Ako správne skladovať ryžu? Môžeme ju prihrievať?
Na tieto aj ďalšie otázky ohľadom varenia a úschovy ryže vám odpovieme v článku.
Na rozdiel od iných jedál, ktoré sa nebojíme prihrievať v mikrovlnke aj niekoľko dní po ich príprave, ryža je oveľa problematickejšia. Môžu sa na nej nachádzať baktérie druhu Bacillus cereus, ktoré odolávajú niektorým varným teplotám, a pri nesprávnom skladovaní a príprave môžu po konzumácii viesť k hnačke, zvracaniu a iným komplikáciám.
Ako bezpečne pripraviť, skladovať a prihrievať ryžu?
Aby ste získali 100-percentnú istotu o neškodnosti uvarenej ryže, uistite sa, že pri jej príprave a skladovaní dodržíte nasledovné kroky:
1. Dôkladne si umyte ruky
Pred prípravou jedla si vždy dôsledne umyte ruky. Kuchynské pomôcky, ktoré vám poslúžili pri príprave surového mäsa, odložte bokom.
2. Varte ryžu správnym spôsobom
Pri varení by ryža mala dosiahnuť vysokú teploty. Nikdy by nemala mať menej ako 60 stupňov Celzia, pretože by sa na nej mohli začať množiť baktérie. Ryžu podávajte hneď po uvarení.
3. Zbytky rýchlo zachlaďte
Po tom, ako dojete, ešte teplú ryžu okamžite vložte do chladničky. Ryžu by ste mimo nej za žiadnych okolností nemali nechávať dlhšie ako hodinu.
4. Vhodná úschova ryže
Ak nedojedenú ryžu odložíte do chladničky, nikdy by ste ju tam nemali nechávať dlhšie ako po dobu 3 – 4 dní. Chladničku by ste mali mať nastavenú na teplotu 4 stupne Celzia a menej. Ak ste ryžu nechali mimo chladničky po dobu viac ako 2 hodín, viac ju nejedzte!
Môžeme ryžu prihrievať?
Za predpokladu, že ste dodržali vyššie uvedené podmienky, nemusíte sa ohrievania ryže báť. Poradíme vám, ako prihriať ryžu tak, aby vyzerala a chutila ako čerstvá.
Ak ju prihrievate v mikrovlnke, na jeden pohár ryže vlejte do nádoby 1 – 2 polievkové lyžice vody. Nádobu pevne uzavrite. Ryžu následne ohrievajte po dobu 3 – 4 minút. Ryža by počas tohto procesu mala dosahovať minimálne 75 stupňov a viac. Po ohriatí hneď podávajte.
Ak chcete ryžu opražiť, do panvice najprv nalejte trochu oleja a nasypte ryžu. Duste na miernom plameni, pričom ryža by opäť mala dosahovať minimálne 75 stupňov. Po zohriatí hneď podávajte.
Pri dusení ryže postupujte podobne ako pri pražení, no predtým podlejte ryžu trochou vody. Panvicu prikryte pokrývkou a podávajte, keď sa odparí všetka voda.
Tieto bežné lieky výrazne zvyšujú riziko autizmu a ADHD, tehotné ženy by ich nemali brať
Lieky, ktoré užívajú milióny tehotných žien, môžu mať za následok autizmus u detí.
Lekár sa nakazil rakovinou: Takto ju dokázal dostať od pacienta
Ide o prvý zdokumentovaný prípad svojho druhu.
Tento druh mlieka je spojený s depresiou a úzkosťou
Výskumníci radia, ktorý typ mlieka je lepší z hľadiska vplyvu na duševné zdravie.
Odborník na rakovinu hrubého čreva: Tieto tri veci by som v kúpeľni nikdy nepoužil
Lekár prezradil niekoľko bežných vecí, ktoré vám po vykonaní potreby môžu škodiť.
Dietologička: Tieto vitamíny by som nikdy neužívala, spôsobujú obličkové kamene a rakovinu
Odborníčka na výživu onkologických pacientov varuje pred bežnými doplnkami stravy, ktoré užívajú milióny ľudí po celom svete.