• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 19.9.2024Meniny má Konštantín
22°Bratislava

Vojak zranený v Afganistane ocenil zdravotnú starostlivosť

  • 14:54 02.08.2013
  • BRATISLAVA
Vojak zranený v Afganistane ocenil zdravotnú starostlivosť

Ťažko zranený vojak z misie v Afganistane, ktorého v utorok previezli z nemocnice v nemeckom Landstuhle do Ústrednej vojenskej nemocnice v Ružomberku, ocenil zdravotnú starostlivosť, ktorú mu doteraz poskytli americkí aj slovenskí lekári.

Uviedol to v rozhovore s 1. zástupcom náčelníka Generálneho štábu Ozbrojených síl SR Miroslavom Kocianom, ktorý ho dnes navštívil v nemocnici v Ružomberku.

„Keď porovnám, ako vyzeral deň po incidente v Afganistane a dnes v nemocnici, tak môžem povedať, že je úplne v inej kondícii. Počas návštevy veľmi ocenil najmä starostlivosť, ktorú sme poskytli jemu aj jeho druhému zranenému kolegovi,“ uviedol Kocian.

Zraneného vojaka čaká v ďalšom období dlhodobá liečba, pozostávajúca najmä z rehabilitačného procesu. Druhý ťažko zranený slovenský vojak, ktorý pri útoku v Afganistane utrpel poranenie hlavy, naďalej zostáva hospitalizovaný v americkej vojenskej nemocnici v Landstuhle. Rezort obrany koncom júla informoval, že vojakov zdravotný stav sa výrazne zlepšil.

Odporúčame aj:

Afganistan zlyhal, Fico považuje smrtiacu silu za adekvátnu

Taliban oslavuje teroristu, ktorý zabil slovenského vojaka

Afganský útočník zranil Slovákov v prvých sekundách streľby

Z cely ušiel Talibanec, ktorý zabil slovenského vojaka

So zabitým slovenským vojakom sa prišli rozlúčiť stovky ľudí

Dvojicu slovenských vojakov ťažko zranil útočník Lambar Chán. Bol príslušníkom Afganskej národnej armády a na slovenskú jednotku zaútočil 9. júla v afganskom Kandaháre. Išlo o tzv. "green-on-blue" útok, keď „spojenec“ útočí na koaličné sily. Strieľal zo strážnej veže medzinárodného letiska v Kandaháre smerom dovnútra vojenskej leteckej základne, kde práve mali výcvik slovenskí vojaci.

O život prišiel 35-ročný čatár Daniel Kavuliak. Je prvou slovenskou obeťou v operácii ISAF v Afganistane a 55. slovenským vojakom, ktorý zomrel počas plnenia úloh v zahraničných misiách od roku 1993. Dvaja slovenskí vojaci boli zranení ťažko a štyria ľahko. Štyria ľahko zranení vojaci odmietli možnosť vrátiť sa domov a ostali slúžiť v misii.

Útočník neskôr ušiel z afganského väzenia, na slobodu mu pomohol strážnik jeho cely. Dvojica predstierala, že zadržiavaný muž je chorý a potrebuje ošetrenie vo vojenskej nemocnici. Hnutie Taliban potvrdilo, že strelec bol naň napojený. Aktuálne zverejnili aj video s útočníkom, na ktorom Taliban útok na Slovákov oslavuje. Po zlyhaní afganských orgánov a následných oslavách teroristu bude podľa premiéra Roberta Fica použitie smrtiacej sily zo strany našich vojakov v podobných situáciách viac ako adekvátne.
Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Z okna základnej školy vypadol chlapec

Z okna základnej školy vypadol chlapec

DNES - 17:22Domáce

Leteckí záchranári dieťa v umelom spánku transportovali do nemocnice.

Tragická nehoda na R2: Vodič kamiónu mal 2,7 promile alkoholu

Tragická nehoda na R2: Vodič kamiónu mal 2,7 promile alkoholu

DNES - 16:31Domáce

Vodič kamiónu naloženého drevom, ktorý v pondelok prišiel o život na obchvate Oždian v okrese Rimavská Sobota, bol v čase dopravnej nehody opitý.

Pri tragickej nehode zahynul vodič motocykla

Pri tragickej nehode zahynul vodič motocykla

DNES - 15:13Domáce

Úsek cesty je pre nehodu obojsmerne neprejazdný.

Tri autá sa stretli s diviakom na ceste, jedno skončilo na streche

Tri autá sa stretli s diviakom na ceste, jedno skončilo na streche

DNES - 13:04Domáce

Jedna vodička skončila v nemocnici, jedno auto sa zas prevrátilo. Diviak na ceste spôsobil ťažkosti viacerým vodičom.

SaS: Zdravotníctvo má v dôsledku konsolidácie prísť o takmer 260 miliónov eur

SaS: Zdravotníctvo má v dôsledku konsolidácie prísť o takmer 260 miliónov eur

DNES - 11:23Domáce

Navrhovaná konsolidácia verejných financií môže spôsobiť kolaps zdravotníctva, pretože z tejto oblasti sa má vziať takmer 260 miliónov eur. Tvrdia to predstavitelia SaS.