9 potravín, ktoré umývate nesprávne

Pri umývaní týchto potravín by ste si mali dávať omnoho väčší pozor.
Ľudia, ktorým záleží na ich zdraví, vedia, že je mimoriadne dôležité umývať potraviny. Aj keď vyzerá proces jednoducho, existuje niekoľko detailov, ktoré by ste si pri umývaní mali všímať. Tu je niekoľko potravín, ktoré väčšina ľudí umýva nesprávnym spôsobom.
Mrazená zelenina a ovocie
Mrazená zelenina nám uľahčuje varenie. Ale mali by ste vedieť, že pred jej zmrazením sa táto zelenina umýva vodou. Veľa ľudí preto zeleninu pred použitím neumýva, čo je v poriadku, ak ju budete variť pri vysokej teplote. Ale ju však budete upravovať pri miernych teplotách, musíte ju umyť podobne ako čerstvú zeleninu, aby ste sa zbavili nečistôt a baktérií.
Mušle a ustrice
Musíte dôkladne umyť všetky morské plody v škrupinách, aj keď ich kúpite mrazené, pretože môžu byť plné piesku a špiny.
Mlieko a mliečne výrobky
Odporúča sa, aby ste pred otvorením umyli obal od mlieka, jogurtu a iných tekutých výrobkov. V obchodoch sa týchto balení dotýkajú tisíce zákazníkov. Akonáhle otvoríme obal, baktérie od ľudí, ktorí s ním predtým manipulovali, sa môžu ľahko dostať dovnútra.
Ryža
Ryža by mala byť pred varením opláchnutá 3-4 krát (hlavne dlhozrnná ryža). Hlavné nebezpečenstvo sa neskrýva v prachu, ale v škrobe, ktorý pokrýva ryžu. Kvôli škrobu sa ryža lepí a nevyzerá dobre. Odporúča sa tiež opláchnuť aj iné škrobové obilniny z kukurice alebo pšenice, až kým voda neostane čistá.
Nápoje v plechovkách
Nikdy nepite z plechovky bez toho, aby ste ju najprv umyli alebo aspoň otreli jej hornú časť a záhyby, ktoré sú v kontakte s vašimi perami. Všetky plechovky zvyčajne cestujú v prašných nákladných autách, stoja v skladoch a okrem ľudí sa ich môžu dotýkať aj hlodavce. Ak máte tú možnosť, prelejte obsah z plechovky do pohára.
Ryby
Ryby v skutočnosti nemusíte umývať, pokiaľ sa ich nechystáte jesť surové. Vysoké teploty zabíjajú všetky baktérie a ak surové ryby oplachujete, zbytočne zvyšujete riziko šírenia baktérií po celej vašej kuchyni. Majte na pamäti, že vždy po krájaní surovej ryby si musíte umyť ruky, dosku a nôž.
Jablká
Najzdravšie ovocie je čerstvé, ktoré nebolo špeciálne ošetrené. Ak chcete jesť jablká napríklad v zime, musíte ich dobre umyť. Štúdie ukazujú, že ak namočíte ovocie na 12 minút vo vode so sódou bikarbónou, dokážete sa tak zbaviť väčšiny chemikálií.
Kapusta
Kapustovitú zeleninu je tiež dôležité umývať. Ak chcete variť karfiol, musíte ho rozdeliť na menšie časti a dobre ich umyť. Ak chcete variť červenú alebo bielu kapusta, musíte odstrániť vrchné 2 vrstvy, pretože môžu skrývať nečistoty a prach. Aby ste sa zbavili chrobákov a baktérií, vložte kapustu na niekoľko minút do drezu naplneného vodou a pridajte trochu octu. Potom ju opláchnite čistou vodou.
Šalát
Aby ste sa zbavili piesku alebo nečistôt v listoch, musíte šalát roztrhnúť rukami a nechať ho na niekoľko minút v čistej studene vode. Potom ho dajte do sitka alebo čistej utierky a nechajte uschnúť.

Pozor na tento druh orechov, má prekvapivé spojenie s rakovinou
Zdravé super jedlo vám môže v skutočnosti škodiť.

Bežná súčasť spálne spôsobuje poškodenie mozgu počas spánku
Vedci varujú, že mimoriadne ohrozené sú malé deti.

Kontroverzný výskum z Talianska: Naozaj je kuracie mäso rizikové?
Hoci sa kuracie mäso považuje za zdravšiu alternatívu červeného mäsa, podľa vedcov to s jeho konzumáciou netreba preháňať.

Tieto zdravé jedlá škodia zubom
Celkovému zdraviu síce neuškodia, no zubári vás za ne nepochvália.

Máte dostatok hlbokého spánku? Toto sa deje s mozgom pri jeho deficite
Menej hlbokého spánku môže znamenať väčšie riziko vážneho ochorenia.