Dula: 7 zdravotných výhod zakázaného ovocia

Mnohí ľudia už na dulu zabudli, no toto ovocie ako z rajskej záhrady má pre nás mnoho zdravotných výhod.
Dula podlhovastá je stredne veľký listnatý strom pôvodom z Ázie a jej plody sú podobné hruškám, ktoré po dozretí získajú zlatožltú farbu. Na Slovensku sa pestuje vo vinohradníckych oblastiach, pričom často ide o okrasnú rastlinu, nakoľko plody majú problém dozrieť. Z tohto ovocia sa často robí džem alebo detská výživa, pretože zmäkne až po uvarení.
7 neuveriteľných zdravotných prínosov duly
Kardiovaskulárne zdravie
Dula vám môže pomôcť vyrovnať hladiny cholesterolu. Znižuje zlý LDL cholesterol a zvyšuje dobrý cholesterol. Taktiež výrazne znižuje vysoký krvný tlak.
Lepšie trávenie
Toto ovocie obsahuje veľké množstvo vlákniny, pričom sa nesmie zabúdať na kožu. Kvôli bohatému obsahu vlákniny účinne zlepšuje trávenie. Ochráni vás tak pred zápchou a hnačkou.
Cukrovka
Vysoký obsah vlákniny a dobré trávenie tiež zabraňujú výkyvom v hladinách cukru v krvi. Nestabilné hladiny cukru môžu byť pre diabetikov smrteľné.
Chudnutie
Dula má nízky obsah kalórií, soli, ale je plná vlákniny a vitamínu C. Vitamíny a minerály, ktoré sú v nej obsiahnuté, zvyšujú metabolizmus a podporujú chudnutie. Obsah vlákniny je tiež veľmi prospešný pri spaľovaní nadbytočnej hmotnosti.
Zlepšuje imunitu
Dula je veľmi dobrým zdrojom vitamínu C - jeden plod obsahuje 13,8 mg čo je 23% odporúčanej dennej dávky. Vitamín C posilňuje imunitný systém a obranyschopnosť tela proti chorobám.
Prevencia vážnych ochorení
Dula tiež obsahuje značné množstvo antioxidantov zvaných fenoly, vďaka čomu bojuje s voľnými radikálmi, ktoré zapríčiňujú vznik rôznych chorôb.
Zlepšuje zrak
Toto ovocie vám môže pomôcť pri šeroslepote. Flavonoidy a fytonutrienty znižujú účinok voľných radikálov, ktoré spôsobujú poškodenie oka.

Tieto zdravé jedlá škodia zubom
Celkovému zdraviu síce neuškodia, no zubári vás za ne nepochvália.

Máte dostatok hlbokého spánku? Toto sa deje s mozgom pri jeho deficite
Menej hlbokého spánku môže znamenať väčšie riziko vážneho ochorenia.

Lekári varujú: Toto je často prehliadaná príčina rakoviny hrubého čreva u ľudí do 50 rokov
Onkológovia varujú pred potravinou, ktorá môže za nárast počtu prípadov rakoviny hrubého čreva u mladých ľudí.

Lekári upozorňujú na málo známy vitamín. Jeho nedostatok sa vám vypomstí
Lekári radia, ktoré potraviny by ste mali jesť, aby ste si doplnili tento dôležitý vitamín.

Lekár upozorňuje: Neignorujte dlhodobé nadúvanie, v tomto prípade to môže byť znak rakoviny
Všeobecný lekár varuje verejnosť, aby neignorovala pretrvávajúce nadúvanie, ktoré môže byť znakom smrteľnej rakoviny.