• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Nedeľa, 6.10.2024Meniny má Natália
13°Bratislava

4 jedlá, ktoré znižujú hladinu estrogénu u mužov (a 4 ďalšie, ktoré ju zvyšujú)

  • 20:00 03.10.2018
  • Bratislava
4 jedlá, ktoré znižujú hladinu estrogénu u mužov (a 4 ďalšie, ktoré ju zvyšujú)

Estrogén a testosterón radíme k hormónom, ktoré sa prirodzene vyskytujú v telách žien a mužov. Niektoré výskumy naznačujú, že určité jedlá dokážu ovplyvniť ich hladinu v organizme.

Telo využíva hormóny ako svojich chemických poslíčkov. Hrajú kľúčovú úlohu pri regulovaní libida, nálady, zdravia, plodnosti a ďalších telesných funkcií.

O estrogéne sa často hovorí ako o „ženskom hormóne“, no produkuje ho rovnako ženské ako aj mužské telo. Pokiaľ sa estrogén vyskytuje v mužskom organizme v nadmernom množstve, môže vyvolať rad zdravotných ťažkostí.

Pravda o estrogéne a testosteróne

Možno ste o tom nevedeli, ale hladina testosterónu s pribúdajúcim vekom klesá. Potvrdila to aj štúdia z roku 2016, podľa ktorej sa jeho úroveň v organizme každoročne po dovŕšení 30-ky znižuje o 0,4 – 2 percentá.

Pokles hladiny testosterónu môže u niektorých mužov viesť k depresii, nízkemu libidu, erektilnej dysfunkcii a nízkej energii. Podľa niektorých ľudí dochádza k úbytku testosterónu kvôli pribúdajúcemu estrogénu. To však nie je pravda – estrogén a testosterón si v tele nijako neprotirečia.

Estrogén by nemal chýbať v tele muža ani ženy. Podporuje funkciu takmer každej oblasti tela, vrátane mozgu, srdca, kostí, svalov a imunitného systému. Dá sa jeho hladina zvýšiť alebo znížiť konzumáciou vhodných jedál? Podľa niekoľkých štúdií áno.

Jedlá, ktoré znižujú hladinu estrogénu

Výskumy zamerané na vplyv jedla na hladinu estrogénu u mužov treba brať s rezervou. Ide väčšinou o nepostačujúce dôkazy alebo pokusy aplikované na zvieratá, a nie na ľudí. Vo väčšine štúdií zameraných na túto tému však dominuje táto štvorica jedál:

  • Výrobky zo sóje

Sójové výrobky obsahujú množstvo estrogénu v rastlinnej forme, ktorý poznáme pod názvom fytoestrogén. Aj napriek tvrdeniam niektorých odborníkov je táto látka slabšia ako estrogén, ktorý produkuje ľudský organizmus. Telo teda prijíma fytoestrogén na úkor vlastného estrogénu, ktorý z organizmu vytláča.

Okrem toho konzumácia jedál s vysokým obsahom fytoestrogénu znižuje riziko niektorých ochorení, medzi ktoré zaraďujeme aj rakovinu prostaty.

  • Hlúbovitá zelenina

Podobne ako výrobky zo sóje, aj tento druh zeleniny obsahuje množstvo fytoestrogénov. Patrí sem napríklad karfiol, brokolica alebo kapusta a vďaka vysokému obsahu izoflavónov ochraňujú organizmus pred zmenou testosterónu na estrogén.

  • Huby

Niektoré druhy húb, napríklad pečiarky, znižujú hladinu estrogénu v tele a zvyšujú hladinu testosterónu.

  • Kurkuma

Niektoré štúdie na zvieratách potvrdzujú, že nadmerný príjem kurkumínu, ktorý obsahuje kurkuma, znižuje hladinu estrogénu v organizme.

Jedlá, ktoré zvyšujú hladinu estrogénu

Týmto jedlám by ste sa pri znižovaní hladiny estrogénu mali vyhnúť:

  • Mliečne výrobky a mäso

Všetky výrobky zo zvierat, aj tie zo samcov, obsahujú estrogén. Niektorým samičkám – obzvlášť kravám – sa tento hormón dokonca umelo pridáva, aby produkovali vyššie množstvo mlieka. Konzumovaním takýchto výrobkov môže dôjsť k zvýšeniu hladiny estrogénu aj u človeka.

  • Alkohol

Hoci sa u mužov tento termín často neskloňuje, alkohol vedie k zvýšeniu množstva estrogénu do takej miery, ktorá môže zvyšovať riziko rakoviny prsníka - aj u mužov.

  • Obilniny

Na niektorých obilninách sa nachádza huba s obsahom zearalenónu, ktorý podporuje produkciu estrogénu. Odhaduje sa, že až 32 percent z 5000 európskych cereálií obsahuje tento prvok. Pokiaľ sa chcete zearalenónu celkom vyhnúť, mali by ste zvážiť obmedzenie príjmu obilnín vrátane jačmeňa, pšenice, ryže a kukurice.

  • Strukoviny

Šošovica, hrášok aj fazuľa prospievajú zdraviu v mnohých ohľadoch – vďaka vysokému obsahu bielkovín napríklad tvoria skvelú náhradu za mäso. Podobne ako sója, aj strukoviny obsahujú fytoestrogény, no v takom množstve, ktoré by už mohlo zapríčiniť nárast estrogénu.

Keďže strukoviny radíme do zoznamu najzdravších potravín, namiesto úplného vyčiarknutia z jedálnička ich radšej konzumujte v menších množstvách niekoľkokrát za týždeň.

Zdroj: Info.sk, DP, medicalnewstoday.com, nih.gov, Foto: Shutterstock
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Ako dlho vám trvá, kým zaspíte, a čo to hovorí o vašom zdraví?

Ako dlho vám trvá, kým zaspíte, a čo to hovorí o vašom zdraví?

VČERA - 20:06Zdravie

Darí sa vám zaspať hneď po zavretí očí, alebo v posteli najprv hodnú chvíľu premýšľate o živote? Zistite, čo to prezrádza o vašom zdraví.

Čo spôsobuje koktanie? Mužov táto vada postihuje omnoho častejšie

Čo spôsobuje koktanie? Mužov táto vada postihuje omnoho častejšie

20:35 04.10.2024Zdravie

O pôvode koktavosti sa vie len veľmi málo, ale existuje niekoľko možných vysvetlení.

​Výživový poradca: Toto sa stane, ak zapijete ibuprofen kolou

​Výživový poradca: Toto sa stane, ak zapijete ibuprofen kolou

20:00 04.10.2024Zdravie

Odborník na výživu upozorňuje na časté chyby súvisiace s nesprávnym užívaním liekov.

Najväčšie lži v zubárskom kresle: Toto ani neskúšajte, zubár to odhalí!

Najväčšie lži v zubárskom kresle: Toto ani neskúšajte, zubár to odhalí!

20:06 03.10.2024Zdravie

Klamanie pred lekárom málokedy prináša úžitok, napriek tomu to stále skúšame. Tieto lži však v zubárskom kresle neobstoja.

Účinky tohto šampónu sú mýtus, tvrdí lekár

Účinky tohto šampónu sú mýtus, tvrdí lekár

20:33 01.10.2024Zdravie

Šampón, ktorý je známy blahodarnými účinkami na rast vlasov, podľa lekára nie je taký skvelý ako o sebe tvrdí. Čo použiť namiesto neho?