Keto diéta môže zvyšovať riziko cukrovky
Populárna diéta môže prispieť k zvýšenému riziku cukrovky 2. typu.
Nový výskum publikovaný v časopise Journal of Physiology naznačuje, že ketogénne diéty, ktoré sú založené na strave s nízkym počtom sacharidov a vysokým podielom tukov, môžu v počiatočnom štádiu stravovania spôsobiť zvýšené riziko diabetu 2. typu.
Mnohí ľudia držia ketogénne diéty s cieľom schudnúť a považujú ich za zdraviu prospešné. Tieto zistenia však vyvolávajú nové otázky týkajúce sa ketogénnych diét a či sú, alebo nie sú skutočne zdravé.
Inzulín, ktorý sa uvoľňuje v krvi, slúži na kontrolu hladín cukru v krvi vrátane signalizácie pečeni, aby prestala produkovať cukor. Ak je tento systém narušený a telo nevyužíva správne inzulín, čo sa nazýva inzulínová rezistencia, u jedincov pravdepodobne dôjde k zvýšeniu hladiny cukru v krvi. V tejto štúdii výskumníci ukázali, že u ketogénnych diét tento proces kontroly hladiny cukru v krvi nefunguje správne a v pečeni sa tak objavila rezistencia na inzulín. Keď pečeň nie je schopná reagovať na normálnu hladinu inzulínu na kontrolu hladín cukru v krvi, môže to viesť k zvýšenému riziku cukrovky 2. typu.
V štúdii vedci z univerzity ETH Zurich v spolupráci s Univerzitou detskou nemocnicou v Zürichu kŕmili myší dvoma rôznymi typmi stravy (ketogénnou diétou a diétou s vysokým obsahom tukov, ktorá spôsobuje, že pečeň sa stáva odolnou voči inzulínu) a potom vykonali štandardné metabolické testy. Použitím špecializovaných postupov boli výskumníci schopní určiť účinky vnútornej produkcie cukru zo zvieraťa (väčšinou z pečene) a príjmu cukru do tkanív (väčšinou svalov) počas účinkovania inzulínu.
Je dôležité poznamenať, že výskum neanalyzoval, či táto strava spôsobuje obezitu, ak sa drží dlhodobo. Mechanizmus celého procesu nebol stanovený. Preto si existencia fyziologickej reakcie nízkosacharidových diét, ktorá spôsobuje inzulínovú rezistenciu v pečeni, vyžaduje viac výskumu.
Christian Wolfrum, jeden z autorov štúdie, povedal:
"Diabetes je jedným z najväčších zdravotných problémov, ktorým čelíme. Hoci je známe, že ketogénne diéty sú zdravé, naše zistenia naznačujú, že s týmto druhom diéty môže vzniknúť zvýšené riziko inzulínovej rezistencie, čo môže viesť k cukrovke 2. typu. Ďalším krokom je pokúsiť sa nájsť mechanizmus tohto efektu a riešiť, či ide o fyziologickú adaptáciu. Naša hypotéza spočíva v tom, že keď sa metabolizujú mastné kyseliny, ich produkty môžu mať dôležitú signalizačnú úlohu v mozgu."
Užívate tento liek proti bolesti? Môže ovplyvniť vaše správanie
Užívanie bežného lieku proti bolesti môže viesť k zmenám v emóciách, naznačuje výskum.
Otrava jedlom: Táto strava vás dokáže ochrániť pred nepríjemnými symptómami
Lekári uviedli, aké potraviny by ste mali jesť, aby ste svoje črevá ochránili pred otravou z jedla.
Máte túto chybu krásy? Podľa doktorky budete vďaka tomu vyzerať mladšie
Lekárka odhalila prekvapivú nedokonalosť, ktorá značí, že budete v staršom veku vyzerať mladšie ako vaši rovesníci.
Táto potravina je zodpovedná za rapídny nárast prípadov cukrovky
Značné percento prípadov diabetu je spôsobené konzumáciou tejto potraviny.
Tieto zmeny na tvári signalizujú vážne problémy so srdcom
Lekár prezradil príznaky zlyhávania srdca, ktoré by nikto nemal ignorovať.