Čo sa stane, keď budete každý deň jesť kurkumu
Pridaním tohto korenia do vášho jedálnička môžete ovplyvniť náladu aj pamäť.
Zložka, ktorá dodáva kari jedlám žiarivú farbu, môže tiež zlepšiť vašu pamäť a náladu. Kurkumín, ktorý sa nachádza v kurkume, je považovaný za protizápalový liek s antioxidačnými vlastnosťami. Môže byť tiež jedným z dôvodov, prečo majú starší ľudia v Indii, kde je kurkuma súčasťou každodennej stravy, lepšie kognitívne schopnosti a nižší výskyt Alzheimerovej choroby.
Výskum vedený Kalifornskou univerzitou v Los Angeles a publikovaný v časopise Journal of Geriatric Psychiatry sa zameral na preskúmanie účinkov tejto zložky na ľudí s miernou stratou pamäti súvisiacou s vekom. Ako uvádza autor štúdie Gary Small:
"Presný spôsob, akým kurkumín pôsobí, nie je jasný, ale môže to byť spôsobené jeho schopnosťou zmierniť zápal mozgu, ktorý bol spojený s Alzheimerovou chorobou, ako aj so silnou depresiou."
V štúdii bolo 40 účastníkov vo veku od 50 do 90 rokov a všetci sa sťažovali na mierne problémy s pamäťou. Polovica z nich dostávala 90 miligramov kurkumínu dvakrát denne počas 18 mesiacov, zatiaľ čo zvyšok dostával placebo.
Po sledovaní hladín kurkumínu v krvi a vykonaní pozitrónovej emisnej tomografie a kognitívnych testov štúdia zistila, že tí, ktorí užívali kurkumín, zaznamenali významné zlepšenie pamäti aj nálady. V testoch pamäti sa ľudia, ktorí užívali kurkumín, zlepšili o 18 percent počas 18 mesiacov a tiež zaznamenali mierne zlepšenie ich celkovej nálady.
Výskumníci teraz plánujú vykonať následnú štúdiu s väčším počtom účastníkov. Tiež dúfajú, že preskúmajú, či sa účinky menia podľa veku ľudí alebo ich genetického rizika Alzheimerovej choroby a či je možné týmto spôsobom pomôcť ľuďom s miernou depresiou. Ako skonštatoval Small:
"Tieto výsledky naznačujú, že užívanie tejto relatívne bezpečnej formy kurkumínu môže v priebehu rokov priniesť zmysluplné kognitívne benefity."
Odborník na rakovinu hrubého čreva: Tieto tri veci by som v kúpeľni nikdy nepoužil
Lekár prezradil niekoľko bežných vecí, ktoré vám po vykonaní potreby môžu škodiť.
Dietologička: Tieto vitamíny by som nikdy neužívala, spôsobujú obličkové kamene a rakovinu
Odborníčka na výživu onkologických pacientov varuje pred bežnými doplnkami stravy, ktoré užívajú milióny ľudí po celom svete.
Páry, ktoré toto robia, majú väčšiu pravdepodobnosť, že schudnú
Pri chudnutí je dôležité spoločné úsilie.
Rakovina hrubého čreva je na vzostupe. Lekárka za tým vidí tieto bežné zložky
Lekárka si myslí, že za nárast prípadov rakoviny hrubého čreva môžu byť zodpovedné určité zložky v potravinách.
10 tipov kardiológa, ako sa vyhnúť infarktu pred 60-tkou
Infarkt čoraz častejšie postihuje mladých ľudí. Ak sa mu chcete vyhnúť, dodržiavajte 10 odporúčaní odborníka na zdravie srdca.