Keď zistíte, čo všetko vám s telom dokáže narobiť diétna kola, nikdy viac ju nekúpite!

Ak ste bežnú kolu nahradili diétnou verziou, možno vám neuškodí prehodnotiť svoje nároky na zdravie.
V prípade, že diétna kola pravidelne patrí do vášho nákupného zoznamu, naučte sa ju z neho vyškrtávať. Je síce pravda, že neobsahuje cukor, no pridávajú sa do nej iné náhradné sladidlá, ktoré môžu mať toxický vplyv na črevné baktérie.
Čoraz viac štúdií v týchto dňoch zdôrazňuje dôležitosť zdravých čriev, ktoré majú vplyv aj na celkové zdravie človeka. Poškodené črevné baktérie sa spájajú s obezitou, ochoreniami čriev a dokonca aj s Alzheimerovou chorobou.
Štúdia učencov z izraelskej a singapurskej univerzity preukázala, že šestica bežných náhradných sladidiel (aspartám, sukralóza, sacharín, neotam, advantam a acesulfám draselný) pôsobí toxicky na črevnú mikroflóru.
Rozbor uverejnený v žurnále Molecules analyzoval relatívnu toxickosť sladidiel a desiatich suplementov, ktoré ich obsahujú. Zistilo sa, že baktérie v tráviacom systéme sa poškodia už pri kontakte s malým množstvom týchto látok.
Vedci v laboratóriu vystavili črevné baktérie vplyvu všetkých šiestich sladidiel. Ešte predtým baktérie geneticky modifikovali tak, aby obsahovali fluorescentné látky, ktoré sa pri kontakte s toxínmi rozsvietia.
Zistilo sa, že toxíny sa uvoľňujú pri kontakte s každým testovaným umelým sladidlom, pričom stačilo, aby bolo len v množstve 1 miligramu alebo mililitra. Plechovka diétnej koly napríklad obsahuje 180 miligramov aspartámu.
„Toto je ďalší dôkaz, že konzumácia umelých sladidiel nepriaznivo ovplyvňuje aktivitu črevných baktérií, čo môže viesť k radu zdravotných problémov.“
Toxické chemikálie sa nenachádzajú len v kole. Umelé sladidlá sa pridávajú aj do množstva jedál a iných nápojov, ktoré sa chvália nízkym obsahom cukru. Štúdia varuje, že väčšina z nás ich prijíma bez toho, aby sme o tom vedeli.
Jediným rizikom ich konzumácie nie je len ohrozenie nášho zdravotného stavu. Umelé sladidlá sa tiež označujú za hrozbu pre životné prostredie.
Hoci ide o prvú štúdiu, ktorá sa zamerala na vplyv umelých sladidiel na zdravie črevných baktérií, ich nepriaznivé účinky už v minulosti odsúdilo množstvo ďalších. Pripisuje sa im napríklad podiel na priberaní, neplodnosti, mozgovej príhode a vzniku demencie a cukrovky.

Tieto zdravé jedlá škodia zubom
Celkovému zdraviu síce neuškodia, no zubári vás za ne nepochvália.

Máte dostatok hlbokého spánku? Toto sa deje s mozgom pri jeho deficite
Menej hlbokého spánku môže znamenať väčšie riziko vážneho ochorenia.

Lekári varujú: Toto je často prehliadaná príčina rakoviny hrubého čreva u ľudí do 50 rokov
Onkológovia varujú pred potravinou, ktorá môže za nárast počtu prípadov rakoviny hrubého čreva u mladých ľudí.

Lekári upozorňujú na málo známy vitamín. Jeho nedostatok sa vám vypomstí
Lekári radia, ktoré potraviny by ste mali jesť, aby ste si doplnili tento dôležitý vitamín.

Lekár upozorňuje: Neignorujte dlhodobé nadúvanie, v tomto prípade to môže byť znak rakoviny
Všeobecný lekár varuje verejnosť, aby neignorovala pretrvávajúce nadúvanie, ktoré môže byť znakom smrteľnej rakoviny.