate tento liek proti bolesti? Môže ovplyvniť vaše správanie
Užívanie bežného lieku proti bolesti môže viesť k zmenám v emóciách, naznačuje výskum.
Otrava jedlom: Táto strava vás dokáže ochrániť pred nepríjemnými symptómami
Lekári uviedli, aké potraviny by ste mali jesť, aby ste svoje črevá ochránili pred otravou z jedla.
Máte túto chybu krásy? Podľa doktorky budete vďaka tomu vyzerať mladšie
Lekárka odhalila prekvapivú nedokonalosť, ktorá značí, že budete v staršom veku vyzerať mladšie ako vaši rovesníci.
Táto potravina je zodpovedná za rapídny nárast prípadov cukrovky
Značné percento prípadov diabetu je spôsobené konzumáciou tejto potraviny.
Tieto zmeny na tvári signalizujú vážne problémy so srdcom
Lekár prezradil príznaky zlyhávania srdca, ktoré by nikto nemal ignorovať.