Vedci spojili rakovinu ústnej dutiny s novým rizikovým faktorom

Taiwanským vedcom sa podarilo objasniť nový rizikový faktor vzniku rakoviny v oblasti ústnej dutiny, ktorý sa viac alebo menej týka takmer celej populácie.
Za posledných niekoľko desiatok rokov viaceré časti sveta hlásia vzostup rakoviny ústnej dutiny. Najviac sa tento druh rakoviny rozmohol zrejme vo Veľkej Británii, kde od roku 1992 zaznamenali o 68 percent viac prípadov. Podobne sú na tom Spojené štáty a India, kde je rakovina ústnej dutiny najčastejšou príčinou úmrtia v dôsledku rakoviny u mužov vo veku 30-69 rokov.
Medzi známe rizikové faktory rakoviny ústnej dutiny patrí fajčenie tabakových výrobkov, pitie alkoholu, ľudský papilomavírus a žuvanie betelu, ktorému holdujú najmä obyvatelia juhovýchodných častí Ázie.
Nové riziko sa týka už takmer všetkých
Vedci z Taiwanu pod záštitou Ministerstva vedy a technológie Čínskej republiky skúmali dopad jemných častíc prachu v ovzduší, ktoré poznáme pod označením PM2,5, na zdravie ústnej dutiny. Tieto čiastočky sa bežne vyskytujú v znečistenom ovzduší, ktorým je už zamorený prakticky takmer celý východ Ázie.
Doteraz sa vedelo o zhubných účinkoch častíc PM2,5 na zdravie kardiovaskulárnej a dýchacej sústavy, no tento raz sa skúmal ich vplyv na vznik rakoviny ústnej dutiny.
Takmer 500.000 mužov vo veku 40 a viac rokov poskytlo výskumnému tímu informácie o svojom vzťahu k fajčeniu a žuvaniu betelu. Vedci potom zhodnotili záznamy zo 66 taiwanských staníc monitorujúcich kvalitu ovzdušia. Na ich základe sa dala zhodnotiť miera vystavenia jednotlivých účastníkov časticiam PM2,5.
Riziko rastie o 43 percent
Výskum prebiehal v rokoch 2012-2013, počas ktorých u 1.617 mužov vznikla rakovina ústnej dutiny. Ako sa aj predpokladalo, žuvanie betelu a fajčenie prispelo k tomuto faktu, no na vine boli aj čiastočky PM2,5, ktorých prítomnosť v ovzduší zvyšovala riziko rakoviny o 43 percent.
„Táto štúdia s vysokým počtom zúčastnených je prvou, ktorá spája rakovinu ústnej dutiny s PM2,5... Naše zistenie prispieva k stúpajúcemu počtu dôkazov negatívnych vplyvov PM2,5 na ľudské zdravie.“
S PM2,5 sa spája aj vysoká vrstva ozónu v ovzduší, ktorá podľa správy takisto súvisí s nárastom prípadov rakoviny ústnej dutiny.
Čiastočky PM2,5 majú miniatúrny priemer, vďaka ktorému ich telo dokáže ľahko absorbovať a rýchlo sa premiestňujú po celom organizme. Autori na záver upozorňujú, že išlo len o pozorovaciu štúdiu, ktorá nie je priamym dôkazom vzniku rakoviny v dôsledku pôsobenia PM2,5. Pre lepšie pochopenie následkov častíc je potrebný ďalší výskum.

Tieto zdravé jedlá škodia zubom
Celkovému zdraviu síce neuškodia, no zubári vás za ne nepochvália.

Máte dostatok hlbokého spánku? Toto sa deje s mozgom pri jeho deficite
Menej hlbokého spánku môže znamenať väčšie riziko vážneho ochorenia.

Lekári varujú: Toto je často prehliadaná príčina rakoviny hrubého čreva u ľudí do 50 rokov
Onkológovia varujú pred potravinou, ktorá môže za nárast počtu prípadov rakoviny hrubého čreva u mladých ľudí.

Lekári upozorňujú na málo známy vitamín. Jeho nedostatok sa vám vypomstí
Lekári radia, ktoré potraviny by ste mali jesť, aby ste si doplnili tento dôležitý vitamín.

Lekár upozorňuje: Neignorujte dlhodobé nadúvanie, v tomto prípade to môže byť znak rakoviny
Všeobecný lekár varuje verejnosť, aby neignorovala pretrvávajúce nadúvanie, ktoré môže byť znakom smrteľnej rakoviny.