Koľko stupňov by mala mať voda, ktorou zalievame kávu?
- 20:23 22.08.2018
- Kansas

Ideálna šálka kávy dokáže spestriť ráno nejednému kávičkárovi. Ako si však pripraviť vskutku lahodný nápoj, na ktorý sa môžete tešiť celý deň?
Niekto hovorí, že by to malo byť 80 stupňov, iný zas povie, že menej ako 90 je pohroma. Pozrime sa bližšie na to, koľko stupňov by naozaj mala mať voda, ktorou zalievame kávu.
Sedmička skúsených degustátorov kávy z Kansaskej štátnej univerzity sa podujala ochutnať kávu zalievanú vodou s rôznymi teplotami. Za pokusných králikov zvolili kávu zo zŕn značky Arabica, Robusta alebo oboch naraz. Pri varení kávy použili destilovanú vodu, aby sa vylúčil vplyv iných chemikálií a prvkov.
Z výsledkov chutného výskumu, ktorý bol tiež publikovaný na stránkach Food Research International, vyplýva, že celkovo najideálnejšia teplota vody pri zalievaní kávy mala 70 stupňov Celzia, a to najmä pre tých, ktorí obľubujú silnú kávu.
Zrná Robusta, ktoré sa vyznačujú obzvlášť vysokým obsahom kofeínu, mali pri tejto teplote oveľa intenzívnejšiu chuť než pri 50 alebo 60 stupňoch. Aj Arabica, ktorej zrná sa používajú vo väčšine kaviarní, mala pri 70 stupňoch lepšiu chuť, aj keď rozdiel nebol natoľko výrazný.
Je síce pravda, že chuť kávy sa od človeka k človeku líši, no vedci zdôrazňujú, že ich výskum sa viac zakladá na vedeckom zhodnotení ako na osobných preferenciách.
Niekto to rád horúce
Výskumy zamerané na skúmanie tejto tematiky v minulosti priniesli výsledky, ktoré sa nie celkom zhodujú s tým, čo tvrdia kansaskí vedci. Podľa niektorých zistení by teplota vody pri zalievaní kávy mala mať od 82,2 po 85 stupňov Celzia.
„Naše výsledky však naznačujú, že tieto teploty záležia od druhu kávy, čo je tiež dôvodom, prečo sa odporúčania tak líšia. Okrem toho predošlé výskumy merali chutnosť kávy s pomocou konzumentov, takže výsledky mohli byť ovplyvnené aj demografickými výkyvmi.“
Podľa najnovšieho odporúčania by ste síce nemali piť kávu teplejšiu ako 70 stupňov, ale v závislosti od druhu môžete stále zalievať aj 50-stupňovou vodou.
Pár rád na záver
- Používajte tvrdú vodu. Tvrdá voda obsahuje horčík a vápnik, ktoré dokážu zdokonaliť chuť vašej obľúbenej kávy.
- Kávové zrná uschovávajte v chladničke. Najlahodnejšiu kávu doma získate vtedy, keď si ju čerstvo pomliete. Zrná by ste pritom mali odkladať do chladničky, aby z nich nevyprchal oxid uhličitý.
- Nezanedbajte výber mlynčeka. Z príliš jemne namletej kávy by sa mohli po zaliatí začať tvoriť hrčky, takže pri nákupe vyberajte mlynček, ktorý zrná namelie do väčšej veľkosti.
- Jemne vlejte vodu do kávy. Záverečný krok je pre chuť kávy rovnako dôležitý ako všetky predošlé. Vu by sme do hrnčeka mali liať pomaly a rovnomerne.

Google varuje: Tento mail ani neotvárajte!
Nový typ podvodu môže ukradnúť osobné údaje používateľov služby Gmail.

Mlákam sa pri parkovaní vyhnite, toto hrozí
Opakované dlhodobé státie v mlákach môže poškodiť viaceré časti vozidla, varuje odborník.

Hrôza počas vysielania: Moderátorka požiadala produkciu, aby okamžite kontaktovala jej mamu
Moderátorka prerušila rozhovor a požiadala televíznu produkciu, aby zavolala jej matke.

Autá DMC-12 známe z filmovej trilógie Návrat do budúcnosti sa vytrácajú z ciest
Autá DeLorean, ktoré preslávila filmová trilógia Návrat do budúcnosti, sa vytrácajú z ciest a postupne sa stávajú skôr zberateľskými predmetmi ako funkčnými vozidlami.

Mach zo záhrady netreba odstraňovať, pre toto je užitočný
Dlhoveký zelený nepriateľ záhradkárov nemusí byť na škodu.