Obľúbená pochutina dokáže chrániť pred rakovinou
Ak sa neviete rozhodnúť medzi tatárkskou omáčkou, horčicou a kečupom, možno vám toto zistenie nabudúce uľahčí výber.
Vedci zo španielskej Polytechnickej univerzity vo Valencii sa rozhodli bližšie preskúmať účinky paradajok na zdravie, a podarilo sa im prísť na to, že varené paradajky zvyšujú počet zdravých baktérií v črevách.
Najzdravšie paradajky teda nie sú surové. Podľa Španielov by si ľudia z času na čas mali dopriať paradajkovú omáčku alebo kečup, ktoré prešli varom. Pri varení sa totiž zvyšujú probiotické vlastnosti tohto ovocia, a konzervuje sa v ňom lykopén, ktorý podporuje probiotické účinky a rast zdravých baktérií v čreve. vďaka vareniu táto látka dokáže prejsť celým tráviacim systémom, kde ju telo absorbuje.
Paradajková omáčka alebo kečup dokáže spomaliť rozširovanie rakovinových buniek, a dokonca dokáže podporiť bunkovú smrť poškodených buniek.
Tieto zistenia by podľa vedcov mohli vyvolať záujem o ďalšie výskumy v tejto časti gastronómie a ochrany zdravia. Kečup by okrem toho mohol slúžiť ako doplnok zdravého stravovania onkologických pacientov.
Užívate tento liek proti bolesti? Môže ovplyvniť vaše správanie
Užívanie bežného lieku proti bolesti môže viesť k zmenám v emóciách, naznačuje výskum.
Otrava jedlom: Táto strava vás dokáže ochrániť pred nepríjemnými symptómami
Lekári uviedli, aké potraviny by ste mali jesť, aby ste svoje črevá ochránili pred otravou z jedla.
Máte túto chybu krásy? Podľa doktorky budete vďaka tomu vyzerať mladšie
Lekárka odhalila prekvapivú nedokonalosť, ktorá značí, že budete v staršom veku vyzerať mladšie ako vaši rovesníci.
Táto potravina je zodpovedná za rapídny nárast prípadov cukrovky
Značné percento prípadov diabetu je spôsobené konzumáciou tejto potraviny.
Tieto zmeny na tvári signalizujú vážne problémy so srdcom
Lekár prezradil príznaky zlyhávania srdca, ktoré by nikto nemal ignorovať.